Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

POMOCY

Polecane posty

Gość gość

Witam. Wczoraj współżyłam z moim narzeczonym 6 dnia okresu i pękła nam prezerwatywa. Nie doszedł we mnie, ale jednak wydziela znaczną ilość preejakulatu. Okres mam regularny jednak ostatnio mi się spóźnił prawie 2 tyg. Wydaje mi się, że mam fazę niepłodną, ponieważ mam sucho. W tym przypadku jakie jest ryzyko zajścia w ciążę ?

Gość theonee
Zrób test, a nim będziesz mogła to denerwuj się ile wlezie, na pewno CI to pomoże.

Gość gość
A jak długie masz te cykle, te regularne? Teoretycznie plemniki są w są w stanie przeżyć kilka dni więc dziś masz sucho, jutro możesz mieć mokro, ale na szczęście w preejakulacie znajduje się ich mało. A masz fazę niepłodności względnej. A nie bezwzględnej. Jak masz długie cykle i jak owulacja ci się nie przesunie na wcześniej to nie masz się czym martwić.

Gość gość
cykl trwa zawsze 30 dni

Gość gość
Jeśli ci się owulacja nie przesunie, skracając cykl do 24 dni np to nie masz się czym martwić. W przypadku tak długich cykli faza niepłodności względnej po miesiączce jak najbardziej występuje. Byłby to spory pech jak przy cyklach 30 dniowych w miarę regularnych co najwyżej wydłużonych akurat teraz przesunęłoby ci się skracając cykl. Sam preejakulat jeszcze znacznie zmniejsza szanse na dziecko :) Takie jest moje zdanie. Rozumie że o pigułce po nie myślałaś?

Gość gość
myślałam. zastanawiam się nadal czy iść po receptę. nie chce się nie potrzebnie faszerować ogromną dawką hormonów. a z tymi cyklami to wydaje mi się że jest na odwrót. dużo o tym czytałam i właśnie w przypadku np cykli 24 dniowych faza płodna zaczyna się już nawet 4 dnia a w przypadku dłuższych cykli płodność zaczyna się kilka dni później

Gość gość
No na myślenie o tabletce po to chyba czasu raczej nie ma a im później tym mniejsza skuteczność. Co do reszty. Nie do końca, wszystko zależy od długości miesiączki i regularności cyklu ale to i tak TYLKO ZAŁOŻENIA bo cykl może w dowolnym momencie odwrócić się o 180 stopni. Ja przy 24 dniowym cyklu ból około owulacyjny mam 10 d.c przy jeszcze krótszych 9 d.c przy pewnym marginesie bezpieczeństwa może to nie będzie 4 d.c ale coś koło tego. W takich cyklach często faza niepłodności względnej jest bardzo krótka lub nie istnieje w ogóle. Czyli można zajść w ciąże,stąd tyle oburzonych -" zaszłam w ciąże ale kochałam się w trakcie miesiączki a to przecież bezpieczne.." Im dłuższy cykl tym pewniejsza faza niepłodności względnej i wszystko się opóźnia. Nie sądzę żeby przy 30 dniowym cyklu tak wcześnie wystąpiła owulacja. Chyba że akurat w tym cyklu ci się przesunie i np miałabyś mieć 24 dniowy cykl albo 21 dniowy. Ale tego nie wiesz bo jasnowidzem nie jesteś.

Gość gość
wiem. muszę brać pod uwagę najgorszy scenariusz. a czasu jeszcze trochę mam, bo dziś jest niedziela, nikt mnie nie przyjmie przecież

Gość gość
no nie, pisałam wcześniej cała ta sytuacja przydarzyła mi się wczoraj, w sobotę

Gość gość
jutro idę do gin dowiedzieć się jakie są realne szansę na zajście w moim przypadku. wtedy od razu może mi przepisać tabletke po