Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tarczyca

Czy TSH 3,55 jest w porządku u zdrowego człowieka?

Polecane posty

Gość Tarczyca

Hej, robiłam parę dni temu badania krwi. TSH wyszło mi 3,55, a norma to 0,3-4,2. Jestem w normie, ale czy to nie trochę za dużo? Niecały ok temu TSH było mniejsze. :( Do tego wypadają mi włosy, mam też raczej wolny metabolizm.

Gość Tarczyca
Niecały rok temu*

Gość gość
jeżeli jesteś młoda to nie jest to idealne TSH, chociaż na podstawie tylko tego wyniku masz nikłe szanse, żeby lekarz przepisał Ci hormony zrób pozostałe badania i wtedy być może wyniki będą wskazywały na jakąś chorobę jeżeli mocno podejrzewasz tarczycę, to do zrobienia masz ft3, ft4, a-tpo, a-tg i usg tarczycy

Gość Tarczyca
Gdzieś w necie czytałam, że powinno być ok. 2, a ja mam 3,55. :(

Gość gość
powinno być 1-2 dla osób, które leczą niedoczynność natomiast u osób zdrowych bywa wyższe i wcale nie świadczy o chorobie dlatego ważne są w takim przypadku dodatkowe badania, bo samo TSH w tym przypadku to za mało, a Twoje objawy mogą być spowodowane innymi czynnikami, niekoniecznie niedoczynnością

Gość Tarczyca
Dzisiaj lekarka powiedziała, że mam dobre wyniki, nawet nic nie wspomniała o TSH. Tak, jestem młoda. W zasadzie, to nie mam jakiś objawów typu suchość ciała, zmęczenie, spowolnienie. A czy niedoczynność tarczycy rzeczywiście może być spowodowana zbyt mało kaloryczną dietą? Czy to zawsze bierze się samo z siebie?

Gość gość
nie słyszałam o tym, żeby niedoczynność mogła być spowodowana niskokaloryczną dietą niedoczynność może być spowodowana niedoborem jodu w diecie, więc to ewentualnie, chociaż mało prawdopodobne a objawy niedoczynności mogą być spowodowane niedoborem np. żelaza albo selenu (organizm nie przetwarza wydzielanego przez tarczycę hormonu t4 w aktywną jego formę t3, dlatego mimo właściwej pracy tarczycy organizm ma niedobór t3)

Gość gość
Małokaloryczna dieta może spowodować wypadanie włosów i na pewno powoduje spowolnienie metabolizmu, a nie niedoczynność tarczycy.

Gość gość
jezu idiotko masz w normie...nie wyszukuj problemu tam gdzie go nie ma

Gość Tarczyca
Nie musisz mnie wyzywać i uważaj na słowa.

Gość gość
łykanie witamin na ślepo jest bez sensu możesz sobie zrobić badania, żeby sprawdzić, czy nie masz niedoborów, np. żelaza czy selenu takie łykanie tabletek bez recepty na ślepo to strata pieniędzy

Gość Tarczyca
No tak, to jest sensowne. Wtedy zrobiłabym te najważniejsze witaminy. Mieszkam w małym mieście, ale mam nadzieję, że w tym laboratorium robią takie badania. W ogóle to pierwszy raz o takim czymś słyszę i musiałabym się spytać pani doktor o te badania.

Gość gość
jeśli masz objawy niedoczynności to jak najbardziej taki wynik kwalifikuje Cię do leczenia a do osób niezaznajomionych w temacie - owszem, tarczyca NIE LUBI DIET! i przede wszystkim bierze się z NIEDOBORÓW autorko - powinnaś zrobić pozostałe badania tarczycowe i udać się z wynikami na usg tarczycy

Gość Tarczyca
Zaczynam się coraz bardziej niepokoić po przeczytaniu tego: "Zdrowa młoda kobieta powinna mieć TSH na poziomie 1 mU/L lub maksymalnie 2 mU/L, powyżej wartości 2 mamy do czynienia z lekką niedoczynnością, która nieleczona może się pogłębić. Jeżeli Twój wynik TSH jest powyżej 2 mU/L należy poszukać dobrego endokrynologa aby się skonsultować czy nic złego się nie dzieje. Ponieważ każda z nas jest inna niektóre osoby mając TSH na poziomie 3 mU/L czują się dobrze i nie mają objawów niedoczynności. Wtedy należy TSH kontrolować i zastosować odpowiednią dietę oraz suplementację, być może odstawić lekarstwa powodujące nieprawidłowy wynik."

Gość Tarczyca
Myślicie, że lepiej zrobić ft3 i ft4 czy usg tarczycy? Ft3 i ft4 chyba mogę zrobić u siebie w mieście, a na usg musiałabym jeździć do innego miasta. I dlaczego w necie piszą, że wynik powyżej 2 jest już nieprawidłowy, a norma to 4,2? :/

Gość gość
Bo w necie piszą rożne glupoty. Jak nie wierzysz lekarzowi to zrób badania i idź do innego lekarza, choć obiektywnie patrząc nie masz powodów do niepokoju.

Gość Tarczyca
Wiem, wiem, nie wszystko w necie jest prawdą, ale te wszystkie informacje robią już sieczkę z mózgu. ;] Szkoda, że mieszkam w małym mieście, nie mam nawet pola do popisu, jeśli chodzi o wybór lekarza. :/ Jeśli coś mnie będzie niepokoiło, jakieś wyraźne objawy, to wtedy zrobię te badania i pokażę lekarzowi. Może rzeczywiście przesadzam. :)

Gość gość
napisałam Ci, że powinnaś zrobić cały pakiet badań tarczycowych + usg nie można zdiagnozować pacjenta jeśli nie ma wszystkiego co jest do tego niezbędne do tego musisz powiedzieć lekarzowi o wszystkich niepokojących Ciebie objawach niedoczynności tarczycy nie leczy się bowiem na podstawie cyferek

Gość Tarczyca
No to właśnie pisałam, że takich typowych objawów jak zmęczenie, senność, suchość kolan czy łokci, zaburzenia pamięci, uczucie ciągłego zimna nie mam. Natomiast tak, jak pisałam, wypadają mi włosy i właśnie dlatego byłam u lekarza, po czym zrobiłam badania, nie mam miesiączki od ponad dwóch miesięcy i przytyłam, ale to raczej efekt jo-jo i za dużo jedzenia, a nie tarczyca.

Gość gość
po co to ciągniesz? parę osób już Ci napisało, jakie badania masz zrobić, żeby wykluczyć chorobę tarczycy jakiej jeszcze rady potrzebujesz?

Gość Tarczyca
Ok, zamykam temat. Dzięki za porady, już nic nie chcę.