Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gretkaaa

Mam 20 lat , chcą mi usunąc jajnik

Polecane posty

Gość Gretkaaa

Jak wyżej , mam 20 lat , ostatnie badanie USG stwierdziło , że mam guza na lewym jajniku 6cm. Moja Pani ginekolog jest za usunięciem go laroskopowo razem z jajnikiem. Wydaje mi się , że była to aż nazbyt lekka decyzja - czy któraś z was przeszła przez to samo i może mi coś więcej powiedzieć na ten temat? Jej zdaniem guz jest tak powrastany w jajnik , że nie da się nic zrobić w tej materii , jednak uważam , że warto tutaj trochę zawalczyć bo jajniki nie rosną na drzewach ;) Tak więc , czy są jakieś badania , które mogę dodatkowo przeprowadzić , żeby stwierdzić coś więcej na temat guza? I czy to prawda , że każdy guz to nowotwór? Dodam jeszcze , że w 2012 guz miał 4cm , tak więc w dwa lata urósł do 6 cm. Z góry dziękuję za pomoc!

Gość gość
Znam przypadki ,gdzie na jajnikach pojawiały się cysty. Radzę udać się jeszcze do innego lekarza i porobić szczegółowe badania czy na pewno p.ginekolog się nie pomyliła.

Gość Gretkaaa
No ja mam prawy jajnik policystyczny a na lewym jest ten guz , także mam pełen komplet :/

Gość Gretkaaa
U u ginekologów byłam różnych , początkowo byłam prowadzona w krakowskim prokocimu (Uniwersytecki Szpital Dziecięcy) , a gdy ukończyłam 18 lat zostałam przekierowana do warszawskiego szpitala MSW. Tak więc z całą pewnością nie są to jakieś chore wywody jednej ginekolog. Zastanawiam się jednak jakie badania trzeba wykonać , żeby mieć pewność , że nie jest to nowotwór złośliwy. Boję się , że jest taka możliwość , a gdybym zdecydowała się na operację , to nie wcześniej niż na wakacje z powodu studiów. Chcę się więc przede wszystkim upewnić , że guz może sobie zaczekać , aż będę miała trochę czasu na ''położenie się pod nóż''.

Gość gość
Ale jeśli ta zmiana w międzyczasie zeslowliwieje Twój czas może raptownie sie skończyć... Zawsze pozostaje drugi jajnik, a życie ma sie tylko jedno... Pogadaj wprost ze swoja lekarka- co Ci grozi, jeśli nie zdecydujesz sie na zabieg?