Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Proszę o interpretację wyników mojego dziecka bo zwariuję:(

Polecane posty

Gość gość

Wykonałam dziś morfologię, crp i badanie ogólne moczu u mojej 2,5letniej córeczki. Morfologia wskazuje na obniżoną ilość płytek (170 a od 200 do 490 jest norma) i podwyższone limfocyty. (55% a od 25 do 40% jest normalna). W moczu ma bardzo liczne szczawiany wapnia,ale to mniej mnie niepokoi. Jak same wiecie obniżone płytki krwi i podwyższone limfocyty niepokoją ze względu , że mogą być zwiastunami białaczki. Tak bardzo się boję, jutro rano idę do lekarza, ale do tej pory zwariuję chyba :( Drogie mamy, wiem, że nie należy panikować, ale wiece same jak to jest gdy w grę wchodzi wasze dziecko, proszę o wyrozumiałość i podzielenie się ewentualną wiedzą lub po prostu wsparciem :(

Gość gość
wyniki nie są złe:-) nie masz się czym martwić.

Gość gość
A jak wyglada crp?

Gość gość
tutaj możesz przeczytać wszystko, od wyzwisk po pocieszenia ale chyba żaden lekarz tu nie siedzi. nie panikuj! będzie dobrze. daj znać co powiedział lekarz.

Gość gość
to infekcja, stan zapalny

Gość gość
może być lekka infekcja wirusowa

Gość gość
też miałam za dużo limfocytów i białka, dostałam antybiotyk na10 dni i już jest dobrze

Gość gość
Laska nie panikuj. Podwyzszony poziom limfocytow jest tez przy zwyklej infekcji. Po co wkrecac bialaczke?

Gość gość
http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79375,2904761.html z tego wynika, że plt sa w normie. Pamiętaj, że to co jest napisane na wynikach dotyczy osób dorosłych,u dzieci normy są inne

Gość gość
crp przy białaczce jest bardzo wysokie, a przy infekcji wirusowej dochodzi do 40

Gość gość
Tylko to mnie zastanawia, że córka nie choruje już długi czas , nic jej nie dolega. Jedynie jest blada i ma słaby apetyt od dłuższego czasu i to poniekąd nakłoniło mnie do zrobienia badań, a zresztą raz na rok profilaktycznie wykonuj***adania sobie i jej i akurat tak się to zeszło. Córka ogółem jest zdrowa. Crp w normie, wynosi 5,2 a norma do od 3,0 10,0

Gość gość
Crp ma w normie. Przestan panikowac i wkrecac biaalaczke.

Gość gość
sorry, 40-50 to norma więc u Twojej córki jest niewiele ponad normę.

Gość gość
Ja bym sie bardziej przejela moczem...

Gość gość
Ja też. Szczawiany u dorosłych powodują kamienie w nerkach.

Gość gość
Proponuje dziecko odrobaczyc

odrobaczyć? a na jakiej podstawie chcesz dziecko odrobaczać? jak psa prewencyjnie?

Gość gość
Zakresy norm są podawane z uwzględnieniem wieku i płc***acjenta - tak pisze na wynikach... Kurcze macie rację, miejmy nadzieje ze sobie wkręcam. Te szczawiany też są niepokojące i też poruszę ten temat u lekarza na pewno... Nie mam pojęcia skąd one u niej, bo nie ma diety która by ją narażała na te szczawiany wapnia;/

Gość gość
nie jak psa tylko prewencyjnie

Gość gość
dzieci mają czestp podwyzszone limfocyty, spokojnie wszystko dobrze

Gość gość
w kazdym labie sa inne normy, az sprawdzialam jak moje dziecko mialo bad- norma plytki krwi 140-553, lym % 40-65. moze te normy nie są dostosowane do wieku twojego dziecka? wszystko dobrze

Gość gość
Ja wiem, że często te limfocyty podwyższone, ale martwi mnie to w połączeniu ze spadkiem płytek krwi. Hemoglobinę i wszystko ma dobre. Nawet prowadzę sobie tak notatnik gdzie zapisuje sobie wyniki jej badań i w styczniu ubiegłego roku, kiedy miała ostatnie badanie krwi to płytki wynosiły prawie 290. No i jeszcze te nieszczęsne szczawiany wapnia.. Jestem panikarą jeśli chodzi o zdrowie mojego dziecka, bo po porodzie była w dość poważnym ciężkim stanie spowodowanym ostrą hipoglikemią, której żaden lekarz nie wykrył,tzn nie zlecił badania nawet dopóki upierdliwie nie doprosiłam się o badania, bo dziecko dawało niepokojące objawy...

Gość autorka tematu badan
No nie wiem, zobaczymy co jutro powie lekarz i na pewno wam napiszę, a tak dla pewności, bez względu na to co powie lekarz wykonam powtórne badania za jakieś 3 dni.

Gość gość
nie mecz dziecka znowu!!! zwariowalas??? zobaczysz, ze dr powie, ze wszystko ok!!!

Po prostu chciałam to skonsultować z innymi mamami, bo swoją drogą wiecie też, że jednemu lekarzowi i jednej opinii się nie ufa. Tak myślę, że wykonam powtórne badania i skonsultuje z jakimś innym lekarzem dla pewności...

Krew była pobierana z palca czy żyły?

Tak samo mi powiesz, gdy okaże się , że moje dziecko jest chore i te wyniki były pierwszymi symptomami tego , że coś się dzieję? Ja wiem, że nie można przesadzać w żadną stronę, ale z dwojga złego lepiej być troszkę bardziej nadwrażliwym niż kompletnie olać sprawę.

Krew była pobierana z palca czy żyły?

hgg - z żyły krew była pobierana. Hgg a Ty co sadzisz o tym wszystkim? Z tego co wiem, to troche sie znasz na tych sprawach :)