Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamy mówi się przeDszkole a nie przeCZkole

Polecane posty

Gość gość

Temat rekrutacji ostatnio bardzo modne na placach zabaw i strasznie mnie to drażni gdy słysze jak prawi połowa matek mówi przeczkole.

Musisz mieć świetny słuch żeby słyszeć co mówię :classic_cool: Co do wymowy to mnie zadziwia jak można wołać na dziecko Ukasz zamiast Łukasz :p tak mi się usłyszało kilka razy, że ludzie tak właśnie wymawiają :p

Gość gość
Niestety ale Ukasz też słyszałam kilka lat temu nad morzem ;)

Gość gość
a ja slyszalam Ardian zamiast Adrian grrrrr

Gość gość
Nie slyszalas o upodobnieniach mowy szybkiej? Wróć do liceum i postudiuj fonetykę :-)

Gość gość
Dokładnie - z przedszkolem jest to samo co z jabłkiem. Nie wszystkie głoski mówi się tak jak się pisze...

Gość gość
Upodobnienia nie są wytłumaczeniem błędnej wymowy- jestem przekonana że nie jedna matka widzi swój błąd gdy podpisuje umowę z przedszkolem- i ma tam poprawnie wpisane to trudne ;) słowo.

Gość gość
Jeżeli człowiek wie że pisze się JABŁKO wypowiada " jabłko" nie wyobrażam sobie z lenistwa wygodny wypowiadać 'japko"

Gość gość
Poprawna wymowa to "przetszkole". Ubezdźwięcznienie wewnątrzwyrazowe wsteczne, czyli głoska "d" traci dźwięczność. Wymowa "przeczkole" też jest poprawna.

Gość gość
O tu jest coś nieco o tym, że nie zawsze zapis jest wyznacznikiem poprawności fonetycznej: [za ekorekta24.pl] Starannie jest mówić , mniej starannie, potocznie – , a chyba najgorzej, hiperpoprawnie – właśnie . Jak to wytłumaczyć? Można fachowo, posługując się językową terminologią: otóż mamy tu do czynienia z ubezdźwięcznieniem pod wpływem , mimo że głoski nie sąsiadują bezpośrednio ze sobą (ubezdźwięcznienie wynika zapewne z tego, że w szybkiej wymowie głoski sonorne (tutaj ) często zanikają – stąd też potoczna wymowa ). Ponieważ będzie to dla wielu raczej mało klarowne, można posłużyć się innymi przykładami i np. spytać te osoby, czy mówiąc będę, słyszą w wymowie n; czy w krzaku słyszą rz, czy twój mówią przez w. Doprawdy niewiele słów czytamy tak, jak się je pisze, a procesy fonetyczne zachodzą nawet między wyrazami – jedne słowa oddziałują na inne (proszę porównać: [ić sobje] oraz [idź do domu]).

Gość gość
mnie trzesie jak slyszy -cuker a nie cukier,

Gość gość
ja również mówię "jabłko" i podobnie, jak Autorkę, drażni mnie "przeczkole"

Gość gość
Ja jednak wole wymawiać " jabłko" pomimo bełkotu że to najgorsza forma wymowy. Nasze dzieci w początkowym etapie nauki pisania pisza tak jak wymawiają, jeżeli rodzic mówi ( japko, ukasz, ić " itp. to dziecko będzie mieć poważny problem z poprawnym pisaniem, nie wpominając tego jak fatalnie to brzmi- ludzie wymagajmy od siebie więcej bo to żałosne by nie móc poprawnie wymówić zdania.

Gość gość
Poprawna wymowa to "japko"!! Niestety wiedzą o tym tylko poloniści. :-( A szkoda! :-O

Gość gość
przeczkole i japko to pikuś.. Ja nie rozumiem, jak można mówić (a czasem i pisać): wziąść, włanczać, (ja) rozumie, poszłem (wyszłem, zaszłem itp.) To jest dla mnie dopiero tragedia.

Gość gość
Nie porównujcie poprawnej wymowy "japko" z błędnym "ukaszem"!!!! Ludzie! Fonetyka się kłania!! Zanim coś napiszecie, sięgnijcie do słownika!!

Gość gość
pani polonistko, najbardziej poprawna wymowa to jednak "japłko"

Gość gość
"Japłko"?? :-D :-D Dooobre! :-D

Gość gość
22.20- wiedza się kłania

Gość gość
Myślę, że w zrozumieniu tego fenomenu pomaga nauka języków obcych. W polskim stosunkowo wiernie pismo odtwarza fonetykę, także potoczne jest mniemanie, że zapis jest wyznacznikiem poprawności fonetycznej. O wyjątkach się po prostu nie wie. W takim angielskim rozstrzał pomiędzy zapisem a fonetyka jest ogromny i nikt się temu nie dziwi. Nawet francuski, bardziej poprawny w tym temacie, ma swoje sławne wyjątki.

Gość gość
29.04.14 [zgłoś do usunięcia] gość Nie porównujcie poprawnej wymowy "japko" z błędnym "ukaszem"!!!! Ludzie! Fonetyka się kłania!! Zanim coś napiszecie, sięgnijcie do słownika!! # Siegając do słownika widze jednak " jabłko"

Gość gość
"Japłko"? A skąd tę WIDZĘ zaczerpnęłaś? :-D

Gość gość
z Nowego słownika poprawnej polszczyzny PWN- polecam :D

Gość gość
"Siegając do słownika widze jednak " jabłko"" Ale nie do słownika ortograficznego!! :-D Myślałam, że to oczywiste :-O

Gość gość
O "japłku" jest artykuł na ekorekta24.pl Niestety linku mi nie przepuszcza traktując jako spam.

Gość gość
Dziewczyny, ustalmy o czym mówimy: FONETYKA to wymowa ORTOGRAFIA to zapis

że ktoś powie "przeczkole" to jeszcze pół biedy.. gorzej jest gdy tak pisze! a niestety się z tym spotkałam.

Gość gość
W języku polskim czasem fonetyka nie odpowiada ortografii, czyli wymowa nie odzwierciedla wiernie zapisu.