Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zmywarka przerażający czas zmywania

Polecane posty

Gość gość

kupiłam energooszczędnom zmywarke bosch i jak włącze funkcje eco to przy programie 65c czas zmywania wynosi 3:14h i ja sie pytam gdzie u oszzędność energi jak przez 3 godziny chodzi zmywarka o mocy max 1900w czyli więcej niż bojler elektryczny a bojler to zżera że masakra ja się boje włączać tej zmywarki bo potem jak za prąd przyjdzie to aż strach pomyśleć miał ktoś podobnie?

Gość gość
żąl mi cie kobietko, zmywarka pobiera moc 1900 w raptem ok 10-15 min .w zależności od wybranej temperatury a przez reszte czasu 50-100 w, a jak ma wysoką klase energetyczną to może i nawet mniej , używając jej co 2 dni nawet nie odczujesz wzrostu rachunków za prąd , a jeśli grzałaś wode do zmwyania bojlerem to nawet spadną i za wode też spadną

Gość Było miło
Posiadam od lat zmywarkę Bosch i nic mi o tym nie wiadomo żeby pobierała prąd w nadmiarze.Skąd się urwałaś?!

bo ludzie myślą , że zmywarka pobiera ten maksyalny prąd przez cały czas mycie :) A prawda jest taka jak opisuje gość w pierwszym odpowiadającym poście :)

Gość gość
tesciowa jest zamożna a powiedziała że zmywarka by ich "zżarła" a ja jednak sie skusiłam kierując sie że ejst nowoczesna i jaki ma wygląd może ma racje kurcze boje sie korzystać cociaż przyznam że ładnie sie myje nie wiem co o tym myśleć

Gość gość
taaa 10 min, a pozostałe 3 h myje w zimnej ;-)

Gość gość
W reklamach pierdzielą o zużyciu wody a prąd przemilczją :P

ponadto program " eko " to tylko jeden z programów - często najdłuższy . Dlaczego akurat ten musisz włączać ?

Gość gość
Leniwa i spasiona a nie zamożna, bo ile można żreć żeby dwa razy dziennie zmywarkę zapełnić :D

nie wszyscy jedzą " gorące kubki " jako danie główne :D

lori - cos jest nie tak albo z ustawieniami, albo z solą ,albo zapchanymi dyszami , albo źle ustawiasz naczynia i one blokuja ramię ... jest cała masa rzeczy , które mogą bć źle zrobione . Przerabiałam to przez lata :)

Gość gość
a własnie że spotkałam sie ostatnio z reklamą ,w której była mowa o tym że zmywając 12 kompletów naczyń własnie w nowoczesnej zmywarce bosch "zużyje" tylko 9 litrów wody i 0,85 kwh eneregi elektrycznej a żeby umyć tę samą ilość naczyń recznie trzeba zużyć nawet 95 litrów wody i ok 3kwh energi czyli do 8 razy więcej wody i 4 razy więcej prądu , i to nie chodzi o to że zmywa w zimnej przez 3 godziny tylko o to że podgrzewa wode 10 min grzałke odłącza i zmywa tak akurat już jest że eko progrmy trwają dłużej ale zużywają mniej wody i prądu więc jak najbardziej korzystaj z eko a tak jak mówie rachunki ci sie zmniejszą

Sama nie wiem, ona od nowości tak miała, więc zapchane jeszcze nic nie było, co najwyżej źle ustawione. ale ok, ja mieszkam w swoim domu, więc tylko za wode płacę, za kanalizacje nie, więc mi rachunków nie podwyższa zbytnio zmywareczka. na tych 70 st już sie przyzwyczaiłam i od ponad roku jak "Bosia" z nami mieszka to używamy tylko tego programu.

Może racja, nie kalkulowałam, nie wnikałam. to trzeba by porównać na jednym programie i na drugim, ale jak to zmierzyć? może i prawdę mówili. a co do naczyń mytych ręcznie to mam to samo zdanie, nie dość, że czas, zniszczona skóra, to jeszcze zero ekonomii. Ja sobie siedzę, czytam, a moja Bosia za mnie zmywa, jaki komfort :)

Gość gość
no dokładnie bo ten program 30 min to jest do np szklanek po wodzie mineralnej czy jak potrzbeujemy szybko naczyń które nie są mocne zabrudzone a do codziennego zmywanie to własnie program 60-70 stopni i jak zależy na oszczędności to koniecznie funkcja eco

Gość gość
i polecam kapsułki finisch są warte każdej złtoówki nigdy sie nie zawiodłam fakt są drogie ale efekt zmywanie nie porównywalny do żadnej innej firmy czasami są w marketach na nie promocje

Gość gość
ja mam electroluxa i używam programu 30 min. wszystko błyszczy:-) dłuższy program tylko raz za czas plus butelka octu żeby sie zmywarka przemyła:P

Gość gość
i myje nie szklanki po wodzie ale zwykłe gary po obiedzie. Serialnie wszystko domyte. uzywam kapsułek tych co niby filtr jest czysty po nich

zmywarki maja 2 lata gwarancji - może warto wezwać kogoś i powiedzieć o problemie ? może problem jest banalny a może poważniejszy i jak znam życie " wyskoczy " na powążnie jak skończy sie gwarancja .:D jaki sens kupować urządzenie , nie najtańsze przecież i korzystać z niego na pół gwizdka ? :)

ocet w takich urządzeniowych jak zmywarka czy pralka powoduje że wszystkie uszczelki i gumy parcieją - tracą sprężystość a tym samym wszystko sie rozszczelnia . Czy warto ?

Gość gość
no jak sie używa kapsułek finish i zmywarka chodzi 1-2 razy dizennie to 30 min też pozmywa a jeśli jakieś gorsze firmy i anczynia stoją kilka dni zaschnięte mocno zabrudzone to program 30 min to strata wody i prądu a ja lubie jak naczynie sie zmywają w wysokiej temperaturze przynajmniej mam pewność ze używam czystych naczyń bez bakteri wirusów i innych świstw a niska temperatura tylko sprzyja rozwojowi pasożytów więc nie polecam zmywania na szybkich programach w niskich temperaturach jeśli do programu 70c włączy sie funkcje eco to nie wiele więcej zużyje prądu i wody niż na programie speed 30 bo tamten program nie jest oszczędny...

Gość gość
co do czyszczenia zmywarki polecam zamisat octu płyn do czyszczenia finisch jest w kauflandzie w 50% promocji z 14,99 na 8,49 zmywarka lsni po tym wkłąda sie butelke z plynem do ksoza na talerze i wlącza na pusto na maksymalną temperature bardzo polecam ten produkt jak i wszystkie inne produkty marki finisch

W reklamie Bosch zapomnieli wspomnieć, że ich sprzęt używany intensywnie, psuje się maksimum kilka miesięcy po zakończeniu gwarancji. I przeważnie nie opłaca się go naprawiać. Też mi oszczędność.:classic_cool:

teraz wszystko psuje sie zaraz po gwarancji :) jedyna gwarancja to albo samemu umieć naprawić albo kogoś takiego znać :)

Gość gość
teraz jest możliwość przedłużenia gwarancji na 5 lat dopłacając przy zakupie 150 zł więc przecięna zmywarka kosztuje 1000zł a oszczędnośc w zmywaeniu wynosi do 70% (zakup drogich detergentów) więc w przeciętnej rodzinie zakup ten zwróci sie po ok 3 latach od zakupu więc zakładając że zmywarka zespuje się po 5 latach to przez zakup zmywarki z dodatkwą gwarancją dana rodzina oszczędzi 500zł

Gość gość
to jak włączać to funkcje eco czy nie jak będzie taniej zmywać a wogule to włączać tą zmywarke czy lepiej przemęczyć się i zmywać ręcznie i nie obawiać się kosztów?

Gość gość
Ja mam zmywarke whirlpool ma 10 roznych programów. .najlepsze tabsy Dreft ..mieszkam za granicą. .W koncu oszczędność i zdrowe dłonie i kręgosłup odpocznie.

07.05.14 [zgłoś do usunięcia] allium I tu się mylisz. Byłem sceptycznie nastawiony, ale 5 lat gwarancji skutecznie zachęciło mnie do kupna tureckiego sprzętu. :classic_cool:

Gość gość
ja tam nie wiem mam aeg i cykl trwa kolo godziny nie zauważyłam wzrostu rachunków

Gość gość
ja się tylko zastanawiam co ma zmywanie ręczne do "zdrowia dłoni", bo jak żyję nigdy nie umyłam nawet łyżeczki bez rękawic