Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klarkaaaaaakaka

MATURA WYPRACOWANIE NT WESELA błędy rzeczowe

Polecane posty

Gość klarkaaaaaakaka

Witam:) Moja przyjaciółka jest tegoroczną maturzystką. Wczoraj pisała maturę z Polskiego. W ostatnim zadaniu, tj. wypracowaniu, wybrała temat 'Wesela', o chłopach i inteligencji. Podczas wypracowania, przez stres, zamiast 'inteligencja', cały czas używała określenia 'szlachta'. Patrząc na to,ze poza tym błędnym określeniem, całe wypracowanie było zgodne z treścią lektury, doszłyśmy do wniosku, że nie jest to błąd kardynalny, tylko jedynie rzeczowy. Tych rzeczowych błędów można popełnić trzy w całym wypracowaniu, za czwarty całość zostaje całkowicie unieważniona, co pewnie łączy się z niezaliczeniem całej matury. Stąd moje pytanie. Czy kilkukrotne popełnienie tego samego błędu rzeczowego, czyli użycie słowa 'szlachta', zamiast 'inteligencja', komisja uzna za jeden błąd, czy każde wspomnienie o błędnej 'szlachcie', będzie liczone jako kolejny, osobny błąd? Ja jestem zeszłoroczną maturzystką, ale nie miałam takiego problemu na swoim egzaminie,dlatego zupełnie nie wiem jak komisja podchodzi do tego typu przypadków. Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi :)

Gość klarkaaaaaakaka
up, naprawdę nikt nie wie nic na ten temat, nawet niczego nie przypuszczacie? To ważne, kumpela się cholernie stresuje,a ja razem z nią :/

Gość klarkaaaaaakaka
Dzieki za pomysł, z tym op**********em wacka:) Napewno ten patent jest swietny i skutkował w Twoim przypadku, skoro tak pewnie nam go polecasz, ale obawiam się, że ona woli uczciwie zdać tą maturkę. Dlatego zadaję Wam w/w pytanie, żeby rozwiać nasze wątpliwości..

Gość gość
Spokojnie bez paniki ,w zeszłym roku zrobiłam błąd kardynalny ale to tak mega kardynalny ale cała reszta była super i mi go przebaczyli .Tak że ten błąd co koleżanka zrobiła to pikuś , zależy co za typ będzie to sprawdzał.

Gość gość
Powinna dostać bańkę, bo to co napisała oznacza, iż nie ma pojęcia o lekturze. Nie zna jej realiów, nie potrafi jej umiejscowić w czasie.

Gość gość
Za taki blad koleżanka musi czyścić galy z pilykiem calej komisji

Gość gość
Dla mnie to błąd kardynalny, bo wcale nie chodziło o szlachtę. No, ale może obecnie nauczyciele są przyzwyczajeni do współczesnych przygłupów i przymkną na to oko. ;)

Gość klarkaaaaaakaka
Kardynalny, to z tego co wiem taki który świadczy o całkowitej nieznajomosci lektury albo pomieszaniem faktów z roznych książek książek (np. Głównym bohaterem starozytnej noweli wesele, jest cezary baryka ;P ), albo pisanie na podstawie swoich przypuszczen odnosnie lektury, czyli blad przed ktory cala praca traci zupelny sens. Ale oczywiście mogę się mylić... Kurcze. A jesli juz bylby to rzeczywiście blad rzeczowy, to będzie liczony każdy oddzielnie, czy jako jeden bląd? Jesli tylko to slowo 'szlachta', 'szlachcice' itd się powtarza.

Gość gość
Tak sie przejelas bledem kumpeli ze na forum o tym piszesz. Po co te bajki pisz smialo ze to ty jestes ulomem

Gość klarkaaaaaakaka
Słuchaj, nie rozumiem co dziwnego jest w przejmowaniu się porażkami, czy wątpliwościami przyjaciolki. Nie wstydzilabym się tego błędu, do tego stopnia, że udawałabym, że chodzi o koleżankę. Ze stresu każdemu może zdarzyć się nawet coś o wiele głupszego. Ale jesli wygodniej będzie Ci napisać coś na temat, ze swiadomoscia,ze to ja popelnilam blad o ktorym pisze,to nie mam nic przeciwko przeciez:) Możesz sobie to wyobrazić :) Z resztą prosiłam o odpowiedzi a nie o rozważanie kto ten błąd faktycznie popełnił, bo to chyba nie jest istotne. Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?

Gość gość
zobacz co znalazłam (Wikipedia) Wyspiański pokazuje w swoim utworze, że niemożliwa jest współpraca chłopów ze szlachtą, dopóki nie zostanie wyjaśniona sprawa krwawych zapustów. Chłopi nie kryją, że coś podobnego mogłoby się powtórzyć, tym bardziej, iż są jeszcze tacy, którzy rzeź pamiętają (Dziad). Szlachta natomiast udaje, że o rzezi zapomniała, ale tak naprawdę wciąż tkwi ona w ich pamięci – Pan Młody, ludoman, mówi: Myśmy wszystko zapomnieli... ja popełniłam identyczny błąd i ciągle pisałam szlachta, co myślicie o tym?

Gość gość
Jeżelu faktycznie będzie to błąd to moim zdaniem powinien być liczony jako 1, ale ja maturę pisałam 4 lata temu, więc nie wiem.

Gość gość
Myślę, że policzą jako jeden, ale 100% pewności nie mam. Wątpię, żeby aż tak się czepiali.

Gość gość
Ja ostatnio na wikipedii przeczytałam, że "Stary człowiek i morze" to powieść, więc wiesz. Wikipedię tworzą zwykli ludzie, nie jest ona sprawdzana. Jest na niej masa błędów.

Gość gość
DOBRA POGADALIŚMY A TERAZ POKAŻ WRESZCIE CYCKI

Gość gość
co jeśli napisałam że poeta był za chłopomanią?