Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaanka

nocne budzenie na mleko

Polecane posty

Gość gość
poczytajcie trochę o tym jak trawione sa owoce. Właśnie na czczo sa najzdrowsze dla naszych organizmów. Wszyscy powinni je tak spozywać , dzieci też.

Gość gość
Tak dawać na sile! bo to Ty masz wypracować u dziecka prawidłowe nawyki żywieniowe! To ty go karmisz!

Gość Justann
Ale ja myślę, że nie chodzi o dawanie czegokolwiek na siłę. Jeśli autorka zmieni sposób karmienia dziecka i odstawi od jedzenia w nocy, to dziecko będzie miało większy apetyt w dzień. Do tego należałoby wyregulować pory karmień (jeśli nie są wyregulowane) i potem powinno być już łatwiej. Inna sprawa: jak czytam takie wypowiedzi, że dzieci w tym wieku budzą się tylko na jedzenia, albo z powodu zębów, to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Mądrości takie, że ho ho. Wychodzi z tego, że mojej córce od grudnia idą zęby;) taaaaaaaaaa.... ;) Niestety na nocne budzenie czasem rany dobrej nie ma. Sama znam ten problem i próbuję dojść do przyczyny, na razie bez skutku. Obstawiam przyzwyczajenie i chęć przytulenia, oraz brak umiejętności zasypiania samemu (bo niestety ciągle ją noszę na rękach do snu). Pytanie autorko jak Twoje dziecko zasypia? Też na rękach? :)

Gość gość
justan, dziekuje za rzeczowa odpowiedz. wiem, ze ucze zlych nawykow, dlatego tez napisalam tutaj. z zasypianiem nie ma problemu, robi to sam. wystarczy odlozyc do lozeczka i dac buziaka. w nocy je ok 22, 1 i 4. no dzis wstal na jedzenie o 24 a potem o 4:30, wiec jak dla mnie sukces. ale budzil sie chyba ze 20 razy, srednio co 30-40 min z placzem. wzielam go na probe do lozka ale i to nie pomoglo. odkad napisalam tutaj, zaczelam podawac 2 daniowy obiad ale nie dosc, ze odmawial drugiego posilku, bo najadl sie pierwszym, to jeszcze go brzuszek bolal. no i wieczorem juz w ogole nie chcial kolacji. a do dziewczyny, ktora radzi, zebym karmila na sile - dziecku jedzenie nie ma sie kojarzyc z kara, wiec wspolczuje, jesli w ten sposob ksztaltujesz nawyki zywieniowe swojego dziecka.

Gość gość
ja bym zamiast kaszki na noc podała mleko. jak dawałam kaszkę mojej na noc, to mimo że bardziej zasyciła, to ona i tak domagala sie mleka, bo mleko ja wyciszało i uspokajało. rano tez zacznij od mleka - dziecko sie nawodni przynajmniej. a potem na drugie sniadanie konkrety czyli kaszka z owocami

Gość gość
no wlasnie nie chce mleczka na noc. karmie w taki sposob, w jaki wiem, ze zje. i rano jak wstaje tez nie chce mleczka.nie wiem, czy taki egzemplarz mi sie trafil. martwi mnie to czeste budzenie z placzem, tu juz nawet nie chodzi o karmienie.

Gość jasminka123
Miałam tak samo z synkiem,gdy skończył 10 mies. Nagle zaczął budzić się w nocy i domagać mleka.Wszelkie próby oszukania nie pomagały.Wypił czasami 30 ml czasami 100 i spał do 7. Trwało to może 2 miesiące i samo przeszło;-) A po 12 mies synkowi odwidziało się samodzielne zasypianie i teraz muszę z nim leżeć aż nie zaśnie.Póżniej przekładamy go do łóżeczka a w nocy i tak ląduje u nas.

Gość Justann
Autorko: karmienie na siłę to głupota, dziecko uczy się, że jedzenie jest karą - dokładnie jak to napisałaś. A poza tym, skoro dziecko nie ma niedowagi, a jest już stosunkowo duże ( w sensie, że ma już 10 miesięcy), to nie dawaj jak nie chce. Ja tak z moją zaczęłam robić i wyregulowałam pory posiłków i nagle zaczęła jeść zdecydowanie lepiej:) U mnie na pewno też dużo pomogło odstawienie karmień nocnych (oraz cycka między karmieniami). I Tobie też proponuję to zrobić. Jeśli się obawiasz, bo dziecko je kilka razy w nocy, to eliminuj karmienia po jednym, zaczynając od najwcześniejszego. Inna metoda jest taka, że stopniowo zmniejszaj ilość podawanego mleka. Przykładowo: dziecko zjada 90 ml mleka przy każdym takim nocnym karmieniu, to wsypuj mu tego mleka coraz mniej (np 2,5 zamiast 3 miarek, potem 2, potem 1,5), aż dojdziesz do tego, że będzie dostawał samą wodę:)

Gość gość
ma 76 cm i wazy 10800 - miesci sie w normie.on jest po prostu duzy sam w sobie. zreszta jego tata tez tak mial. to sa dane z dzisiaj, wlasnie wrocilam od pediatry.je prawidlowo, absolutnie mam niczego nie zmieniac.tylko zmniejszyc ilosc karmien do max 1 w nocy. wiec bede go przetrzymywala. jesli bedzie to karmienie ok 4 , czyli tak, jak teraz, to spokojnie moge mu podawac owoce ok 9 - jej zdaniem bardzo dobrze, ze je na czczo. a jak nie chce nic innego to mam nie wmuszac. za tydzien mam wrocic z relacja, czy sie udalo.