Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justyśka29

Co umieją robić Wasze niemowlaki

Polecane posty

Gość Justyśka29

Witam, mam synka w wieku 10.5 m-ca i chciałabym zapytać jakie umiejętności mają lub powinny mieć dzieci w tym wieku. Mój maluch umie się bawić w akuku, potrafi uderzać rączkami w pudełko. Pozdrawiam

Gość gość
a mój jeszcze w brzuchu a już mówi w 3 językach!

Gość gość
taaak jasne, przecież niemowlaki to zdolniachy jak nic.ale twój to geniusz! mój tylko wyje i ryczy na kilka głosów, poza tym sika i sra w pieluchę, aaaa no i śpi. więcej osiągnięć na razie nie zauważyłam

Nigdzie nie napisałam, że geniusz, więc niewiem skąd ta ironia. Naprawdę już na tym forum nie można normalnie porozmawiać? Wiem, że niektóre dzieci umieją dużo więcej i chciałabym porównać.

Gość gość
Są takie portale dla mam, gdzie można sprawdzić jakie umiejętności są przypisane do danego miesiąca życia dziecka. Na mamazone są nawet filmy. Polecam poszukać, bo tu i tak Ci nikt normalnie nie odpowie, a jak pdpiwie to zaraz będzie najazd, że koloryzuje.

Gość moje dziecko ma9m i nie czyta
wiedziałam ze takie głupie odpowiedzi uzyskasz... brawo dla debilek! autorko,moja ma skończone kilka dni temu9mcy, sama siedzi od 6 mca, robi kosi lapki, daje czesc, czasem macha papa, "mowi" bababa,tatata, mama niestety nie mowi ;), pełza do tyłu, probuje pozycji raczkującej ale jeszcze się chwiej,chwile sama postoi ale ja asekuruje, siedzi na nocniku od 6mca i się do nie zalatwia, reaguje na imie,na zlosc czy smiech tez reaguje, itp.

Gość aldona z pękniętego kondoma
A mój ma 4,5 miesiąca i od tygodnia chodzi po zakupy jak czegoś zabrajnie a ja akurat gotuję obiad. Mądry dzieciak.

Gość gość
Prodżekt ranłej twój to pewnie po mamie taki zdolny : muj, jusz.... I nawet CZY języki zna! Brawo.....

Gość gość
większość bachorów podobnie jak ich mamuśki niewiele potrafi.pewnie leżą ,siedzą ,,jedzą i obrastają tłuszczem.całe to towarzystwo opóźnione psychicznie i fizycznie ma się całkiem dobrze bo rozwija się swoim czyli kafeteryjnym tępem.

Gość gość
mój synek za 2 yyg skonczy 9 miesiecy potrafi pieknie sie smiac, na glos mozna go rozmieszyc pełza , nie siedzi i nie raczkuje wstydzi sie, zakrywa oczy raczkami wklada stópki do buzi potrafi nazwac brata, tate i powiedziec, zeby mu cos dac.

Gość gość
prodżekt, bo ona się rozwija własnym tępem :]

Gość gość
Buahaha prodżekt dobre :D.

Gość gość
pudło pustaki.jestem facetem i lubię poczochrać takie tęmpe lochy jak wy.

Gość gość
Własną rękę nazywasz tępą lochą :D?

Gość gość
10,5 miesiąca i akuku i uderzać rączkami ? on nie jest przypadkiem opóźniony ? przecież to robi nawet 5-6 miesięczne dziecko,mój akuku robił w wieku ponad 5 miesięcy-zakrywał buźkę kołderką i gdy odsłaniał śmiał się mój potrafił wkładać w sortery klocki,układać klocki (duże mega bloks) akuku,potrafił się bawić w chowanego (bez liczenia oczywiście) podawać niektóre przedmioty,wskazywać niektóre,przynosił pieluchę po zrobieniu kupy,pić z zwykłego kubka,zaczynał chodzić,uderzać w cymbałki,bębenek ,potrafił wskazywać te same figury które mu pokazywano,wybrać np.same żółte klocuszki gdy mu się pokazało żółty czy np.niebieskie i wiele innych

Gość gość
12:58 a Ty nie jestes czasem opozniona? Nie wiesz ze dzieci rozwijaja sie w roznym tempie?

Gość gość
Moja córka jest w wieku Twojego syna, portafi: samodzielnie siedzieć od 7 mc, raczkuje od 8 mc w przód tył, obraca sie z pleców na brzuch i odwrotnie bawi się w akuku, kosi kosi łapki, na uśmiech reaguje uśmiechem itp. sama wstaje-tz podciąga się o krzesło, sofę itp do góry i stoi bez trzymanki trochę czasu, pokazuje NIE jak czegoś nie chce, daje cześć, macha PAPA, baje BUZI, wydaje dźwięki różne w tym tata, mama, baba i ma 12 zębów

Gość gość
a i pije ze zwykłej szklanki

Gość gość
Moj 8,5 miesiąca czołga się bardzo sprawnie do przodu, próbuje raczkować siedzi posadzony, sam nie usiądzie mówi mama, baba, papa naśladuje różne zabawy np wkładanie klocków do garnuszka czy układanie wieży z kółek

Gość gość
Prodżekt znaczy maurycy mściciel,co potrafi twoje młode?

Za wszystkie normalne odpowiedzi dziękuję :). Pozostałych komentarzy nie chce mi się komentować, bo świadczą tylko o poziomie inteligencji (a raczej jej braku) i kultury wypowiadających się osób. Czyli muszę z moim maluchem bardziej popracować, bo niestety nie robi papa, ani kosi kosi, nie daje buzi. Trochę mówi, ale raczej po swojemu. Siedzi, wstaje, czworakuje, chodzi trzymane za rączki, reaguje na imię, śmieje się. Do osoby, która mnie się zapytała czy moje dziecko nie jest opóźnione, bo jej 5 m-czne bawiło się w akuku. Moje owszem wcześniej też już to umiało, ale teraz dodatkowo zasłania się kocykiem. Jesteśmy pod opieką neurologa, wizyta za 1 m-c i dlatego chciałam porozmawiać z innymi Mamami.