Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wywiad z pracownikiem sektora publicznego, proszę takie osoby o pomoc

Polecane posty

Gość gość

czy znajdę tu kogoś takiego?

Gość gość
no, a co chcesz wiedzieć?

Gość gość
muszę zrobić wywiad z pracownikiem sektora pub, mam ok 9 pytań

Gość gość
halo jest tu ktoś taki?

Gość gość
to podaj pytania

Gość gość
zainteresowane osoby proszę o kontakt mailowy niesamowitaa22@interia.pl, tam przekaże pytania

Gość gość
sorry ale na maila nie będę pisać, bo mam imię i nazwisko, a jakiegoś na lipę nie będę zakładać. jak chcesz mogę tutaj odpowiedziec na pytania.

Gość gość
nazwa organizacji, stanowisko, rekrutacja, selekcja, motywacja, wynagrodzenie, szkolenia, zmiany organizacyjne, wypalenie zawodowe

Gość gość
nazwa organizacji - sąd rejonowy, stanowisko - starszy sekretarz sądowy, rekrutacja - konkurs, selekcja - naturalna :) kto nie wytrzymuje odchodzi..., motywacja - premie uznaniowe 2 razy w roku, wynagrodzenie 1900 zł netto, szkolenia - kurs jęz angielskiego, kurs bewzrokowego pisania na komp, zmiany organizacyjne - daaawno nie było, wypalenie zawodowe - powoli mnie dopada

Gość gość
nazwa organizacji-urząd miejski stanowisko-młodszy referent ds. dzierżaw i użytkowania wieczystego rekrutacja-konkurs selekcja-jak się ktoś po znajomości znajdzie to stary pracownik wylatuje motywacja-żadna wynagrodzenie-1600 netto szkolenia-związane ze stanowiskiem zmiany organizacyjne-brak wypalenie zawodowe-tak

Gość gość
nazwa organizacji - urzad marszalkowski stanowisko - starszy specjalista rekrutacja - konkurs, selekcja - jak się ktoś nie nadaje to wylatuje. czasem tez ludzie odchodza jak znajda cos lepszego motywacja - co 3 miesiace premie motywacyjne + premia roczna wynagrodzenie 2600 netto, szkolenia - kurs językowy, kursy komputerowe, kursy typu prawo pracy, asertywność, obsługa klienta itp. zmiany organizacyjne - sa w planach. wypalenie zawodowe - na razie mnie nie dotknelo.

Gość gość
dziękuję, jeśli chodzi o rekrutacje to ilu było kandydatów na dane stanowisko?. Jakie zmiany organizacyjne nastąpiły lub są w planach?

Gość gość
z jakich powodów dopadło was wypalenie zawodowe? przepraszam że jestem tak dociekliwa ale muszę to napisać na parę ładnych stron

Gość gość
i jakie studia ukończyliście, na jakim kierunku?

Gość gość
haloo

Gość gość
to ja od sądu :) u nas na jedno stanowisko do konkursu przystępuje na ogół 2-3 osoby z pracowników obsługi (czyli już pracujący) i jakieś 10-15 osób z zewnątrz. Zmiany organizacyjne były jakieś 2 lata temu - powstało biuro obsługi interesanta i od tej pory cisza. Czemu mnie dopada wypalenie zawodowe? Pracuję tu 10 lat, pensję mam śmieszną, dyżury aresztowe - pracuję w karnym, roboty tyle że nawet nie biorę śniadania do pracy, akta dosłownie upycham nogą w szafie, bo się wysypują... codziennie przeglądam szafę i sprawdzam co pilnego jest do zrobienia plus kontrola tego co jest do zrobienia w systemie. system jest do doopy, bo jak wbijają nam sprawę do zrobienia z terminem 3 dni w piątek przed 16, to w poniedziałek mam już 0 dni, a przecież faktycznego czasu nie było wcale! 3 razy w tygodniu lub więcej sala... jedyny plus, to nie robią problemów jak ktoś jest na zwolnieniu - jak ja teraz. A że mam trochę problemów zdrowotnych, to dopóki się z nimi nie uporam to będę tu pracować, ale jak tylko dostanę nową nerkę, to będę szukać innej pracy :) studia - ekonomia, a konkretnie ekonomia sektora publicznego :)

Gość gość
Zmiany organizacyjne to na razie wielka tajemnica, podobno ma sie utworzyc jakis nowy departament. Studia skonczylam administracje. A jesli chodzi o rekrutacje to bylo cos ok. 40-50 osob na jedno miejsce.

Gość gość
To powyzej to ja, ta z z urzedu marszalkowskiego.

Gość gość z sądu
40-50 osób to sporo. a jak często macie konkursy? bo u nas często. generalnie co 2-3 miesiące kogoś szukają, bo ludzie nie wytrzymują presji i odchodzą - znaczy na ogół Ci "nowi" się zmieniają. bo jest grono pracowników, którzy pracują te kilka-kilkanaście lat i są już zahartowani. a panie które są koło 50 to wiadomo, że nie mają szans na rynku pracy, więc muszą tu siedzieć. dlatego ja chcę się wyrwać, bo boję się że zapuszczę korzenie i już na zawsze zostanę.

Gość gość
ta od urzedu miejskiego. kandydatow na jedno miejsce bylo ok. 20. zmiany organizacyjne-utworzenie wydzialu smieciowego- w zwiazku z ustawa smieciowa. wypalenie zawodowe z powodu monotonii pracy i barku systemu motywacyjnego

Gość gość
a możecie napisać w wyniku jakiej rekrutacji ( wewnętrznej czy zewnętrznej ) zostałyście wybrane? jakie wcześniej zajmowałyście stanowisko? jakie studia ukończyłyście? czy miałyście jakieś doświadczenie zawodowe przed tym stanowiskiem? jak wyglądała rekrutacja, o co pytali itp. jak wygląda selekcja? co Wam udało się zmienić w danym miejscu pracy za swojego urzędowania, jakieś innowacje udało Wam się wdrożyć, ewentualnie czego chcieliście się podjąć a nie udało Wam się tego zmienić

Gość gość
I jakie przed Wami stawiali wymagania w etapie rekrutacji ( tzn: na co najbardziej zwracali uwagę: na doświadczenie, wiek, ukończone studia )?

Gość gość z sądu
a możecie napisać w wyniku jakiej rekrutacji ( wewnętrznej czy zewnętrznej ) zostałyście wybrane? - ----- w sądzie nie ma czegoś takiego jak rekrutacja wewnętrzna - zawsze jest konkurs, ogłoszenie na tablicy, w prasie, bipie i internecie jakie wcześniej zajmowałyście stanowisko? ----- ---wcześniej byłam pracownikiem biurowym w korporacji jakie studia ukończyłyście? ------- mgr ekonomii na państwowej uczelni czy miałyście jakieś doświadczenie zawodowe przed tym stanowiskiem? ------tak - 3 lata pracy w korpo jak wyglądała rekrutacja, o co pytali itp. jak wygląda selekcja? ------- składasz dokumenty, potem jest rozmowa, potem test teoretyczny, potem praktyczny, pierwsza częśc poległa na dokumentach - trzeba było złożyć odręcznie napisany życiorys - nie cv a życiorys a ludzie nie wiedzieli o co chodzi, potem odpadali na rozmowie, na której pytali głównie o pzryczyny przyjścia i motywację do pracy, potem Ci którzy przeszli przystąpili do testu - pytania o organizację sądów powszechnych, po teście wyniki i 3 najlepsze osoby przystąpiły do części praktycznej - napisanie odpowiedzi na pismo wg. zarządzenia i test z szybkości pytania. najlepsza osoba dostaje pracę. co Wam udało się zmienić w danym miejscu pracy za swojego urzędowania, jakieś innowacje udało Wam się wdrożyć, ewentualnie czego chcieliście się podjąć a nie udało Wam się tego zmienić --------- jedyne co udało mi się zmienić (bo większość rzeczy określa regulamin) to sposób wkładania poczty - żeby wrzucali odrębnie potwierdzenia i pisma - wcześniej była 1 skrzynka.

Gość gość z sądu
na etapie rekrutacji zwracali uwagę na to czy masz ukończone studia - warunek konieczny, jak wypadasz na rozmowie o motywację, potem ilość punktów z testu, a następnie ile znaków prawidłowo udało Ci się napisać w 5 minut.

Gość gość
a jak wyglądał ten test?

Gość gość
ile było kandydatów na twoje stanowisko? i ilu dostało pracę?

Gość gość
jak wyglądała selekcja na kolejnych etapach rekrutacji?

Gość gość
a zanim zostałaś starszym sekretarzem sądowym nie musiałaś być 5 lat zwykłym sekretarzem?

Gość gość
jak dowiedziałaś się o konkursie na to stanowisko? z prasy, od znajomych czy z innego źródła?

Gość gość
i jeśli możesz to napisz na czym polega twoja praca :) tylko nie co dłużej :) nie ukrywam że bardzo mi pomagasz, za co dziękuję :)