Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

onaniepewena

brodawczak ludzki w ciąży

Polecane posty

Cześć mam pewien problem, jestem w 15tyg ciąży. Lekarz ginekolog stwierdził u mnie na ostatniej wizycie wirusa hpv czyli brodawczak ludzki. Mam go między pochwą a o***tem 3 takie grudki wielkości ok cm. troszkę się powiększyły. Za uwarzyłam że wewnątrz pochwy też rosną mi takie malutkie. Lekarz nic nie zdziałał mam wizyte w maju teraz więc mam nadzieje że zacznie z tym działać. Mój chłopak również je posiada przyznał się dopiero gdy sama mu o tym powiedziałam to stwierdził że urosły mu one na prąciu po zajściu w ciąże. Wyczytałam że zarażenie tego trwa od 3tyg-8miesięcy po kontakcie z osobą zarażoną. Jak mam to rozumieć? czy miał on kontakt z osobą zarażoną podczas naszego związku.? jesteśmy ze sobą 1,5 roku.

Gość gość
mysle ze cie zdradzil bo esli mialby to wczesniej ty rowniez byc to zlapala. Jak dlugo jestescie razem?

Gość gość
1,5 roku. Ja nie widzę w tym nic smiesznego, ja wcześniej też tego nie zauważyłam u niego.

Gość gość
Idźcie do jakiegoś dobrego dermatologa i niech wam to wypali laserem. Laser jest najlepszy na to, żadnego wymrażania czy katowania się Aldarą ! Idźcie jak najszybciej. W ciąży ten wirus mocno się uaktywnia. Trzeba usuwać do skutku to co wyłazi aż przestanie.

Gość gość
niestety ale to przenosi sie droga plciowa. postaw pod sciana twojego partnera i powiedz, ze wiem ze mnie zdradziles, zrob tez badania na hiv bo nie wiadomo co jeszcze "dostal" od tej zdziry.

Gość gość
no niestety, ale ktoś wyżej ma rację... ;/ chyba nie ma innego sposobu zarażenia niż przez kontakty seksualne. Jeżeli jesteś z partnerem 1,5 roku... i nagle wyszło, że jesteś zarażona to chcąc nie chcąc musiał Cię on zarazić... a sam mógł się zarazić przez kontakt intymny. Porozmawiaj szczerze z chłopakiem, czy Cię nie zdradził i poinformuj go, że to jest teraz ważne w trosce o zdrowie waszego dziecka. Jeżeli miał kontakt z zakażoną partnerką, to całkiem możliwe jest to, że złapał też coś jeszcze... a pamiętaj, że czas działa na Twoją niekorzyść..;/ a przede wszystkim waszego dziecka...

Gość gość
No ja jestem załamana, sama nie wiem co myśleć. Chodź wydaje mi się że nie zrobił by takich rzeczy. Ufam mu na tyle. A czy jest możliwe że ja albo on zaraziliśmy się wczesniej bo byliśmy w związkach. A wirus uaktywnił się dopiero teraz gdy jestem w ciąży?

Gość gość
nie, to nie jest możliwe. studiowałam biologię i temat jest mi znany. Kłykciny kończyste pojawiają się po kilku tygodniach maksymalnie paru miesiącach po zarażeniu. Jeżeli oboje partnerów nie miało tego wirusa wcześniej, to znaczy że w trakcie musiało się nim zarazić, niestety nie ma innego wytłumaczenia. A skoro jesteś ze swoim partnerem 1,5 roku to na pewno zauważyłabyś u niego owe kłykciny, nie wspomnę o tym że u siebie też byś je zauważyła.

Gość gość
zwróć uwagę na to, że chłopak przyznał się, że też mu się "coś takiego" zrobiło... tzn. że zrobiło mu się to nie dawno. U Ciebie to rozwinęło się szybciej, bo ciąża niestety sprzyja warunkom tego wirusa - dlatego kłykciny u Ciebie mogą rozwijać się w większej ilości i szybciej. Naprawdę porozmawiaj z chłopakiem, bo możesz mieć jeszcze inne choroby dzięki niemu. A swoją drogą poczytaj trochę o kłykcinach, bo są one bardzo niebezpieczne dla dziecka.

Gość gość
no i najgorsze jest to, że wirus HPV jest bardzoo dużym ryzykiem powstania raka szyjki macicy.

Gość gość
nie przejmuj się!głupoty pisza zawsze ci co g..wiedza.brodawczakiem można zarazić się nie tylko przez sex(tak kochane!)jak często twierdza lekarze,acz kolwiek mój twierdził,ze to tylko jeden z kilku sposobow.mnie akurat udało się pozbyć brodawczaka przed zajściem w ciaze,ale mam wirusa hpv,bo to czesto idzie w parze.czesto ciaza z brodawczakiem musi konczyc się cesarka,ale nie martw się,bo to nie takie straszne.ten wirus "wywala"jak się stresujesz,zle odżywiasz i wogole..zyczę zdrowka!!!!!!!!!

Gość gość
hymmm zajrzałam na ten temat bo ja niedawno dowiedziałm sie ze rowniez jestem zarazona. ja jestem po porodzie 2lata.wirusa znaleziono mi ponad rok temu. miałam 3 partnerów z których ostatni to moj maz (ja byłam jego pierwsza partnerką) i nieustannie mysle któryz tych 2 mogłby mnie zarazic?maz sie zapiera ze mnie nie zdradził zreszta od czasu porodu sex tylko w prezerwatywie. czy jest mozliwe ze wirus siedział we mnie np 10 lat i teraz sie uaktywnił?

Gość gość
urwało mi....bo jesli nie siedział te 10 lat to droga płciowego przenoszenia upada....

Gość gość
jest możliwe :) Większość zakażeń wirusem HPV przebiega bezobjawowo, a do transmisji wirusa (przeniesienia wirusa) może dojść nawet, gdy brak objawów zakażenia. Kłykciny wychodzą wtedy, gdy organizm jest osłabiony - tak samo jak z opryszczką na ustach - to też jest HPV tylko inny typ. Także można zarazić się HPV i dowiedzieć się o tym kilka lat później, gdy organizm będzie osłabiony - a tak jest również w ciąży.

Gość gość
wirusa hpv złapac mozesz praktycznie wszedzie nie tylko podczas sexu , ginekolog cie moze zarazic jak nie jest dostatecznie dbały , na basenie , w toalecie póblicznej , w jakuzzi , na solarium .... wiecej na www.kolposkopia.com