Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kafka7658

ciąża a umowa o pracę na czas określony.

Polecane posty

Gość Kafka7658

Witajcie. Pomóżcie mi proszę. Jestem zatrudniona na umowe o prace na czas określony od 2 stycznia 2013 roku. Przez ten czas dostawałam oczywiscie co jakis czas nowa umowe. Ostatnią mam do końca maja 2014. Obecnie jestem w ciąży i nie wiem czy mam zgłaszać to w pracy. Jeśli to zgłosze i nie przedłużą ze mną umowy to czy bedzie mi sie nalezal jakiś zasiłek lub coś? Czy może lepiej iść na L4?Poradzcie prosze....

Gość gość
Otóż pracodawca musi z tobą przedluzyc umowę do czasu porodu po ukończeniu 12 tyg.

Gość Kafka7658
mysle ze to dopiero poczatek ciazy moze 4 tydzien,...

Gość Kafka7658
Dodam też, że jestem zatrudniona przez agencje pracy tymczasowej, a nie bezposrednio przez pracodawce, u ktorego pracuję. Umowy dostaje na dwa, trzy miesiace max i potem koncza sie i dalej znowu nastepne umowy.

Gość gość
czyli mozesz się pożegnać z pracą

Gość gość
Umowa o pracę z agencją pracy tymczasowej nie ulega niestety przedłużeniu do dnia porodu. Wiem bo sama taka miałam. Jedyna rafa poproś pracodawcę o normalną umowę chociaż na 3 miesiące dla pracodawcy to i tak bez różnicy bo będzie ci płacił ZUS. Taka umowa automatycznie jest przedluzana

Gość gość
Zus będzie płacił za zwolnienia i macierzyński

Gość gość
W agencji masz umowę o pracę? I w którym tyg. ciąży jesteś?

Kochana jesli mozesz i masz sile wytrzymaj w pracy do 12tc, ja pracowalam na umowy co miesiac przedluzane przez 8 miesiecy, odeszlam w 5tc na zwolnienie i kolejnej umowy nie dostalam. Teraz tylko mam placone zwolnienie do porodu, potem nawet macierzynski mi sie nie nalezy;/ a mialam umowe o prace. Jesli do 3 miesiaca ciazy bedziesz pracowac i po 12tc odejdziesz na zwolnienie nalezy Ci sie wtedy i zwolnienie w trakcie ciazy i macierzynski! Ja nie moglam pracowac bo mialam zagrozona ciaze od poczatku i pracowalam przy chemikaliach ale jesli Ty nie masz zbyt ciezkiej pracy wytrzymaj do 3 miesiaca, potem chociaz bedziesz miala jakis grosz

Gość Kafka7658
jak to zus bedzie placil? Tak jestem zatrudniona przez agencje pracy t. caly czas. W ciazy jestem moze w 4 tygodniu .... niedawno dowiedzialam sie:) A umowe mam do konca maja tego roku.

Gość Kafka7658
pracuje na produkcji fizycznie, prace mam siedzaca, ale czasami zdarza sie ze trzeba stac. I nie wiem tez na ile czasu dostane teraz umowe, moge dostac na czerwiec i lipiec. .... i potem znowu niewiadoma i tak wkolko bujaj sie.....

Ja rodze za miesiac, pierwszy miesiac zwolnienia na ciaze placi pracodawca, potem juz zus, ale zeby miec macierzynski musisz miec przedluzona umowe do dnia porodu, a zeby miec przedluzona umowe do dnia porodu jak mowi prawo dopiero odchodzac na zwolnienie w 12tc maja obowiazek Ci przedluzyc umowe do dnia porodu, jesli odejdziesz wczesniej na zwolnienie to moga Ci jej nie przedluzyc. jestem w takiej sytuacji i nic po porodzie mi sie nie nalezy bo odeszlam w 5tc i mi nie przedluzyli

Gość gość
Ale ona ma umowę w AGENCJI PRACY TYMCZASOWEJ i tam są inne zasady

i rowniez pracowalam na produkcji przez agencje, nie przez firme i wiem czym to smierdzi:/ dlatego jesli czujesz sie na silach wytrzymaj w pracy do 12tc. Wiem co mowie, zeby dziecko wyprawic trzeba kupe kasy, zeby potem przezyc z jednej pensji jeszcze gorzej;/ wiec jak masz sile pracuj do 3m

Gość gość
Wpisz w wyszukiwarkę agencja pracy tymczasowej a ciąża i zobaczysz jak nnieciekawa jest Twoja syt

Gość gość
Macierzynski się nie należy niestety. Agencja pracy tymczasowej to smieciowka taka umowa nic nie znaczy

dlatego pracujac przez agencje pracy tymczasowej jak sie ma sile to przepracowac trzeba do 3 miesiaca bo po 3 miesiacu juz MUSZĄ przedłużyć umowę do dnia porodu, ja juz to przerobilam, bo chcialam isc z tym do sadu nawet ale radca prawny wyjasnil mi w czym rzecz

Gość Kafka7658
czytam o tym w necie ale tam jest takim prawnym jezykiem napisane, ze nic nie rozumiem z tego. Ale chyba zatrudnienie przez agencje nie daje mozliwosci przedluzenia umowy nawet po uplywie 12 tygodnia

Gość gość
Po co mieszasz kochanemaleństwo? "Witam, mam taki problem: jestem pracownikiem agencji tymczasowej zatrudnionym na pełny etat, mam umowy dwutgodniowe (ciągłość). Właśnie się dowiedziałam, że jestem w piątym tygodniu ciąży. Nie wiem czy jeśli powiem pracodawcy o ciąży, to czy on może mi nie przedłużyć umowy czy może jest jakieś prawo które mnie chroni? Obawiam się że mogę zostać na lodzie bez prawa do świadczeń. Czy należy mi się L4, bo pracuję w szkodliwych warunkach. Czy po porodzie mam prawo do urlopu macierzyńskiego? Bardzo proszę o odpowiedź,bo nie wiem co robić. Dziękuję odp: Za okres niezdolności do pracy przysługuje Pani zasiłek chorobowy, ale pracodawca nie ma obowiązku przedłużenia umowy i ulega ona rozwiązaniu zgodnie z jej treścią. Jezeli urodziłaby Pani dziecko w czasie trwaia umowy to miałaby Pani prawo do urlopu macierzyńskiego i zasiłku.W pzrypadku pozostawania bez pracy nie ma Pani prawa do w/w urlopu. Jeżeli Pani zachoruje w trakcie trwania zatrudnienia to w tym czasie może na L-4. Po ustaniu zatrudnienia (jeżeli nie podpiszą z Panią nowej umowy) obowiązek wypłaty świadczeń przejmuje ZUS, który będzie wypłacał zasiłek do końca okresu zasiłkowego, przez okres nieprzerwanego zwolnienia lekarskiego, jakie przypadnie po zakończeniu zatrudnienia."

Gość gość
Ktoś dobrze pisał poproś pracodawcę o normalną umowe

Nie mieszam, wiem co mowie, bo pracowalam w duzym koncernie gdzie bylo 700 osob na zmianie/3zmiany i nie jedna bylam w takiej sytuacji, jestem juz w 8 miesiacu ciazy i zdarzylam sie dowiedziec na ten temat sporo i przeswietlic wiele zrodeł na ten temat, nie tylko od znajomych, od dziewczyn, ktore bylo w identycznej sytuacji, ale i od zusu jak radcy prawnego, w internecie na kazdym forum pisza co innego. Nie wyssalam sobie tego z palca ale zrobi jak uwaza i sama sie dowie po czasie ze musi przepracowac 3 miesiace bedac w ciazy zeby miala przedluzona umowe do konca ciazy a potem bedzie zalowac. Chcialam pomoc bo juz wiem jak to wyglada a co zrobi juz nie moja sprawa

Gość Kafka7658
W okresie ciąży może Pani iść na zwolnienie lekarskie, jeżeli stan Pani zdrowia tego wymaga. Nie ma żadnych przepisów, które mówiłyby, że pracownica może pójść na zwolnienie lekarskie po upływie określonego okresu ciąży (np. po 12 tygodniach). Jeżeli więc lekarz da Pani zwolnienie lekarskie, stwierdziwszy niezdolność do pracy po upływie np. 9 tygodni, to może Pani skorzystać z tego zwolnienia. Jeżeli w chwili obecnej przedstawi Pani zaświadczenie lekarskie, to nie zostanie Pani zwolniona – umowa będzie obowiązywała do dnia, do którego została zawarta (do końca października). Do pracownicy tymczasowej, która jest w ciąży, ma zastosowanie art. 177 § 1 Kodeksu pracy, według którego pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży. Pracownicy zatrudnieni na podstawie umowy o pracę tymczasową są słabiej chronieni niż pozostali pracownicy. Dotyczy to również pracownic tymczasowych w ciąży. Jeżeli pracownica jest w ciąży w chwili wypowiedzenia lub rozwiązania umowy, to zatrudnienie nie ulegnie przedłużeniu do dnia porodu. W przypadku pracownicy ciężarnej wykonującej pracę tymczasową nie ma przy tym znaczenia czas trwania umowy, tak jak to jest przy umowach o pracę na okres próbny powyżej 1 miesiąca lub umów na czas określony. Powyższe wynika wprost z art. 13 ust. 3 ustawy o zatrudnianiu pracowników tymczasowych, który wskazuje, że do umowy o pracę zawartej z pracownikiem tymczasowym nie stosuje się art. 177 § 3 Kodeksu pracy, zgodnie z którym umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży – ulega przedłużeniu do dnia porodu. Jeżeli więc przed upływem terminu, na jaki zawarto umowę o pracę tymczasową, pójdzie Pani na zwolnienie lekarskie z powodu ciąży, to Pani umowa o pracę nie ulegnie przedłużeniu do czasu porodu. Umowa ulegnie rozwiązaniu w terminie wskazanym w umowie. Jako pracownik tymczasowy, zatrudniony w agencji pracy tymczasowej, posiada Pani status pracownika i podlega Pani ubezpieczeniom społecznym. Jako pracownik tymczasowy ma Pani prawo do zasiłku chorobowego. Tu należy wskazać, że osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu obowiązkowo (np. pracownik tymczasowy) nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego. Okresy ubezpieczenia (zatrudnienia) sumuje się, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub jeżeli spowodowana była urlopem wychowawczym albo bezpłatnym. Zasiłek chorobowy przysługuje także po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli niezdolność do pracy trwała bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego. Ponieważ jest Pani zatrudniona przez okres dłuższy niż 30 dni i jako pracownik tymczasowy podlega Pani ubezpieczeniu społecznemu, to ma Pani prawo do zasiłku chorobowego w razie zwolnienia lekarskiego. Po ustaniu zatrudnienia obowiązek wypłaty świadczeń przejmuje ZUS, który będzie wypłacał zasiłek do końca okresu zasiłkowego lub ewentualnego świadczenia rehabilitacyjnego. ZUS będzie wypłacał zasiłek przez okres nieprzerwanego zwolnienia lekarskiego, jakie przypadnie po zakończeniu zatrudnienia. Jeżeli Pani stan zdrowia będzie uzasadniał wystawienie zwolnienia lekarskiego, to może Pani przebywać na zasiłku chorobowym (przez 182 dni), a następnie na zasiłku rehabilitacyjnym – nawet do dnia porodu. Należy przy tym pamiętać, że ciąża sama w sobie nie jest podstawą do zwolnienia lekarskiego. Podstawą są problemy zdrowotne, które powodują, że pracownica w ciąży jest niezdolna do pracy. ZUS niekiedy przeprowadza kontrole zwolnienia lekarskiego w czasie ciąży.

Gość Kafka7658
Szczerze? To ja już nic nie rozumiem. Ten tekst skopiowalam z innej strony. Wypowiada sie prawnik. Wiec mowi zupelnie co innego. Wytlumaczcie mi kiedy ja mam isc na te zwolnienie? Umowa przeciez konczy mi sie z koncem maja. Przedluza mi np na dwa miechy znowu i co wtedy?

Jesli jestes pewna, że Ci dadzą następną umowę i nie musisz siedziec na zwolnieniu ja bym pracowała i troche pozniej poszla na zwolnienie

Gość gość
A ty napewno myślisz o pracy tymczasowej. Może myślisz o zwykłej umowie na czas określony?? Umowa na czas określony to nie jest to samo co umowa o pracę tymczasową zawieraną z agencją pracy a nie z pracownikiem bezpośrednio.

wlasnie on tu pisze ze nie musza umowy przedluzyc w agencji nawet jesli jestes w ciazy, ze mozesz siedziec na chorobowym a pozniej rehabilitacyjnym, ja mialam ciaze zagrozona i taki rehabilitacyjny bede miala ale po porodzie przez 3 miesiace bo moja gin mi cos takiego pomogla zalatwic. Gdzies w gazecie wyborczej byl kiedys artykul o tym przepracowaniu 3 miesiecy wlasnie jesli chodzi o agencje jak znajde to napisze

Gość Kafka7658
umowa o prace na czas okreslony podpisana miedzy mna a agencja pracy tymczasowej od 1.04 do 31.05

Czyli masz umowy dokladnie tak samo jak ja mialam, Pracodawca nie musi również przedłużać umowy z przyszłą matką zatrudnioną na czas określony, na czas wykonania określonej pracy oraz na okres próbny przekraczający 1 miesiąc, jeżeli umowa taka uległyby rozwiązaniu przed upływem 3. miesiąca ciąży. Trzeba jednak pamiętać, że miesiąc ciąży to nie to samo, co miesiąc kalendarzowy. Jak wynika z wyroku Sądu Najwyższego z 5 grudnia 2002 r. (I PK 33/02, OSNP z 2004 r. nr 12, poz. 204), termin upływu trzeciego miesiąca ciąży oblicza się w równej miary miesiącach księżycowych (28 dni), co oznacza, że obowiązek przedłużenia umowy do dnia porodu następuje po upływie 12 tygodni ciąży.

Gość Kafka7658
ok dziekuje

w kazdym badz razie ja bym zaryzykowala jesli tylko sie dobrze czujesz:) a po 3 miesiacu mozesz isc na zwolnienie, napewno bedziesz miala wyplacane do dnia porodu, a potem na wypadek gdyby nawet nie chcieli Ci przedluzyc mozesz sie juz podpierac tym, ze prawo mowi co innego. Jak mi umowy nie przedluzyli, bo odeszlam w 5 tyg ze wzgledu na chemie w pracy to przeciez moglam sie zatrudnic u kogos innego nawet znajomego fikcyjnie i pociagnac do tego 3go miesiaca gdzies indziej ale gdybym wtedy wiedziala, ze tak mozna zrobic to bym tak zrobila ale jak to sie mówi madry polak po szkodzie. Takze powodzenia ;)