Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Po co czytacie książki?

Polecane posty

Gość gość

Mam takie łatwe (a może bardzo trudne) pytanie: dlaczego czytacie książki? :) Co wam to daje? W czym pomaga? :)

Gość gość
przenosi w inny świat. Ja osobiście bardzo lubię książki.

Gość gość
Myślisz ze jak ci ktoś odpowie to zrozumiesz ? Wątpię.

Gość gość
Czytam bo lubie, a co mi dają? bardzo mnie uspokajają jak jestem zdenerwowana normalnym życiem :-)

Gość gość
Ja może zaskoczę odpowiedzią, ale chcę mieć po prostu większy zasób słownictwa.

Gość gość
bo to lubię od zawsze. Przenoszą mnie w inny świat, rozwijają.

Gość czytający   nałogowiec
a ja czytam od dziecka i żal mi ludzi którzy nie czytają ,niewiedzą co tracą !! świat jest piękniejszy,pełniejszy z zawartością książki ,to też pewnego rodzaju ucieczka od szarej rzeczywistośći od brutalności tego świata jak człowiek czyta to dusze karmi ...jak dusza i ciało nakarmione to człowiek szczęśliwy ..przynajmniej ja ...jak to ktoś powiedział że ten kto czyta żyje podwójnie i ja się z tym zgadzam :)

Gość gość
Ten kto czyta, żyje podwójnie :) Ładne i trafne. :) Ja czytam, bo słowami przeżywam. Jestem każdą z czytanych postaci. Zbieram emocje jak ziarnka piasku. Zagłębiając się w świat rysowany przez autora, na chwilę żyję inaczej. Nie lepiej, czy gorzej. Po prostu inaczej.

Gość gość
ja czytam bo lubię, od małego lubiłam przenieść się w świat książkowy. no nie wiem, można poszerzyć swoje słownictwo, nauczyć się ładniej pisać. książki wzbogacają naszą wiedzę. ten kto ich nie czyta bardzo wiele traci. smieszą mnie ludzie, którzy śmieją się z tych czytających i wręcz z wrogością odnoszą się do książek

Gość gość
Przede wszystkim lubię czytać - tzn, lubię samą czynność czytania, więc czytam wszystko, od książek po papierki od cukierków. A czytanie książek daje mi: rozrywkę, informację, wiedzę, odskocznię od codzienności, czasem działa jak środek nasenny :-)

1. Ponieważ jestem trochę wzrokowcem, czytając, zapamiętuję budowę wyrazy i wiem, że np. ,,Uczeń" piszemy przez ,,u". Dzięki temu jestem bardzo dobra z ortografii, a nie znam reguł ortograficznych xD. 2. Książki pozwalają przenieść mi się w nowy, inny świat, odpocząć. Czytając je, zapominam o problemach. 3. To moje hobby. 4. Z książek mogę się czegoś dowiedzieć.

Książki czytam po to aby wzbogacic swoje slownictwo, miec o czym pisac np w rozprawkach i zeby przeniesc sie w inny, lepszy swiat;)

Gość tutiki
Książka lepsza od filmu.

Gość gość
zalezy jeszcze jakie ksiazki bo ja teraz czytam psychiatra w piekle sa to przezycia ludzi kturzy byli opentani przez szatana

Po pierwsze zaczynając od lat najmłodszych: czytanie niezwykle rozwija dziecko. Udowodniono naukowo, że dzieci, którym rodzice regularnie czytają książki są po prostu mądrzejsze, lepiej rozumieją świat, szybciej się rozwijają. Po drugie: książka bardzo buduje nasze słownictwo. Przekonałam się o tym w gimnazjum kiedy to z koleżanką czytałyśmy bardzo dużo i zawsze wiodłyśmy prym w pisaniu ciekawych wypracowań. po trzecie: to nie jest pusta rozrywka, jak np telewizja. po czwarte: ileż to ciekawych rzeczy można przeczytać, dowiedzieć się z książek można tak wymieniać i wymieniać :)

Jak to po co? :) Przede wszystkim dlatego, że odrywają od rzeczywistości, pobudzają i rozwijają wyobraźnię, wzbogacają intelektualnie etc.

Gość makalika
odpowiedź będzie prosta : czytam bo lubie

Gość gość
Książka przenosi mnie w inny świat dzieki czemu przestaje myslec o codziennosci i moge na chwile oderwac sie od problemow co mi bardzo pomaga. Ostatnio czytam Stephena Kinga "Gra Geralda" kupilam sobei akurat w Matrasie http://www.matras.pl/gra-geralda,p,224109 polecam sie zapoznać

Gość gość
Czytam głównie po to,żeby nie myśleć o problemach dnia codziennego.

Czytam bo książki poszerzają wiedzę i zasób słownictwa. Rozwijają umiejętności socjologiczne i psychologiczne. Usprawniają komunikację. Dzięki książkom poznaję różne punkty widzenia, patrzę trochę dalej niż mój własny nos. Czasem książki rozbawiają mnie do łez, a śmiech to zdrowie.