Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Domowe sposoby na przesuszoną cerę???

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny! Moja cera jest ostatnio przesuszona. Od miesiąca przemywam twarz mlekiem (3 razy dziennie zostawiam na 1h/1,5h), od 2,5 tygodnia piję wodę z cytryną. Wygląd mojej twarzy poprawiał się. Nie robię peelingów, bo mnie podrażniają, a stosowałam raz na 1,5 tygodnia. Od 3 dni nie natłuszczam cery oliwą z oliwek, bo mi się skończyła (nie wiem kiedy znowu kupię, bo to jednak niemały koszt). Zastąpiłam ją maseczką z siemienia lnianego(po 1 razie pozytywnie mnie zaskoczyła): w ciągu ostatnich 7 dni użyłam jej 3 razy. I teraz na mojej twarzy są białe skórki (zwłaszcza na policzkach) i robi się podrażniona. Może przesadziłam z siemieniem albo to coś w powietrzu, bo dłonie też stały się przesuszone bardziej niż zwykle. Poza powyżej wymienionymi, ostatnio próbowałam maseczki z bananów, jabłka, awokado białka. Żadnych efektów :( Poza tym już nic nie stosuję. Znacie jakieś inne domowe sposoby na odżywienie/natłuszczenie/nawilżenie cery. Myślę że jest to typ mieszany.

Gość gość
Kup dobry krem nawilżający (Cetaphil, Fitomed nawilżający, Sylveco lekkie) i natłuszczający (Sylveco brzozowy zwykły, Fitomed półtłusty), a do diety wprowadź więcej orzechów włoskich, tłustych ryb/tranu i w ogóle zdrowych tłuszczy.

Gość gość
Dorzuce stara spiewke: nawilzanie wewnetrzne, czyli woda, woda, zdrowia doda. Polecam olej arganowy, poszukaj kremow z zawartoscia tego oleju. Rewelacja.

Gość gość
a ja jeszcze dodam kwasy w niewielkich stężeniach (5-10%), najlepiej PHA

Gość gość
w wilgotną skórę wmasować należy olej lniany, ryżowy lub inny który sprawdzisz i będzie dobrze działał. Pamiętaj nie w suchą skórę lecz w wilgotną!

Gość gość
omega 3 kup olej lniany budwigowy ja znalazłem w cenie 26 zł za puł litra

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi!!

a ten tonik- maseczka z mleka nie wysusza Cie? to chyba ma rozjasnic skore i plamki, wiec moze powoduje przesuszenie? mozesz napisac cos wiecej o wodzie z cytryna?- jakie zauwazylas efekty> bo tez wlasnie chce zaczac pic... robie tonik z cytryny i chcialam dorzucic jeszcze picie soku z cytryny- zalezy mi na lepszym kolorycie skory i rozjasnieniu plamek...

tylko porządna oliwa z oliwek Cię uratuje, aj ma suchą cerę, wiem o czym mówie. Poleciła mi to moja kosmetyczka Agnieszka, do kremu na noc 5 propli oliwy z oliwek, lub ja znosisz taka konsystencję to sama oliwa. Ja znalazłam na allegro oliwe z tunezji, jakościowo I-sza klasa, wiec wiem ze mogę wcierać w twarz.

Gość gość
E tam domowe lepiej troszkę wydać i mieć spokój, proponuję cetaphil tym bardziej, że można teraz dostać go w promocji w jednej z drogerii (widziałam wczoraj).

Gość gość
srafil, spamerko :)

Gość michalina2004
Najlepiej polecam czytac blogi, i doszkalac sie ze skladow kremów. Wtedy mozna dobrac doskonale kosmetyki do stanu cery. Tez mam sucha cere, najlepiej pomaga mi maska z siemienia lnianego. A kosmetyki kupuje rózne. Polecam poczytac tutaj jest kilka dobrych informacji http://homespa-krakow.pl/?s=sucha&submit=Szukaj