Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Plus 10 dioptrii a basen

Polecane posty

Gość gość

Prawda jest taka, ze bez okularow praktycznie niewiele widze, powinnam chodzic na basen ale bez okularow.... Czy jest ktos z podobnym problemem? Jak to wyglada praktycznie? Poradzcie cos....

Gość gość
szkła kontaktowe i okularki

Gość gość płci żeńskiej
ja mam minus 5 D i na basen chodzę w soczewkach :)

Gość gość
Widuję wiele osób na basenie pływających w okularach. Oczywiście nie pływają wyczynowo, ale rekreacyjnie. Nikogo to nie dziwi, w końcu wada wzroku to normalne zjawisko. Alternatywa sa tez soczewki kontaktowe, ale to zależy od możliwości twojej kieszeni :)

Gość gość
No niestety, na soczewki mam uczulenie, mozna tak powiedziec. Dostaje lzotoku i dlatego skazana jestem na szkla. Mowicie, ze mozna plywac w okularach? Zawsze myslalam, ze nie i nawet nie startowalam. Teraz mam rehabilitacje i lekarz mi poradzil basen. No ale jak w okularach... przeciez tez nic nie widac, bo woda zalewa.

Gość gość
E, bez przesady, że zalewa... Przeciez pływasz, a nie chlapiesz sie jak dzieciak. A jak nawet zaleje, to spłynie i więcej widać, niż bez okularów - wiem cos o tym.

Gość gość
masz +10???? To oczy jak sokół :) Nie pomyliłaś z minusami?

Gość gość
Dlaczego mialam pomylic? Mam taka wade od dziecka, po przebytej chorobie. Najpierw bylo +3 a potem co 2-3 lata dochodzil kolejny plus. Oby to nie byly jedyne plusy w moim zyciu :D # Dzieki, skoro mowisz, ze woda splynie i zeby nie chlapac.... Przed choroba plywalam jak ryba, nurkowalam. Kochalam wode. A potem sie skonczylo. Troche mam boja, no.... # Dziekuje wszystkim! Kochani jestescie. No to we wtorek podejmuje wyzwanie. Stroj i czepek jest.... Zebym tylko nie zapomniala odwagi ;)

Gość gość
No bez jaj. Nie słyszeliście o korekcyjnych okularach do pływania?

Gość gość
Tu autorka. Nie, nie slyszalam. Co to za szkla? Jesli trzeba specjalnie zamawiac, to ja dziekuje. Wiesz ile place za te co mam? Osobne do chodzenia i osobne do czytania. Jedna para to minimum 700 zeta a zmieniac musze maksymalnie co 2 lata. Czasem mam dosc.

Gość gość
Wpisz w ggle. No trzeba zamówić, raczej same do ciebie nie przyjdą;).

Gość gość
No znalazlam. Maksymalna moc to +8. Cena 159. Niestety narazie sie wstrzymam, musialabym osobiscie przymierzyc, bo na kazde oko mam inny typ wady. Ale dzieki za namiar, naprawde nie wiedzialam o czyms takim. Musze poszukac w okolicy takiego sklepu.

Gość gość
szkła progresywne i masz jedne okulary do czytania i do patrzenia w dal

Gość gość
Niestey, w moim przypadku jedno szklo, to ok. tysiac zetow a zmieniam co rok, maksymalnie dwa, wiec nie stac mnie na taki luksus.

Gość cmiwvfjfdnvcklfmer
Ale na basenie nie musisz mieć idealnie skorygowanej wady, nie? okulary do pływania widziałam też w decathlonie - masz oddzielne te dwie części na oczy ze szklem optycznym i składasz to razem z gumką. Słyszałam też o przypadku że ktoś u optyka jakoś wkleił oszlifowane szkla do zwykłych okularków do pływania :-) ja mam sporą wadę na minus i pływam w soczewkach, jednak woda trochę do nich się dostaje ;-p...

Gość gość
Tez tak uwazam ale sam przyznasz, ze jednak lepiej przed zakupem sprawdzic osobiscie, jak bede przez nie widziala, dlatego nie chce w tym przypadku korzystac ze sprzedazy wysylkowej. Jutro przejde sie do sportowego a i w optyku popytam, co maja do zaoferowania :)

Gość gość
gość masz +10???? To oczy jak sokół usmiech.gif Nie pomyliłaś z minusami? - ty się najpierw doinformuj na czym polega waga plusowa. Minusy to krótkowidz, plusy dalekowidz, czyli osoba z wada plusową widzi w dal, ale nie widzi bliży, na odwrót niż krótkowidz.

Gość gość
ty się najpiwerw doinformuj, jak widzi sokół, zanim oczywistości zaczniesz tłumaczyć inteligentniejszym od ciebie;)

Gość gość
Eno... nie kloccie sie. I tak przy tej wadzie nie widze jak sokol :( dochodza inne takie i obojetne czy dal, czy bliz, widze wsio zamazane. No i taki sokol ze mnie :D

Gość tvhye5jyh
Przy wadzie wzroku wtedy jeśli ona się "zaczyna" i ma małą wartość to przy plusach rozmyty obraz wpierw pojawia się z bliska a przy minusach z daleka, ale potem to już nie robi różnicy :-P Ja mam ponad -6 i aktualnie bez okularów nie widzę ani z bliska ani z daleka, ale do bliży wystarczą mi słabsze okulary - wada jest poprostu jakby mniejsza dla bliży

Gość gość
Ok, ale czy tego typu okulary do wody jak tutaj - http://tri-magic.pl nie mogą od razu mieć szkieł, które zapewnią normalne widzenie? I czy można coś takiego kupić gotowego?

Gość gość
Przede wszystkim powinieneś skonsultować się z dobrym okulistą, np. http://www.drmichnowski.pl/. Na pewno poleci ci odpowiednie rozwiazania, najelpsze przy twojej wadzie wzroku.