Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mama bez prawa jazdy

Polecane posty

Gość ruda gertruda
ja mam 32 lata, nie mam prawka i jakoś żyję. Syn ma 4 lata, samochód stoi w garażu, a ja nie czuję potrzeby posiadania prawka i jeżdżenia autem. po prostu są ludzie, którzy nie marzą o jeździe. ja się świetnie czuję jako pasażer.

Gość gość
ja powiem tak, nie mam prawka a bardzo chce miec , mam teraz 2 dzieci i sama sobie krzywdę tym robię, poniewaz jak mąz jest w pracy ja musze w domu siedziec z dziecmi, mieszkamy na wsi, nie zawsze mam komunikacje w obie strony do miasta, tkwię w chałupie, tylko na spacery chodze jak dzieci nie są w przedszkolu, masakra

Gość gość
ciekawe co te bez prawka zrobią jak mąż będzie np. chory czy z jakiegoś innego powodu nie będzie mógł prowadzić. Nawet po głupie zakupy nie pojadą (mówię o wiekszych zakupach, a nie o bochenku chleba) , o lekarzu juz nie wspomnę

Gość gość
Jak ja nie miałam prawka to z większych zakupów wracałam taksówką :) Raz w tygodniu robiłam zakupy i taksówka kosztowała mnie 15-20zł. To powiedzmy 80zł miesięcznie. I tak wychodzi taniej niż własne auto, bo tyle płacę za samo ubezpieczenie.

Gość ruda gertruda
Jezu jakie niektore kobiety są niezaradne i uwiazane do samochodu :O ciekawe co bys w takim razie zobiła jakby auto odmowilo posłuszeństwa? bo prawko może i masz, ale wątpię abyś była super mechanikiem.... Ja jak jadę sama na większe zakupy - a często mi się to zdarza jak maż i syn są na zajęciach sportowych - to uwaga wracam z wózkiem zakupowym do domu :D bo mieszkam 100m od marketu... cóż taki fart. a w kwestii lekarza to jak mały jest chory to lekarz prywatnie przyjeżdża do domu, a jakby to był nagły wypadek to albo poczekam na karetkę, albo pójdę z buta, bo do szpitala mam jakieś 300m, no może 400. nie każdy mieszka na końcu świata, są i tacy co mają szczęście - lub nieszczeście biorąc pod uwagę hałas - mieszkać w centrum miasta.

Gość gość
wiesz dla mnie to mniejszy problem wziac drugi samochod (w ostatecznosci jakby drugi padl, to zawsze moge jechac taxi lub z sasiadem - ale zeby tak za kazdym razem??? ) poza tym jak juz mam ten samochod, to dbam o niego i sie nie psuje, nie jest to jakis 30 letni grat z Niemiec czy inne cudo techniki. I nie jestem przywiazana do samochodu tylko jestem wlasnie WOLNA, bo go mam. i moge jechac gdziekolwiek i kiedykolwiek. Nie zrozumiesz i tak ;)

Gość gość
ps. ciekawe co byscie zrobily bez meza :D jakby was nie mogl zawiezc do rodzicow czy na wakacje itp. np.chcecie jechac nad morze czy jezioro (Mazury), mieszkacie przykladowo w Krakowie, to troche daleko pociagiem, prawda? wtedy tez bierzecie taxi? 500 km? no niezle :D

Gość gość
Ja pierdzielę, a to jakiś dyshonor pojechać pociągiem? Albo polskim busem? W dzieciństwie większość z nas jeździła pociągami i żyjemy.

Gość gość
Ja mam rower :) i z moja 4 latka radzimy sobie swietnie bez samochodu pomimo ze go mamy i maz jeździ.

Gość ruda gertruda
ja jak chcę gdzieś jechać bez męża to właśnie jadę pociągiem i to o rety dokładnie 671 km. i wow żyję! i 3 razy pokonałam taką trasę w dwie strony sama z dzieckiem. bagaże wysyła się kurierem - polecam stronę furgonetka.pl i zupełna wolność zagwarantowana. i wiedz, że nie tylko 30 letnie graty się psują - wczoraj sąsiad prosił nas o podwiezienie, bo jego nowy samochód z salonu się zepsuł... cóż zdarza się. ja NIGDY nikogo o podwiezienie nie musiałam prosić - mimo braku auta jestem w pełni niezależna. zaleta mieszkania w mieście, pewnie jakbym mieszkała w miejscowości na końcu świata, to bym inaczej śpiewała, ale mnie mieszczucha nie przekonasz, że samochód jest niezbędny, bo ja mam wszędzie blisko. do pracy idę jakieś 4 minuty, "po drodze" mam przedszkole, naprzeciwko market, do szpitala jak pisałam kilkaset metrów, kościół kawałek dalej, urząd miejski, skarbowy i starostwo to jakieś 600 metrów. na basem mam daleko - bo jakieś 1200metrów, no ale da się te 15 minut przejść.

Gość ruda gertruda
i może źle ujęłam, nie mimo braku auta, a mimo braku uprawnień do jego prowadzenia, bo samochód jest i na ogół stoi w garażu, bo mąż chodzi na pieszo do pracy - ma kawałek bo ok 2,5 km, ale to taki rodzaj zdrowego elaksu bo ma pracę siedzącą, więc choć mały spacer przed i po pacy.

Gość gość
Wcale nie mieszkam gdzieś na końcu swiata, tylko w stolicy akurat :). I w żadnej dzielnicy nie jest tak, ze masz wszystko po drodze i obok. Nie wszędzie są bus-pasy, więc jazda na niektórych ulicach autobusem to mordega, a i metro nie wszędzie dojedzie, czy tramwaj. Ale skoro możesz sobie powołać na taki luksus, ze żyjesz w małym miasteczku, ze wszystko masz na jednej ulicy, to ok. Jeśli ci to pasuje to chodź wszędzie pieszo. W upał, mróz-30, czy wichure. Dla zdrowia ;).