Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Filologia słowiańska

Polecane posty

Gość gość

Który język słowiański jest najbardziej mile widziany wśród pracodawców? Chcę pójść na slawistykę, ale nie wiem, jaką specjalizację wybrać, by mieć z tego później korzyści.

Gość gość
żartuję oczy.wiście. Ros,yjski zawsze modny i na czasie

Gość gość
Heh, miałam z nim już kontakt na polonistyce. :) Chodziłoby mi jednak o te nowsze języki typu czeski, rosyjski, słowacki itp. :)

Gość gość
Hej, gdzie są slawiści? :) Czy tak was mało, czy się pochowaliście? ;)

Gość gość
najpierw celuj w jakąś firmę w okolicy w jakiej chciałabyś pracować. Mają pewnie jakieś kontakty międzynarodowe - zobacz gdzie mają filie itd. U mnie np. jest firma niemiecka i koreańska, więc te języki są w cenie

Gość gość
Dodam, że pociąga mnie strasznie słowacki, ale nie wiem, jak z pracą po tej specjalizacji. ;)

Gość gość
Mieszkam blisko Czech, więc zawsze mogę tam wyemigrować, w końcu podstawy czeskiego już znam ;), ale najbardziej fascynuje mnie Słowacja. Czechy są dopiero na drugim miejscu. ;)

Gość gość
Może ukraiński? Zakładając dalszy rozwój sytuacji politycznej, tj. konflikt z Rosją, zbliżenie się Ukrainy do UE, pewnie nieprędko przystąpi, ale jakieś ocieplenie relacji gospodarczych pewnie będzie - to może być w cenie za parę lat.

po rusycystyce, z lektoratem bułgarskim i biegłym niemieckim nie pracowałam nigdy w zawodzie zarobiłam parę groszy prywatnie na tłumaczeniach pracuję w zupełnie innym zawodzie, niz wyuczony sam język to za mało dobrze jest znać język będąc np. prawnikiem, księgową, logistykiem ale sam język to albo praca nauczycielska albo tłumaczenie, najlepiej przysięgłe, co wymaga jeszcze dodatkowych wysiłków i kosztów

Gość gość
Ano myślałam o nim, z tym że raczej wolę bardziej południowe klimaty, w sensie Czechy, Słowacja i Bałkany. :) W liceum uczyłam się co prawda rosyjskiego, który jest niezwykle pięknym językiem, ale Rosja aż tak bardzo mnie nie fascynuje. Chociaż... może powinnam się jej lepiej przyjrzeć? :)

Gość gość
Ewo, a w jakiej części Polski mieszkasz? :)

Gość gość
Jeśli Cię fascynuje to się ucz :). Przy czym: Słowacja ma się gospodarczo gorzej niż Polska, ani tam nie wyemigrujesz, ani nie spotkasz za często firmy prowadzącej interesy z firmą słowacką. Czechy lepiej. Języki południowosłowiańskie mają przyszłość ze względu na turystykę, dużo osób tam, ktoś musi prowadzić pośrednictwo. A najlepiej zrób jak kolega pisał: przejrzyj oferty, przejrzyj profile firm. Jeśli uczyłaś się już rosyjskiego to nie zaniedbuj tego i ucz się wciąż - języka szybko się zapomina.

Gość gość
Mam taki zamiar. Zawsze to jakiś dodatkowy język. Co do południowosłowiańskich, to u mnie na uczelni można wybierać między chorwackim a słoweńskim. Nie wiem, który jest bardziej popularny, wydaje mi się, że chorwacki ze względu na dobrze rozwiniętą turystykę, ale Słowenia z kolei bardziej mnie ciekawi. Mieszkałam rok temu przez miesiąc w tym kraju i jestem nim zauroczona. Raj na ziemi. :)