Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oilatum czy Mustela? i co do pupy

Polecane posty

Gość gość

Wkrótce urodzi się córeczka. Pora skompletować wyprawkę. Problem mam jedynie z kosmetykami. Wybrać: Oilatum płyn do kąpieli i szampon od 1 dnia życia czy Mustela płyn do kąpieli, jakiś krem/balsam, krem na odparzenia, przeciwsłoneczny (czy potrzebny?). Jeśli zdecydowałabym się na oilatum (ten do normalnej skóry) to krem do pupy innej firmy muszę kupić, czy linomag będzie ok? używa się go codziennie? Ale główne pytanie co jest lepsze OILATUM czy MUSTELA ? Dodam, że na cenę w ogóle nie patrzę.

Gość gość
do pupy na odparzenia to najlepszy wg mnie jest SUDOCREM Oilatum jest dobry, zwłaszcza dla alergików z problemami skórnymi

Gość gość
Do pupy tylko awaryjnie zielony linomag lub alantan plus. Ale tylko w razie odparzen. Normalnie myc tylko woda i osuszac. Jesli corcia nie bedzie miec zadnych problemow skor nych, to myj tylko w wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwki z migdalow lub wymiennie raz oliwka a raz po prostu szwre mydelko. Na slonce krem z filtrem koniecznie, np. Weledy. Niestety, ale podane przez Ciebie plyny to emolienty na bazie parafiny, czyli pochodnej ropy naftowej.

Ja na początku używałam oilatum później przeszliśmy na nivea a teraz znów oilatum i polecam. Tylko niby emolienty powinno się stosować tylko jak jest skóra problemowa. Do pupy linomag jest ok ale bardzo delikatny u nas sprawdza się bepanthen albo alantal. Sudocremu nigdy nie używaliśmy bo nigdy nie było potrzeby po ww kosmetykach nie było problemów skórnych.

Gość gość
No i właśnie dlatego się zastanawiam bo mustela nie jest emolientem. Naprawdę nie wiem co wybrać :/ A na co dzień do pupy czego używać? Naczytałam się, że codziennie można linomagu, a sudokrem to w cięższych przypadkach.

Gość gość
aha dodam jeszcze ze piszę o tych "zwykłych" produktach, nie specjalistycznych bo takie też mają.

Gość gość
Ale po co emolienty?? No po co? Dla zdrowej skóry? Najpierw kup jakiś zwykły płyn z dobrym składem, np. Hipp lub Babydream. A i Sudocrem to syf :(.

Gość gość
wybieram między oilatum a mustela, nie biorę innych produktów pod uwagę.

Gość gość
To jesteś zwyczajnie głupia. Poczytaj składy :o.

Gość gość
Ja na początek wybrałam tez oilatum i powiem -na szczęście! Syn okazał się być mega alergiczny. Kupisz całą serię Nivea i co? Okaże się, że dziecku wyszła jakaś wysypka nie będziesz mogła tego używać i będziesz leciała odrazu po inne kosmetyki.

Gość gość
Te co mówią, że to "syf" kupują i zachwalają tańsze produkty bo na te droższe ich zwyczajnie nie stać. Autorka wybrała jedne z lepszych produktów. Ja chyba byłabym bardziej skłonna ku musteli. A do pupy krem właśnie musteli będzie ok. Wszystko z jednej firmy byś miała.

Gość gość
Po prostu śmiech na sali :D. Jasne, co z tego, że wybrała droższe, skoro te niby bardzo tańsze mają lepszy skład od musteli? Oilatum może nie jest tragiczne, ale po co emolient skoro jeszcze nie wie czy jej dziecko będzie miało problemy skórne. Wciskają Wam w tych szkołach rodzenia do głowy bzdury i już same nie myślicie. Ale rób, co uważasz, to Twoje dziecko nie moje, do zestawu mu jeszcze dokup oliwkę Bambino, a na odparzenia koniecznie tormentiol.

Gość gość
Aha i jeszcze taka rada z mojej strony, że szamponu nawet tego od pierwszego dnia życia, najlepiej zaczać używać po miesiącu.

Gość gość
Autorko ja uzywam tylko oliatum i sa swietne, jesli chodzi o tyleczek to u mnie sprawdzil sie tylko bephanten, sudocrem i linomag odparzaly mjego maluszka. A jesli chodzi o krem do buzki to polecam ziajke, maja swietne kosmetyki teraz kupilam mlodemu takze zel do kąpieli ziajki i jest rewelacja ;)

Gość gość
A ja do buzi polecam Welede, a z tych tańszych to babydream ma świetny skład.

Gość gość
Analiza musteli wg sroki Skład na butelce: aqua, PEG40 Glyceryl Cocoate - emulgator, emolient Disodium Cocoamphodiacetate - emulgator sodium coceth sulfate - detergent Peg7Glyceryl cocate - emulgator, Peg150 distearate - substancja powierzchniowo czynna glycol stearate - stabilizator emulsji, emulgator glycol caprylate - środek zmiękczający, citric acid - konserwant, regulator kwasowośc****arfum - zapach captylyl glycol - emolient panthenol - działanie łagodzące sodium chloride - stabilizator sorbic acid - konserwant sodium hydroxide. regulator pH Srocze wnioski Witaminy F nie widzę, albo pomyłka w opisie, albo w składzie. Nie zmienia to faktu, że to jakiś żar (niestety mało śmieszny) a nie kosmetyk dla dzieci, ja nawet dla siebie bym go nie kupiła. Na 13 składników 3 to PEG (czy jakby je lepiej nazwać "pochodne PEG") i to na początku składu. Nie nawet nie chce mi się nic więcej pisać o tym ... czymś.

Gość gość
A tu oilatum Oilatum Soft Emulsja to delikatny bezzapachowy, dermokosmetyk przeznaczony do codziennej kąpieli w wannie oraz pod prysznicem. Może być bezpiecznie stosowany u niemowląt od 1 dnia życia. Dzięki nowej hipoalergicznej formule opartej na oleju mineralnym, aktywnie pielęgnuje skórę. Skóra staje się gładka, delikatna, nawilżona i czysta – delikatne substancje myjące pozwalają na zaniechanie stosowania popularnych środków myjących zawierających detergenty. skład: Paraffinum Liquidum - emolient, Isopropyl palmitate - emolient, PEG-8 Dilaurate - emulgator, Cetyl Acetate - emulgator PEG-40 Sorbitan Peroleate - emolient, emulgator,środek powierzchniowo czynny, zagęstnik, Stearyl Acetate - emolient, Oleyl Acetate - emilient Acetylated lanolin Alcohol - emilient Srocze wnioski Darowałbym sobie zakup od razu "słabe" emolienty i jeszcze PEG w składzie wysoko.

Gość gość
Masz te swoje droższe kosmetyki, których Ci zazdrościmy, bo nas na nie nie stać :)

Gość gość
Ja na co dzień stosuję Liniment Oleo Calcaire. To taki francuski specyfik, który kupiłam będąc w Paryżu. Moje chłopaki-bliźniaki, miały wiecznie pieluszkowe zapalenie skóry, na które nie działały żadne środki dostępne u nas. Skład jest mega prosty a skuteczny. Tylko oliwa z oliwek i wodorotlenek wapnia. Zero parabenów, konserwantów i tym podobnych wynalazków. Stosuję go na wacik i przemywam nim pupę przy zmianie pieluchy. Zamiast chusteczek. I po kąpieli bezpośrednio na skórę. Rumień pieluszkowy dla nas obecnie nie istnieje.

Gość gość
Tez plamowalam kupic Mustele, ale zrezygnowalam, bo odrzuca mnie intensywny zapach kremow z tej serii. Produkt niby hipoalergiczny i bez parabenow, ale tak silnie perfumowany, ze ja bym sie bala smarowac tym niemowlaka. Oilatum tez nie kupie, bo to emolient. Uzywam do kapieli mojego starszego syna, ale on ma atopowe zapalenie skory. Jeden, jedyny raz wykapalam w Oilatum mlodsze dziecko i przez noc prawie sie zadrapal na smierc. Szukam dalej. Poczatkowo i tak bede myc sama woda, bo skora noworodka ma naturalne lipidy i nie bede im mieszac :) Ale co potem? Jestem w kropce.

Gość gość
Polecam blog srokao. Na pewno pomoże Ci to w wyborze odpowiednich kosmetyków .

Gość gość
Oilarum płyn do kąpieli i to wszystko.szamponu nie potrzebujesz, maziaji po tym płynie też nie. Do pupy linomag na codzień, bephanten maść jak się coś dzieje albo na noc. Tego używałam prY pierwszym dziecku i tak wygląda moja wyprawka na drugie. 3.kosmetyki. na cenę też nie patrzę. Mustela mnie wkurza zapachem.

Gość gość
polecam Mustelę, jest super :) i mega wydajna :)

Gość aaaaaaaabbbbbbbbbbcccccccccc
Do pupy, na wszelkiej maści pokrzywki zwykły , polski LINOMAG (zielone opakowanie), tani, wydajny, moze zapach niezbyt przyjemny ale świetnie działa.

Gość bernadettta78
do pupy na odparzenia to najlepszy wg mnie jest sudocrem, natomiast jeżeli chodzi o kąpiel to płyn do kąpieli z babycap i balsam tej samej marki, natomiast po umyciu w plynie i tak skora jest juz bardzo dobrze nawilzona