Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamijka

ODPIELUSZKOWANIE pomocy kto ma już za sobą

Polecane posty

Gość mamamijka

Dziewczyny potrzebuje rady, wczoraj zabraliśmy synowi pieluchę (za miesiąc skończy dwa lata) i nie chce sikać. Wczoraj wysikał się dosłownie trzy razy w spodnie. Dziś od rana jeszcze nic, a jest godzina 9.40. chodzi caly czas bez pieluchy. Nie za bardzo chce siedzieć na nocniku. co robić, oddać pieluchę, może jeszcze za wcześnie? Myśle że on rozumie co ma robić , tylko nie chce. Może się boi, nie wiem.

Gość mamamijka
Ale ja go nie straszę, zachęcam jak mogę, żadnych grozby nie padają, nie ma zadnych krzykow itp. On rozumie, ze nie może się zsikac w spodnie, bo nie ma pieluchy, a do nocnika nie chce, wiec nie sika wcale. Dalam mu teraz dwie kinderki, wsunął je na nocniku a sikow dalej nie ma.

Gość gość
Spokojnie:) Czasami trzeba po prostu poczekać.Możesz spróbować nalać ciepłej wody do wanny i postawić malucha, pozwolić mu się pobawić w ciepłej wodzie.Zrobi siusiu na 100%. Wszystko ze spokojem.

Moja też nie chciała siedzieć na nocniku. W końcu poszłam do kiosku kupiłam pełno naklejek. Dałam M łodej i razem nalepiałyśmy na nocnik naklejki. Teraz chętnie siada i robi siku noo ale i tu mam problem. Jak lata goła to nie ma sprawy zawssze siądzie i zrobi to co ma zrobić. Problem jest jak ma majtki bo wtedy zapomina ze ma iść na nocnik i zawsze majty mokjre

Gość gość
Musisz się uzbroić w cierpliwość i kilka par spodni i majtek do prania przez pierwszy tydzień a czasem i dłużej.

Gość mamamijka
No mam te spodnie i majtki przygotowane w zapasie. Tylko ze on mi wstrzymuje sikanie i nie sika wcale. Czy mu to nie zaszkodzi? Sprobuję z ta wanną, bo wypil szklankę herbaty i dalej nie sika.

Gość gość
Hmmm..może daj dobry przykład i zróbcie siku razem? Ty na kibelku, on na nocniku. Pomysł z naklejkami jest fajny - np. za każdym razem jak sikanie zakończy się sukcesem, nagradzaj go naklejką.

Gość gość
dasz mu dużo do picia to go przyciśnie pomysł z naklejkami fajny zróbcie tablicę i wytłumacz mu że za każde siusiu na nocniku będzie mógł wybrać i nakleić naklejkę dzieci potrzebują motywacji

Gość gość
wiesz welug mnie jest za wczwesnie jeszcze dla niego kazde dziecko ma inaczej u mnie corka w ciagu trzech dni zatrybila jak miala 18 miesiecy a syn dopiero jak mial 24 miesiace probowalam z nim wczesniej ale nie wychodzilo wiec zrobilam przerwe a syn dopiero ja

Gość gość
Mój syn też pierwszy dzień sikal w majty, potem jak miał goły tyłek to siadał na nocnik a jak mu juz zalożyłam spodnie to znowu do spodni. Ale z każdym dniem było lepiej. Cala nauka zajęła mu nieco ponad tydzień, od razu przestał tez robić w nocy (zakładałam mu pieluche kilka razy jak juz spał na noc, ale zawsze rano była sucha, więc przestałam), przestaliśmy też zakładać na spacery, wyjścia..... Nie ma pieluchy juz ok 3 miesięcy, do tej pory od zdjęcia całkowitego pieluchy 2 razy zrobił kupę do majtek i raz się zsikał- zapomniał się przy super zabawie,..... Strasznie mu się tez spodobało sikanie na dworzu na trawke :) Ogólnie nam gladko poszlo, żałuję tylko, że tak późno się za to wzięłam - miał 2 i pół roku, mogę tylko usprawiedliwiać się własnym lenistwem.... pozdrawiam