Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy warto znać dobrze język czeski

Polecane posty

Gość gość

Przymierzam się do nauki języka naszych południowych sąsiadów i tak się zastanawiam, czy rzeczywiście warto. Proszę o rady.

Gość gość
Mam taki zamiar. Dodam też, że w przyszłości planuję studia bohemistyczne.

Gość gość
Prosiłabym szczególnie o wypowiedzi osób, które studiowały/studiują bądź uczą się tego języka. :)

Gość gość
W ogóle warto dobrze znać jakiś język. Z czeskim problem jest taki, że sporo osób pochodzi z rodzin dwujęzycznych i mówią po czesku od urodzenia - trudna do pokonania konkurencja przy jednocześnie małym rynku, bo i państwo małe, choć z rozwijającą się gospodarką.

Gość gość
Witam jestem czechofilem i dla mnie nauka i obcowanie z językiem czeskim to sama przyjemność. w przyszłości chciałbym tam wyjechać i zamieszkać na stałe gdyż polski mam dość.nie studiuje na studiach bohemistycznych wole żywy kontakt z językiem przez słuchanie radia,rozmowę z ludźmi ,oglądanie telewizji. więc jeśli cię to kręci i pasjonuje to warto Zdravim te moc

Gość gość
No to w takim razie mamy identycznie. ;) Też jestem z zamiłowania czechofilką i od dłuższego czasu zgłębiam tamtejszą kulturę i historię. Teraz natomiast przyszedł czas na język. ;) Też chciałabym tam pomieszkać przez jakiś czas, zobaczyć, jak wygląda życie tam, ale też kiedyś powrócić do PL i móc jakoś wykorzystać znajomość czeskiego, tym bardziej że mieszkam blisko granicy. :) Zdravim!

Gość gość
A może dobrym pomysłem byłyby inne studia, a w ramach nich lektorat czeskiego i wyjazd na erasmusa?

Gość gość
Tak w ogóle to, czy orientujesz się jak z pracą u naszych sąsiadów? Pytam, ponieważ mam teraz 1,5 roku przerwy i mogłabym spokojnie pojechać do Czech, aby móc zarobić i przy okazji opanować dobrze język.

Gość gość
czeski nie jest trudny ucze sie go od 4-5 lat jednak tez mnie coś zaskoczy, to co mówią w radiu czy w tv to wszystko rozumię. gorzej z dialektami (karvinski,ostravsky,hanacky,brnensky,prazsky a jine. za to wkurza mnie nazywanie czechów pepikami.gdyż co jak co ale CZ jest lepiej rozwinięte niż Poska.

Gość gość
Właśnie się zastanawiam, czy nie pójść na jakiś inny kierunek, ale musiałyby być to jakieś studia humanistyczne, ponieważ mam już licencjat z historii i w grę wchodzi tylko magisterka.

Gość gość
a to czemu nie spróbujesz studii w cz

Gość gość
A po co się go uczyć,przecież się dogadasz

Gość gość
Rozważam taką możliwość, ale tak jak mówię musiałyby to być studia magisterskie, ponieważ nie mogę zaczynać wszystkiego od początku. Czy w Czechach jest taka możliwość?

Gość gość
Czesi są fajnymi ludźmi, ich mentalność zdecydowanie jest mi bliższa niż ta polska.

Gość gość
z tym sie zgadzam ten luz i brak skrzywienia katolickiego w polsce tego niema

Gość gość
nie warto- chyba, ze chcecie tam mieszkać

Gość gość
Podejrzewam, że jest taka możliwość (studia magisterskie w Czechach), skoro mamy uniwersalny system boloński, ale lepiej sprawdź. Po historii możesz (chyba) iść np. na stosunki międzynarodowe i połączyć to z nauką czeskiego. Czy da Ci to dużo na rynku pracy - nikt ci nie powie.