Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie o mowe 3latki

Polecane posty

Gość gość

Hej, mam takie pytanie,moja corka w marcu skonczyla 3lata. Bardzo duzo mowi, w sumie to wszystko powie. Umie wierszyk, uczy sie kolorowe, liczyc, dla mnie normalna 3latka, a w swieta dowiedzialam sie, ze powinnam isc z nia do logopedy, bo troche niewyraznie mowi,a czy to nie normalne? Ma dopiero 3lata, kiedy powinna wyraznie mowic?

Gość gość
Odpowiedź znasz. Nie pastwij się nad jakimś kretynem od tej uwagi o logopedzie.

Gość gość
Wydaje mi sie ze znam, ta osoba co zwrocila mi uwage to osoba ktora od 20lat uczy w szkole, wiec zaczelam sie zastanawiac czy sie z nia nie wybrac.. Xxx Jak czesto ze swoimi dziecmi jezdzicie do kontrolido okulisty,dentysty? Kiedy pierwszy raz?

Gość buziaczek z dubeltowki
za kazdym razem jak mamy za duzo pieniedzy i nie wiemy co z nimi zrobic :)

Gość gość
Trudno powiedzieć czy mowa sama będzie wyraźniejsza czy potrzebna będzie pomoc logopedy; moja córka też ma 3 latka i też mówi niewyraźnie, na moje oko ma wyraźnie wadę wymowy. Ja nie jestem logopedą, ale współpracuję z logopedami i nawet nazwałam wadę wymowy małej ;-) a znajoma logopeda kazała mi poczekać i dać się swobodnej mowie utrwalić... zobaczymy co z tego wyjdzie. Moim zdaniem jeżeli coś Cię niepokoi to skonsultuj z logopedą. Zwykle terapię zaczyna się później, ale może chociaż podpowie jak pracować z dzieckiem w domu, jakieś proste ćwiczenia i nawyki.

Gość gość
Dzieki :) Mnie wlasnie nic nie zaniepokoilo, poczekam jesCze troche újak vis to udam sie do logopedy

Gość gość
mój ma prawie 4 lata i nadal ie do końca wyraźnie mówi - znaczy zrozumieć się go da, ale nie powie drzewo tylko dziewo itd. Nigdy nie ciumkałam do niego i opieprzałam każdego kto próbował zdrabniać mowę. Mam znajomą logopedkę iona nie widzi nic złego w mowie młodego. do dentysty poszliśmy pierwszy raz jak młody miał rok, do tej pory nie było kolejnej wizyty bo ma idealnie białe i proste zęby, u okulisty jeszcze nie byliśmy, ale zbieramy się żebyu w przyszłym miesiącu się wybrać. na twoim miejscu jeśli cię coś niepokoi to bym poszła - ot tak dla własnego spokoju, a i również aby na kolejny taki komentarz odpowiedzieć, że wszystko jest pod kontrolą, a specjalista nie widzi nic niepokojącego.

Gość gość
Moja bratanicą będzie miała 3 lata w sierpniu i póki co niewiele potrafi powiedzieć. Jakieś pojedyncze wyrazy czy frazy, a nawet to niewyraźne. Tylko, ze ona będzie najprawdopodobniej dwujęzyczna i może dlatego tak wolno jej idzie mówienie. Jak cię coś niepokoi to skonsultuj sie ze specjalista dla spokoju ducha po prostu.

Gość gość
Kiedyś w jakiejś gazecie było pytanie do lekarza właśnie o mowę. Jakiś rodzic pisał, że 3 latek nie wypowiada cz, sz itp. Lekarz odp., że dopiero około 5 roku dziecko powinno zacząć wszystko wznawiac, a jak nie to wtedy udać się do logopedy. Moja ma 4 lata, nadal tak mówi, r też nie wymawia ale mamy czas. Moja siostrzenica też nie wymawiała r, miała 6 lat i zaczęła wymawiać, bez żadnej nauki.