Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile trzeba spalić papierosów żeby się uzależnić

Polecane posty

Gość gość

robię taki eksperyment, chce sprawdzić czy się uzależnię kończę 5 paczkę pale 4-5 papierosów dziennie

Gość gość
:) Kiedy nauczysz się palić, tj. nie będziesz się krztusić, nie będzie cię mdlić, to znaczy że rozpoczął się pęd uzależnienia. Najpierw zapalisz 6 papierosa dziennie, potem 7 itd.

Gość gość
A różnie, mozna palić i nie być uzależnionym, a mozna wypalic pare paczek i juz poczuc się nieswojo bez papierosów. Zalezy od czlowieka.

Gość gość
w takim razie spale 10 paczek i odstawie, sprawdzę czy na mnie to działa

Gość gość
Ja pale co imprezę , czasami jak mi zostaną fajki to rano przed pracą sobie zapale albo podczas spaceru z psem, a tak to mnie za specjalnie nie ciągnie do palenia, ostatni raz paliłam jeszcze w marcu.

Gość gość
głupi eksperyment, po co chcesz się uzależnić, potem ciężko rzucić

Gość gość
Praktycznie każdy uzależnia się od nikotyny, to biologia. Wyjątkiem są osoby np. uczulone na dym, ale takie nie wytrzymałyby w ogóle eksperymentu. To że palisz tylko w weekend albo tylko 2 papierosy dziennie nie znaczy, że nie jesteś uzależniony. Tak samo jak z alkoholikami: możesz nie pić latami, ale alkoholizm zostaje. Nie od razu zorientujesz się, że jesteś uzależniona, bo uzależnienie psychiczne jest podstępne: trudno zorientować się, kiedy palisz bo chcesz, a kiedy bo musisz. Odstawienie papierosów nie powoduje tak jednoznacznych objawów somatycznych jak odstawienie twardych narkotyków np., stąd bardzo trudno określić moment uzależnienia. Jak dla mnie juz zdanie "w takim razie wypalę 10 paczek" może świadczyć o uzależnieniu, bo czemu nie teraz?

Gość gość
w ogóle się człowiek nie uzależnia, pali kiedy chce, kiedy mu to przeszkadza to rzuca, przestaje palić. To jakiś mit z tym uzależnieniem. Ludzie nie są uzależnieni tylko nie chce im się przestać palić, nie chcę się pozbyć przyjemności - a wmawiają sobie, że się "uzależnili".

Gość gość
eksperyment trwa nadal pale ok 8- 9 papierosów na dzień zapalenie papierosa sprawia mi przyjemność