Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko nie chce jeść i pić, zapach acetonu

Polecane posty

Gość gość

córka 4 lata ma zapalenie gardła i jamy ustnej przez co nie chce jeść i pić. Dziś zjadła mały serek Monte i wypiła może ze szklankę płynów. Gorączkuje przy tym od piątku. Niedawno wyczulam zapach acetonu z jej buzi. Nie intensywny tylko taki delikatny. Teraz zasnęła. Czy jest się czym martwić? co robić? nie chce nic jeść i pić bo boli ją buzia a ja juz nie mam pomysłu co jej wymyślić żeby coś jej wmusic.

Gość gość
u lekarza bylas, bierze leki?

Gość gość
byliśmy w niedzielę i dostała antybiotyk na gardło Zinnat. w pon byłyśmy znów bo zaczęły puchnac i krwawic dziąsła. Dostała dodatkowo nystatyne na grzybicZe zapalenie jamy ustnej. Dziś wyszły 3 pecherze na ustach i języku i one chyba najbardziej jej dokuczają. wczoraj też mało jadła.

Gość gość
zapach acetonu towarzyszy cukrzycy

poczytaj o ciałach ketonowych i nie lekceważ tego

Gość gość
boje się właśnie ze się odwodni czy coś z tym cukrem będzie nie tak... Mąż mówi ze wymyślam i żebym nie przesadzala... i nie wiem czy ma rację czy nie...

Gość gość
jakieś rady? może ktoś miał podobne problemy?

rady takie żebyś zrobiła dziecku na cito badanie krwi i moczu

Gość gość
Może to być ODWODNIENIE. Jeśli tak - trzeba szybko działać - od razu podawać wodę, można tez dokupić specjalne napoje izotoniczne w aptece. Może się też skończyć koniecznością hospitalizacji i podaniem kroplówki. Jeśli dziecko słabo pije od 12h i gorączkuje - raczej jechałabym na pogotowie.

Gość gość
właśnie chodzi o to ze ona nie chce pić... proponowałam soczek który zawsze lubiła, wodę, mleko... nic nie chce. Spróbujemy jeszcze z cola chociaż wiem ze to niezdrowe i wogole. ale chyba lepiej żeby wypiła to niż nic.

Gość gość
kup jej orsalit i wlewaj, nie ma ze nie chce, musi pic chyba ze woli kroplowke

Gość gość
Mój synek to przechodził jak miał 2 latka :O Nic przyjemnego. Przede wszystkim : nie daj dziecku słodyczy ! Żadnych serków monte ! Czyś Ty kobieto na głowę upadła ?! Musisz również podawać probiotyki oraz zalecone przez lekarza leki, i dziecko ma pić ! (wodę ) Po łyżeczce dawaj, żeby się nie odwodniło. Powodzenia.

Gość gość
Mąż źle mówi że przesadzasz.Faceci zawsze są tacy spokojni i do nich nic nie dociera.Problem jest w tym ze Twoje dziecko nie chcę pić:( oby nie odwodniła się.chyba że to już to nastąpiło,wtedy to tylko szpital i kroplówka:(

Zapach acetonu to faktycznie może być objaw cukrzycy albo odwodnienia, gdyż dochodzi wtedy do zakwaszenia organizmu. Jeśli bardzo się niepokoisz biegnij do lekarza albo na izbę przyjęć, żebyś potem nie żałowała że nic z tym nie zrobiłaś :( Życzę zdrówka maleństwu :)

Gość gość
Cola przy osłabieniu nie jest zła, ale w tym przypadku - z uwagi na kwaśny odczyn - może pogłębić efekt acetonu (kwasicę cukrzycowa lub powstała z odwodnienia).

Gość gość
gdyby nie ten serek to nic by nie zjadła. A antybiotyki podawać na pusty żołądek to dopiero zbrodnia. Wiem że grzyby lubią cukier... udało mi się dać jej kakao i trochę multiwitaminy. Wiec narazie trochę odetchnelam.

Gość gość
Ja bym nie słuchała, że nie chce pić - musi i koniec bo inaczej się odwodni i trafi do szpitala. Wytłumacz jej to, jest już na tyle duża, że napewno zrozumie. Jeść nie musi nic jej nie bedzie ale picie jest bardzo ważne.

Gość gość
dziecko jak ma wyzdrowieć jak nie podajesz mu leku???sądze ze bedzie jeszcze gorzej.skoro zdrowie dla Ciebie najważniejsze to jedź z dzieckiem do szpitala i niech tam sie nia zajmie specjalista.

Gość gość
gdyby nie ten serek to nic by nie zjadła. A antybiotyki podawać na pusty żołądek to dopiero zbrodnia. Wiem że grzyby lubią cukier... udało mi się dać jej kakao i trochę multiwitaminy. Wiec narazie trochę odetchnelam. xxxxx Nie dawaj jej słodyczy! Najpierw ten serek a teraz kakao, poza tym przy gorączce nie podaje się mleka:/

Gość gość
Główne pytanie jest takie ile wody / płynu udało ci się wcisnąć. Jak nie lubi wody - to dawaj herbatki. Przede wszystkim poić - to jest teraz kluczowe.

Gość gość
Nie zacznie pic to czeka was szpital i kroplówka, małe dzieci szybko sie odwadniaja

Gość gość
Potwierdzam. My po dobie gorączki i słabego picia zostaliśmy przyjęci do szpitala m.in. z diagnozą: odwodnienie. A dziecko starsze - 5,5 roku!

Gość gość
Witam, mimo, że studiuję tylko kosmetologię jednak chciałabym podzielić się swoją wiedzą. Należy udać się jak najszybciej do szpitala. Pisze pani, że dziecko od piątku już ma objawy gorączki, nie przyjmuje pokarmów(sic! nie można podawać mało strawnych produktów mlecznych) ani wody. Mogło dojść do metabolicznej kwasicy ketonowej. Kwasica nie wynikająca z choroby nerek to rozwija się także kompensacja nerkowa polegająca na zwiększania H+ w postaci amoniaku i kwaśności miareczkowej, co jest równoznaczne ze zwiększeniem regeneracji wodorowęglanów. Kompensacja nerkowa rozwija się właśnie od 3 do 7 dni i po tym czasie osiąga maksymalny poziom. Przewlekła kwasica metaboliczna może prowadzić do odwapnienia kości

Gość gość
Dawaj jej po lyzeczce przynajmjiej ale czesto. Musisx ja nawadniac. I nic mlecznego przy goraczce!

Gość gość
Może infekcja wirusowa? Moja przeszła ją miesiąc temu i objawami była 11 dniowa wysoka gorączka, niechęć do jedzenia i picia w wyniku czego odwodniła się tak bardzo że skończyło się kroplówką. Dbaj by koniecznie piła , przesuszone Usta świadczą często w takiej sytuacji o odwodnieniu i temu towarzyszy też wstręt do picia. Może u ciebie to tylko gardłowa sprawa.

Gość gość
Najczestszymi objawami cukrzycy sa wzmozone pragnienie I g***towna utrata wagi. Twoja corka nie chce pic, wiec bardziej prawdopodobne jest, ze doszlo do kwasicy w wyniku odwodnienia. Bierz dziecko pod pache I w te pedy do szpitala.

Gość gość
dziękuję za wszystkie rady. Zapac***juz nie ma a córka się rozpogodzila wiec dziś chyba darujemy sobie szpital. Gdybyście jeszcze mogły podpowiedzieć co mogę jej zaproponować do jedzenia to byłabym wdzięczna. Tylko musi być to pokarm płynny lub papkowaty bo inaczej nie zje. No i niestety to typowy Tadek niejadek.

Gość gość
Zapach acetonu świadczy o cukrzycy to raz a dwa o podwyższonym poziomie ciał ketonowych co jest oczywiste jak spadł jej cukier bo nie jadła. Nie martw sie droga mamo zacznie jeść więcej to wszystko wróci do normy

Gość gość
Ketony, aceton występują przy glodowce. Zrób jej kisiel, podawaj probiotyki. Jezeli na pęcherze w buzi to może byc wirus bostonskii.

Gość gość
wez jej nie srasz, moze to zwykły stan azpalny i/lub + afty rozlane. U córki tak bylo. Nic kwasnego, nic ostrego nie podawaj ani ciepłego. Wszystko chłodne. Zrób jej delikatna zupe bogata w rozne składniki, zblenduj nawet i wpół płynną daj, kisiel itp