Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość omnomnompekla

PIT a brak dochodów składać nie składać

Polecane posty

Gość omnomnompekla

Słuchajcie moje miłe, mam takie pytanko, bo kłócę się ze szwagierką o to czy powinna czy nie rozliczać się z US. Nie zarobiła nic w zeszłym roku, więc chyba nie musi wysyłać deklaracji ? czy jeśli nie wyśle coś jej grozi? będą wzywać? dopytywać? dzięki za odpowiedz

Gość gość
Jeśli nie zarobiła, tj. nie ma otwartej działalności gospodarczej (nawet przynoszącej straty) ani nie jest legalnie zatrudniona itp. to nie musi składać deklaracji.

Gość gość
MUSI WYSLAC ZAWSZE

Gość gość
Niech wyśle Pit 0- będzie mieć na wszelki wypadek spokój. Chociaż ja kilka lat nie składałam jak nie miałam dochodów i było ok.

Gość gość
nie zarobiła nic.. ale pracowała gdziekolwiek? Jeśli pracowała musi sie rozliczyc. To chyba jasne, że jak ktoś nie pracuje to się nie rozlicza

Gość omnomnompekla
Nie zarobiła, nie miała żadnych przychodów, dochodów, niczego, w latach wcześniejszych miała, ale teraz nie. No i właśnie zapytałam znajomą księgową, tzn ona na stażu jest, więc nie wiem jak jej sugestie traktować. Powiedziała, że musi bo inaczej bankowo po urzędach będą ją ciągać.... No i teraz próbuje jej wysłać to przez internet ale cholera wyskakuje komunikat ' brak dochodu ' i nie wiem czy w ogole warto to wysyłać ;/

Gość gość
Gośc 17:37 i omnomnompekla- douczcie się proszę zanim zaczniecie doradzać. Proszę: "Zeznanie roczne złożyć muszą wszystkie osoby, które w danym roku uzyskiwały jakieś przychody podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Jeżeli podatnik nie uzyskał ani złotówki przychodu – deklaracji nie składa. Nie składa jej również, jeżeli w latach wcześniejszych przychód uzyskiwał, a w roku 2013 taki przychód nie wystąpił.:. Źródło: http://www.pit.pl/zeznanie-podatkowe/. Sami mądrzy w tym narodzie, a zielonego pojęcia nie mają o czym gadają... byleby gadać.

Gość gość
soryy- nie omnomnompekla, a gośc nad nim, 17.40. Źle mi się skopiowało.

Gość gość
Jeżeli wysyła przez internet, to program sam za nią wszystko wypełnia... JA korzystałam z jednego z takich programów i sam wszystko wylicza, ba, dobiera nawet rodzaj pitu do wysłania (w tym pit 0). Więc nie wiem co jej tam wyskakuje że brak dochodu? Jeśli był brak dochodu, to w kwocie uwierzytelnienia wpisuje zero, i tyle, nie wiem z czym może mieć kłopoty...

Gość gość
składać nie musi ale jak będzie potrzebować zaswiadczenie z us o dochodzie zerowym , np. do zasiłku rodzinnego, to będzie musiała wtedy wypełnić pit.