Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie o rodzinne kto coś wie

Polecane posty

Gość gość

czy teraz w maju mogę starać się o zasiłek rodzinny??? czy dopiero w październiku??

Gość gość
jeśli dopiero teraz urodziłaś to chyba możesz.

Gość gość
Możesz zawsze

Gość gość
na dzieci w wieku szkolnym. wiem że bym dostała bo spełniam kryteria, już w tamtym roku miałam składać Ale myślałam że sytuacja finansowa mi się poprawi i nie złożyłam teraz żałuję. brakuje mi pieniędzy na podstawowe potrzeby

Gość gość
bo wiem że w październiku zaczyna się ten okres zasiłkowy czy coś takiego i wtedy trzeba składać a co teraz?

Gość gość
a czy jakaś jednorazowa zapomoga?? jest coś takiego?? ja niewiem ale jestem w dołku

Gość gość
na dzieci w wieku szkolnym. wiem że bym dostała bo spełniam kryteria, już w tamtym roku miałam składać Ale myślałam że sytuacja finansowa mi się poprawi i nie złożyłam teraz żałuję. brakuje mi pieniędzy na podstawowe potrzeby" . myslalas, ze bedziesz bogaczka a tu zonk :D zawsze mozesz starac sie o zasielk rodzinny i jeslis pelniasz warunki to go dostaniesz. musisz isc do gminy lub urzedu miasta i tam wypelnic podanie. wczesniej musisz isc do urzedu skarbowego i wziasc zaswiadczenia swoje i meza o zarobkach lub o nieuzyskaniu dochodow. potem idziesz z tym do gminy wez sobie odpisy aktow urodzenia swoich dzieci.

Gość gość
a tego zasiłku to masz na 1 dziecko około 45 zł , śmiech na sali ,więcej się nagonisz ,też miałam składać ,ale jak usłyszałam kwotę to mi szczęka opadła i wolałam posprzedawać różne rzeczy na all

Gość gość
aha i to jest na rok ,pozniej bieganie od nowa,czyli teraz jak złozysz to do pazdziernika , pozniej od pazdziernika do pazdziernika

Gość gość
kwota jest 77 zł na najmłodsze nie 45

Gość gość
77 zł .... co za to kupic , jedzenie dla dziecka na dwa dni....śmieszne

Gość gość
na dwójkę dzieci chyba jest 200zł. dla mnie to dużo bo mi się życie sypnelo i każdy grosz teraz się liczy dla mnie.

Gość gość
autorko w jakim wieku masz dzieci i jakiej płci? chcesz jakies ubranka?

Gość gość
jejku dziękuję naprawdę za dobre intencje Ale ubrania mam. po prostu potrzebuje kilka zl więcej na życie, książki itp. ale to bardzo miłe z twojej strony

Gość gość
aż mi się uśmiech pojawił na ustach. dziś po raz pierwszy

Gość gość
Formy pomocy Świadczenia pieniężne: zasiłek stały zasiłek okresowy zasiłek celowy i specjalny zasiłek celowy zasiłek i pożyczka na ekonomiczne usamodzielnienie pomoc dla rodzin zastępczych pomoc na usamodzielnienie oraz kontynuację nauki pomoc pieniężna na pokrycie wydatków związanych z nauką polskiego dla osób mających status uchodźcy Świadczenia niepieniężne: bilet kredytowany składki na ubezpieczenie zdrowotne składki na ubezpieczenie społeczne pomoc rzeczowa, w tym na ekonomiczne usamodzielnienie sprawienie pogrzebu poradnictwo specjalistyczne (w szczególności prawne, psychologiczne i rodzinne) interwencja kryzysowa - działania podejmowane na rzecz osób i rodzin, w tym dotkniętych przemocą, mające na celu zapobieganie pogłębianiu się występujących dysfunkcji udzielanie schronienia (w noclegowniach, schroniskach, domach dla bezdomnych) posiłek usługi opiekuńcze w miejscu zamieszkania, w ośrodkach wsparcia oraz rodzinnych domach pomocy specjalistyczne usługi opiekuńcze w miejscu zamieszkania oraz w ośrodkach wsparcia mieszkania chronione pobyt i usługi w domu pomocy społecznej opieka i wychowanie w rodzinie zastępczej i w placówce opiekuńczo-wychowawczej pomoc w uzyskaniu odpowiednich warunków mieszkaniowych, w tym w mieszkaniu chronionym, pomoc w uzyskaniu zatrudnienia, pomoc na zagospodarowanie - w formie rzeczowej dla osób usamodzielnianych szkolenia, poradnictwo rodzinne i terapia rodzinna, prowadzone przez ośrodki adopcyjno-opiekuńcze rehabilitacja zawodowa i społeczna dofinansowanie kosztów tworzenia i działalności warsztatów terapii zajęciowej dofinansowanie likwidacji barier architektonicznych, w komunikowaniu i technicznych dofinansowanie kosztów uczestnictwa w turnusach rehabilitacyjnych dofinansowanie zaopatrzenia w sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze dofinansowanie sportu, kultury, rekreacji i turystyki osób niepełnosprawnych dofinansowanie usług tłumacza języka migowego lub tłumacza - przewodnika

Gość gość
wejdź na stronę urzędu miasta/gminy gdzie mieszkasz i tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje - pewne na 100%. dla przykładu wrzuciłam formy pomocy MOPS Kraków.