Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

za małe dziecko i co robić

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko wypadło z siatek centylowych. Pediatra kazała zrobić badania. zrobiliśmy i wszystkie są super wiec lekarz twierdzi ze nie ma powodów do niepokoju, a ja spać po nocach nie mogę. Rówieśnicy są sporo więksi. Starsza siostra byla normalna a to dziecko takie malutkie. Bardzo się martwie. Nie wiem co mam robić.

Gość gość
jeszcze wyrośnie, chodziłam do gimnazjum z chłopakami, którzy mieli 140 cm w kapeluszu... tak serio to mieli maks 150 cm... a jak ich nie widziałam 2 lata to w sklepie nie poznałam-mają minimum 180 cm :o i to nie bracia, nawet nie rodzina.

Gość gość
A ile ma lat/miesięcy jaki wzrost i waga?

Gość gość
Ma prawie 6 miesiecy wazy 6 kg i ma 60 cm. Już dawno wypadła z siatek. Mówilam o tym pediatrze to zlecil badania, stwierdził ze wyniki są prawidlowe i ze widocznie drobniutka będzie. Niby rozwija się prawidlowo. Przekręca, wierci, rwie do siadania, bawi ladnie, śmieje, gaworzy. Ale jest taka malutka. Ludzie pytają czy ma 3 miesiace.

Gość gość
mam dokładnie tak samo. dopier niedawno synek wskoczyl na siatke. ma 8 miesięcy a wazy 7800. ja go utuczylam sinlackiem. moje dziecko jest strasznym niejadkiem i dlatego tak mało wazy a Twoja corka tez nie chce jesc? ja w mojego synka wmuszalam jedzenie. może to i brutalne ale dzięki temu wazy tyle ze na wskoczyl na siatke. bo przez kilka miesięcy był poza siatka i do tego anemii się nabawil

Gość gość
To rzeczywiście malutka.a Jaka duża sie urodziła?

Gość gość
Zupy już jej daje bo pediatra kazal po 4 miesiacu dawać skoro nie przybiera jak powinna to je zupy, owoce chętnie. Tylko po mleku sztucznym wymiotuje, nawet po tych dla dzieci ze skaza więc nadal jest na piersi. Mam wrażenie ze ja chyba pokarmu nie mam bo ona ciągle w nocy je. Co 20 minut się budzi i ssie pierś. Zasypia a za 20 minut znów szuka. Mam takie mysli ze ją glodze, ale z drugiej strony jak się tak naje to jak ją podniose to aż wymiotuje taka jest pełna więc jednak pokarm mam. Nie wiem już co robić. Lekarka mówi ze ma wagę idealną do wzrostu tylko mała jest. Nie chce jej utuczyć i rozpychać na siłę ale martwie się ze nie jest w siatkach.

Gość gość
siatki sa dla dzieci sztucznie karmionych. poszukaj tych dla dzieci karmionych piersią i pewnie się okaze ze się miesci. jeśli jest zdrowa to się nie martw

Gość gość
Niestety nie mieści się w tych dla dzieci karmionych piersią. O tych dla dzieci na modyfikowanym to nawet nie wspominam bo już dawno z nich wypadla i wątpię czy kiedyś wskoczy taka jest rożnica. Urodzila się 3 kg i 53 cm.

Gość gość
a mioze spróbuj odciagac pokarm i podawac jej butelka albo lyzeczka. wtedy będziesz widziala ile zjada

Gość gość
Własnie nie mogę odciagnąć pokarmu. Nie wiem czemu ale mi nie odciaga zaden laktator. Ona na pewno zjada bo skoro jej się ulewa to musi coś zjadac i jak nacisnę reką to tryśnie a laktatorem nic nie odciągnę. Nie wiem czemu tak jest.

Gość gość
mój niejadek długo był poza siatka. dopiera teraz wskoczyl na 3 centyl. ja tez się zamartwialam ale niepotrzebnie. owszem miał anemie ale poza tym wszystko było ok i rozwija się dobrze. nie psuj sobie macierzyństwa niepotrzebnym zamartwianiem się. ja zaluje ze się nie cieszyłam dzieckiem tylko wylam w poduszke ze nie chce jesc i jest za maly. nadal jest maly ale nic zlego się nie dzieje wiec odpuscilam

Gość gość
pewnie się stresujesz przy odciaganiu a wtedy kanaliki się blokują. skoro jest pelna to znaczy ze je tyle ile potrzebuje i skoro nie ma anemii to jest ok

Gość daj sie dziecku rozwijac
daj sie malej rozwijac we wlasnym tempie. ja taka bylam drobina. zawsze najmniejsza i najszczuplejsza. obecnie mam 32 lata, waże 40kg i mierzę 154cm. i jestem szczęśliwa. a moja kuzynka, która jako dziecko była podobnej do mnie postury byla tak tuczona przez babcie ktora nie mogla patrzec jaka jest chuda i zaglodzona, że teraz pzy niemal identycznym jak moj wzroście waży 84 kg i wyglada jak potwor. ona jest szersza niz wyzsza. nie zrob takiej krzywdy swojemu dziecku. idx ewentualnbie do innego pediatry czy do gastroenterologa, ob regularnie morfologie i jesli bedzie ok to nie paś dziecka na sile...

Gość daj sie dziecku rozwijac
przy i rób - r mi coś szwankuje

Gość gość
Tylko moja druga córka była sporym bobasem. Na 6 miesięcy wazyla 9 kg i miała 70 cm (ale urodziła się ponad 4 kg). Teraz ma 3 lata ma 99 cm i wazy 14 kg. Jest wysoka i szczuplutka. Nie mam doświadczenia z tak drobnymi dziećmi jak druga córeczka i dlatego się podwójnie zamartwiam.

Gość gość
a powiedz mi proszę jaki ma obwód główki Twoja Córeczka ?

Gość gość
moja coreczka jest na piersi i tez nie korzystam z laktatora, bo nic nie leci

Gość gość
Czytałam że dzieci powinny podwoić swoja wagę urodzeniową gdy kończą pol roku, Twoja córka podwoiła swoja wagę wiec chyba jest ok. Jest niska, ale może taki jej urok albo skoczy do góry w okresie dojrzewania. Jak wszystkie badania są w porządku to raczej nie ma się co martwic. Spróbuj raz odciągnąć pokarm ręcznie, żeby tylko zobaczyć ile Ci się uda, chociaż nie wiem czy jest sens. Zastanawiałaś się nad refluksem? Nie wiem dokładnie jakie są objawy, ale jak Mała zawsze wymiotuje po jedzeniu to może coś w tym jest. Niech się wypowiedzą inne mamy, które mają doświadczenie w tym temacie. I wcale się nie dziwie, że nie chce jeść mm dla alergików, jest najmniej smaczne ze wszystkich mm.

Gość gość
obwód główki to 40 cm

Gość gość
córeczka nie wymiotuje po kazdym jedzeniu. Po moim mleku jej się ulewa tylko wtedy jak sobie robi takie maratony wiszenia na piersi czyli je calą noc co 20 minut. Jak je normlanie to się nie ulewa, po zupkach czy herbatce tez sie nie ulewa. Natomiast po każdym mleku modyfikowanym albo kaszce z mlekiem modyfikowanym córcia wymiotuje. Wypróbowaliśmy wszystkie dostępne w sklepie mleka- nan, bebilon, bebiko, hipp, humana, beby dream z rossmana. Lekarka nam przepisała bebilon pepti i nawet nutramigen i nic. Po każdym wymiotuje. Żadne mleko modyfikowane nie przejdzie.

Gość gość
a powiedz mi jeszcze, jaki obwod głowy miala Córeczka przy urodzeniu ? Dopytuje sie, bo moja ma tez obwod glowki 40 cm, wazy 6700 i mierzy 54 cm. Zostalismy wyslani do neurologa i jest podejrzenie małogłowia. Nic Ci lekarze nie mowia na temat tej głowki ? (jest przeciez ponizej 3 centyla)

Gość gość
Twoje dziecko za mal wazy ! Po 6 miesiacu dzieciom karmionym mlekiem matki nalezy wprowadzic nowe pokarmy , dawaj jej wiec koniecznie kaszki z glutenem i zupki jarzynowe, nie głodz dziecka, skoro mu siel ulewa,

Gość gość
Przy urodzeniu miała 33 cm. Nic mi lekarka nie mówiła, a mierzy na każdej wizycie tą główkę i mowi ze jest dobrze. A Twoja córeczka jaki miała obwód główki przy urodzeniu? Ja widze ze mojej główka urosła bo czapki musiałyśmy wymienić na większe, te które mialam w szpitalu po porodzie dla niej to już jej się wcale nie wcisna na głowę.

Gość gość
Tak jak napisałam dziecko dostaje codziennie gluten tak jak zalecają w ekspozycji na gluten i zupki jarzynowe od 4 miesiaca a od 2 tygodni je już zupki z mięsem. No i od 4 miesiaca je też owoce. Chętnie zjada i myślę ze calkiem spore porcje.

Gość gość
moja miala 32 cm obwod głowki, i kazdy nas straszy tym maloglowiem

Gość gość
sama widzisz, ze na siatce centylowej nasze coreczki maja male glowki :-(

Gość gość
Moja miala 33 cm przy urodzeniu, teraz ma 45 cm a ma 14 miesięcy. Zluzuj bo panikę siejesz.