Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaanka

nocne budzenie na mleko

Polecane posty

Gość jaanka

Prosba do mam, ktore maja/mialy podobny problem. Moj Synek skonczyl 10 m-cy a od jakiegos czasu bardzo zle spi. Oprocz tego, ze budzi sie po kilka razy w nocy, domaga sie takze jedzenia min 2-3 razy na noc. Jego menu wyglada mniej wiecej tak: 9 - owoce albo jakis deserek - ok 150-180 ml 12-13 mleko - tu je roznie. czasami 180 ml a czasami wypije tylko 30 ml 15-16 obiadek 180-200 ml 19-20 kaszka ok 150 ml - no i tu problem. kaszka nie bardzo mu podchodzi. a nawet jak ja zje to po 2-3 godz domaga sie mleka. moim zdaniem powinien juz spokojnie przesypiac noce bez jedzenia. potrafie zrozumiec niespokojny sen, bo zabkuje ale jedzenie? wyglada to tak, jakby go tylko mleczko uspokajalo. a w dzien nie bardzo chce je pic. w ciagu dnia dziecko jest bardzo pogodne. w nocy jakby to nie byl On. macie jakies sprawdzone pomysly? a moze jestescie w stanie podpowiedziec co moze byc przyczyna? te problemy zaczely sie jakies 3 m-ce temu. pediatra za kazdym razem twierdzi, ze to zabki i zeby kilka nocy przetrzymac bez jedzenia. probowalismy chyba przez dobry miesiac ale to nic nie daje - bedzie plakal tak dlugo az dostanie mleczko. dodam, ze rozwija sie prawidlowo.

Gość gość
dlaczego on ma płynne menu ? i ty się dziwisz ze jest głodny ?

Gość gość
a skad wniosek, ze plynne?? owoce - zawsze z kleikiem,duze kawalki. obiadek - z kleikiem, poza tym nie miksowany tylko kawalki warzyw i miesa kaszka - karmiony lyzeczka bo robie naprawde gesta. a mleko antyrefluksowe - zageszcza sie w zoladku. nie bardzo wiem, gdzie tu plynne menu. moze rzeczywiscie dawac mu cale jablko i schabowego do reki, dzieki za rade.

Gość gość
Skromne obiadki... Daj mu dwa dania a nie jedną płynną zupę :o

Gość gość
Dziwny tej jego jadłospis... Odrazu po przebudzeniu owoce? A gdzie jakaś kanapka albo kaszka, mleko? Potem dwudaniowy obiad, deserek a wieczorem przed snem mleko.

Gość gość
Nie dziwie się że te dziecko się budzi. Sama byś była głodna w nocy.

moje dziecko je 2x mleko w ciągu dnia i kaszkę na noc.. czasem jakiś owoc jej wcisnę :O nic nie chce jeść ostatnio!! ma 8 miesięcy i śpi całą noc od 21 - budzi się dopiero ok 6 rano na jedzenie. Reguły na to wszystko nie ma. Czytałam jednak, że im dziecko zje więcej w ciągu dnia tym większe szanse, że się w nocy nie będzie budzić

Gość gość
może to raczej pragnienie,nie głód...je normalnie,jak je dużo,to skrzeczycie,że matka tuczy dziecko :O za wami,to sam diabeł nie trafi....ale na kolację może jakąś kanapkę lub jajko na parze,a przed snem kaszkę na mleku,taką rzadszą do picia

Gość gość
może to raczej pragnienie,nie głód...je normalnie,jak je dużo,to skrzeczycie,że matka tuczy dziecko pechowiec.gif za wami,to sam diabeł nie trafi....ale na kolację może jakąś kanapkę lub jajko na parze,a przed snem kaszkę na mleku,taką rzadszą do picia Odpowiedz na ten temat » ************ Takie dziecko powinno jeść dwudaniowy obiad a do tego kanapka też by się już przydała. Tak mówi schemat rozszerzania diety.

Gość gość
moje np.obiadu z dwóch dań nie jadło w tym wieku,a schematy są do de....sama znasz dziecko i wiesz.ile może zjeść...jak pisałam wcześniej,dodałabym coś trściwszego na kolację;jajko,kanapkę,lane kluseczki,naleśnik i za jakiś czas mleko

Gość gość
owoce po przebudzeniu, bo nic innego nie chce. od czasu do czasu uda mi sie przemycic jakas kanapke ale nie bardzo chce. zupa z dwoch dan? zapraszam, jesli ktorejs z Was uda sie go tak nakarmic to bedzie wyczyn. jak mam dawac dziecku do jedzenia cos, czego nie chce? czy ktoras z Was zapytala, czy probowalam? kaszka na noc - tak, jak napisalam nie bardzo chce. probowalam za dnia ale odmawia. na wadze przybiera prawidlowo, nawet powiedzialabym ze za szybko, miesci sie w gornej granicy normy. rozwija sie tez bardzo dobrze. po co ten hejt od razu??

może to być jakiś skok rozwojowy- często dzieci w tym czasie albo kiepsko jedzą, albo odwrotnie- domagają się np. w nocy. Pewnie trzeba przeczekać

Gość gość
no wlasnie myslalam o tych skokach ale to juz ok 3 m-cy trwa...

Gość gość
Twoje dziecko ma o 1 posiłek za mało, zaczynasz dzien karmiac go owocami???!! dla mnie dziwne, powinnas zaczac od kaszki rano te owoce upchnac jako 5 posiłek, no i miedzy posiłkami dziecko powinno jesc jakies biszkopciki, ciasteczka dla maluchów

Gość gość
acha i ostatni posiłek niemowlaka powinien byc 21-22 , nie ma sie co dziwic ze sie budzi bo jest głodny

Gość gość
moja córcia jak miała 10 miesięcy to jej menu było takie: śniadanko około godzinki po wstaniu czyli między 7 a 8 - kaszka II śniadanko około 12 najczęściej jedzone na spacerku deserek owocowy albo chrupki albo danonek ok 14 zupka potem szła spać spanie trwało 2 godzinki ok 16 danko słoiczkowe albo jajko na parze albo kanapka ok 19 kaszka ok 20 spanie i budziła się raz ok 24 dostawała 180 mleka ale ta nocna pobudka to nie była co dziennie

Gość gość
czytasz ze zrozumieniem?! jak mam dac mu cos wczesniej niz 9 i owoce, skoro odmawia innego jedzenia?! moze twoim zdaniem ominac w ogole godzine 9 i czekac do 12 ?! czy noga upychac mu w gardle?kazde dziecko jest inne, uwierz, ze moje glodne nie chodzi. je tyle ile chce ale najwidoczniej zle robie, ze nie wpycham mu na sile. powtorze raz jeszcze: dziecko inaczej nie chce jesc! skoro trwa to juz tyle czasu to chyba normalne, ze probowalam roznych wariantow. odnosnie przekasek - je chrupki, wafle ryzowe i biszkopciki. probowalam dawac gotowane warzywa do raczki, jabluszko itp ale nie chce. skonczcie z tym hejtem. szukam innych odpowiedzi. temat jedzenia zostal przewalkowany od a do z.

Gość gość
Spokojnie z tym jedzeniem w nocy. Synek jest jeszcze maly i widocznie potrzebuje tej butli. Moj budził sie tez w tym wieku. Nawet jako dwulatek potrafił obudzić sie o 4 rano na mleko. W końcu i to mu minęło. Choć teraz ma 3 latka i jak sie obudzi rano np ok 8 to pierwsze co wola mamusiu zrób mi kaszkę:)

Gość gość
Moj ma 1,5roku i czsami budzi sie na jedzenie. Zjada o 19.30 kolacje. Potem mycie i kolo 20 idzie spać. A budzi sie zazwyczaj kolo 5 bo jest glodny zjada i idzie dalej spac. Jesli sie budzi to jest glodne wiec daj mu jesc. U mnie podawanie picia nie zdalo egzaminu.

Gość gość
no wlasnie pic nie chce. jak podaje mu wode to jest awantura i rzuca butla :( ok 19-20 kapiemy go, potem probuje dawac kaszke, mycie zabkow i do lozka. dzisiaj udalo mi sie dac mu kanapeczke. z kolei kaszki nie chcial, wiec zrobilam mleczko - tez nie chcial. polzylam go wiec do lozeczka i zasnal - z zasypianiem akurat nie ma w ogole problemu. moze teraz jak sie przebudzi dam mu po prostu kaszke w butli, moze uda mi sie go oszukac w ten sposob. chociaz ostatnie proby zakonczyly sie fiaskiem... w zwiazku z tym, ze dzisiaj akurat ewidentnie zabki mu dokuczaja, dalam mu tez na noc viburcol. zobaczymy...

Gość gość
To zeby.my mielismy podobnie z naszym of 4 do 10 mies zycia. Budzil sie nawet co 20 minut. Wkurzylam sie w koncu I przez tydzien w nocy nie dalam mu absolutnie nic nawet wody!!! Ma 3 lata I sie do tej pory nie budzi tak czesto a tylko czasem cos mu sie sni I przychodzi ;)

Gość gość
To jeszcze male dziecko jak jest glodne to karm. Mozesz w dzień starac sie dac bardziej sycace posilki, zwlaszcza kolacje. Ja uważam ze wszystko w swoim czasie i jedzenia w nocy tez sie oduczy .

Gość gość
autorko tematu w tym wieku są tylko dwa powody dla którego zdrowe dziecko się budzi albo jest głodne albo mu zęby idą. Wiesz za jakieś 20 lat będziesz się jeszcze mogła nad innymi powodami zastanawiać ale w wieku 10 miesięcy nic innego nie przeszkadza dziecku w spaniu.

Gość gość
ja mam to samo co ty autorko z tym że mój synek ma 14 miesięcy. Nawet nie szukam tu żadnych porad na ten temat, bo co mi z tego że ktoś napisze "dziecko powinno jeść tak a tak..." jak to tylko teoria a praktyka taka jak u ciebie. Dawaj synkowi to mleko jak potrzebuje i tyle.

Gość gość
tak wlasnie zrobie. bo jakos nie wyobrazam sobie wpychac mu jedzenia na sile do gardla, bo tak przewiduje schemat zywienia, skoro dziecko zdrowe i prawidlowo sie rozwija. pozdrawiam.

Gość gość
no mi się też wydaje że powinnaś dać dziecku po przebudzeniu coś konkretnego np kaszkę . Za dużą ma przerwę bo tak naprawdę z tego co napisałaś to dajesz mu owoce jak sie obudzi a konkretny posiłek dopiero o 16. Dobrym rozwiązaniem są dwa dania. Dziecko jak się na je przez cały dzień to w nocy jest spokojne. A z tym piciem mleka w nocy to mu przejdzie mój synek pił do 18 m-cy no ale tylko 1 raz Możesz go tez oszukać podając zamiast mleka wodę

Gość gość
Autorko,miałam podobną sytuację,czasami wystarczyło podać ciepłą herbatę ale rzadko dawał się nabrać,też miałam wrażenie czasami że mleko go uspokaja,dawałam dla świętego spokoju,nadwagi nie miał i nie ma,prze szło mu jak

Gość gość
Jak skończył2 latka

Gość gość
jak mam mu podac kaszke po przebudzeniu, skoro nie chce nic jesc?? probowalam dawac kanapki, kaszki,mleczko, itp itd o roznych godzinach. zaskoczyl tylko owoce ok 9 rano. wiec pytam po raz ostatni - na sile dawac?

Gość Justann
Pytanie czy Twoje dziecko chce jeść w nocy, czy chce być na rękach? Dużo zjada w nocy? Moja córka ma prawie 12 mies, dostaje pierś + oczywiście normalne rozszerzanie diety. Ciągle dojadała w nocy, a ostatnio z powodu choroby po kilka razy. Tydzień temu powiedziałam dosyć, bo to nie o to chodzi żeby dziecko ciągle jadło i odstawiłam karmienie nocne w ogóle, a dzienne zredukowałam do rannego i wieczornego. Oczywiście pierwszego dnia była tragedia i płacz w nocy jakby ze skóry obdzierali, ale drugiego już było lepiej. Wystarczyło konsekwentnie nie podawać piersi w nocy i po sprawie. Wprawdzie budzi się nadal, ale teraz to już chyba z przyzwyczajenia, czego też będę oduczać. Z mojej strony, to co mogę doradzić, to odstaw karmienia nocne. Jeśli dziecko ma dobrą wagę, dobrze się rozwija to nie potrzebuje jeść w nocy. Takie jedzenie w nocy przynosi więcej szkody niż pożytku, bo: 1. uczysz złych nawyków. 2. układ pokarmowy dziecka ciągle pracuje, nie ma czasu odpocząć. 3. dziecko może mieć mniejszy apetyt w ciągu dnia (bo przecież je w nocy). Tak sobie myślę, czy punkt 3 nie jest kluczowy, skoro piszesz, że dziecko bywa wybredne;) Powodzenia.