Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dowód osobisty dla syna

Polecane posty

Gość gość

Witam . Wychowuje z żoną od czterech lat 8 letniego syna który jest z mojego nie formalnego związku. Teraz ma wyjechać na wycieczkę z szkoły do Słowacji ale jego biologiczna matka jest nie osiągalna. Ma ona ograniczone prawa i lecz i tak nie mogę wyrobić bez jej zgody paszportu ani dowodu. A skierowanie sprawy do sadu raczej się przeciągnie . Czy ma ktoś w tym jakieś doświadczenie i może mi poradzić co zrobić.

Gość ZZZzniecierpliwiony
Do Słowacji chyba paszport nie jest wymagany.Wystarczy legitymacja uczniowska.

Gość gość
Przecież granic już nie ma. Zaorane i obsiane.

Gość gość
Zniecierpliwiony, nie pisz bzdur. Dowód jest wymagany, sądownie będzie to trwało kilka miesięcy, więc nic nie zdziałasz. koleżanki syn był w podobnej sytuacji i musiał zrezygnować z wyjazdu. Przeprowadź jednak tę sprawę, najlepiej wystąp o paszport, bo kiedyś może się przydać.

Gość gość
Nawet w Europie bez granic wymagany jest dokument (paszport lub dowód). Wystąp o paszport sądownie. Złóż, najlepiej jeszcze dziś lub jutro wniosek do sądu o pilne rozpatrzenie sprawy w związku z wyjazdem dziecka - załącz zaświadczenie ze szkoły, dokument przyznający Ci prawo do opieki oraz jakieś potwierdzenia, że szukałeś matki i nie możesz się z nią skontaktować. Wiem, że można wyrobić paszport w tydzień, trzeba porozmawiać z kierownikiem wydziału i wyjaśnić sytuację. Chodzi o dobro dziecka, wiec dobijaj się wszędzie, nawet umów się na rozmowę w sądzie.

Gość gość
dziwi mnie jedno, że przez 4 lata nie uregulowałeś tego tematu, a teraz trwoga, bo zaraz wyjazd

Gość gość
niech nie jedzie na wycieczke, co za problem, ja nie bylam na wszystkich szkolnych wycieczkach i krzywda mi sie nie stala.