Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

urlop macierzynski a krotki okres zatrudnienie

Polecane posty

Gość gość

witm. jestem zatrudnion od 2 miesiacy na umowe o prace. wlasie dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. umowe mam na 4 lata. musze wziasc l4 gdyz warunki prac sa ciezkie i tu nie ma kobiet w ciazy. wiem ze trzeba przepracowac 6 miesiecy aby nalezal mi sie platny urlop maierzynski. i tera pytanie jako praca w momenie porodu bd 10 miesiecy na umowie ale czy to sie liczy czy w przepisach chodzi o to ze przed ciaza mam miec te 6 miesiecy? dodam ze wczesniej pol roku bylam na umowie zlecenie. prosze o rade bo pogubilam sie w tych przepisach

Gość gość
pomyliły ci się urlopy -6 mies, pracy jest wymagane przy wychowawczym. Przy macierzyńskim nie ma nic takiego.

Gość gość
właśnie przez takie jak ty nie zatrudniam kobiet

Gość gość
kolejna naciągaczka zatrudnienie, kilka miesięcy pracy albo i mniej i ciąża....oczywiście zagrozona :)

Gość gość
do urlopu macierzyńskiego nie liczy się staż pracy, ważne jest opłacenie składki chorobowej

Gość gość
1:54 za to ty jestes kolejna osoba ktora nie czyta ze zrozumieniem widzisz roznice miedzy "wiedzialam o ciazy gdy sie zatrudnilam" a "jestem zatrudniona od x czasu i WLASNIE dowiedzialam sie ze jestem w ciazy"? A moze warto tez zobaczyc, ze chodzi o ciezkie warunki pracy a nie wakacje nad jeziorkiem? Z tego powodu jak najbardziej nalezy jej sie zwolnienie. Pracuje zapewne od x lat, placi skladki i nalezy jej sie jak psu buda - jesli sa wskazania.

Gość gość
mialo byc 18:54

Gość gość
przy wychowawczym przepraszam za blad ale pomijajac to... pytanie nadal brzmi tak samo czy to bd sie liczylo? a do ww odpowiedzi nigdzie nie ma slowa o zagrozonej ciazy ani o tym ze dziecko jest planowane :/

Gość gość
dziekuje za zrozumienie z 19.05

Gość gość
Dla platnego macierzynskiego nie ma to zadnego znaczenia, czy pojdziesz teraz na zwolnienie czy nie. Otrzymasz zasilek w pelnej nalezacej sie wysokosci. Inna sprawa ile to wyniesie, moze madre glowy z kafe poradza jak beda wyliczac Twoj macierzynski w przypadku tak krotkiego okresu zatrudnienia.

Gość gość
dziekuje za zrozumienie z 19.05

Gość gość
oczywiście nie starałaś się o dziecko... niepokalane poczęcie :)

Gość gość
Macierzynskiego dostaniesz tyle ile masz miesiecznej pensji .

Gość gość
macierzybksi dostaniesz 80% pensji jak pójdziesz na roczny pół roczny jest płatny 100% a jak się zdecydujesz potem na drugie pół to tylko 60%

Gość gość
Macierzyński masz bez względu na okres zatrudnienia, wychowawczy jeśli przed porodem byłaś zatrudniona na umowę min. 6 mcy, ogólnie, nie ma żadnego kryterium że musi to być przed ciążą, wlicza się w to również czas spędzony na L4, więc owszem, oba urlopy ci przysługują.