Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

niemowlak umie tak patrzec ze zrenica schodzi na dol i widacbialko

Polecane posty

Gość gość

nie wiem jak to opisac. corka czasem jak sie cieszy to zrenica svchodzi jakby niozej i u gory widac samo bialko.ma 4 m-ce.niepokoic sie tymn/??

Gość gość
zez, zapytaj sie lekarza, normalne na pewno to nie jest.

tak, trzeba to skonsultować bo może to wyglądać na objaw zachodzącego słońca, jeżeli dobrze zrozumiałam opis

Gość gość
czytalam ze objaw zachodzącego slonca mozna weliminowac poprzez usg glowki. corkamialazrobionei wszytsko ok

Gość gość
Przez to usg przezcioemiączkowe czy inne?

Gość gość
tak, przezciemiączkowe

poprzez USG można wykluczyć groźne przyczyny występowania objawu zachodzącego słońca, ale nie można podważyć że on jest, jeśli jest widoczny.

Gość gość
moja też tak robi. Ale nie wiem czy to czasem nie przez duże oczy po mnie.. Miała tydzień temu usg przezciemiączkowe ale takie kontrolne nie z tego powodu i wszystko było ok. Lekarz by to zauważył, nawet jakbym nie wspomniała o tym?

Gość gość
Hej my z tym objawem dostaliśmy skierowanie do neurologa a następnie do okulisty i na usg przezciemiączkowe. Moja miała niestały objaw, czesto otwierała tak szeroko oczy gdy przechodziliśmy przez ciemne pomieszczenie. Usg zrobiliśmy, wszystko jest okay. Okulistę odpuscilismy bo kiedy Mała skończyła 3 miesiące to objaw zaczął stopniowo zanikać. Teraz ma 4 miesiące i w ogóle tak nie robi. Jeden lekarz zasugerował nam ze to przez budowę czaszki i płytko osadzone oczodoły. Ja przewertowalam internet i strony anglojęzycznej z wynikami badań nad tym objawem. Okazuje sie ze występuje on u pewnej grupy dzieci i nie świadczy o niczym złym, przede wszystkim gdy nie występuje ciagle i z wiekiem powinien sam zanikać. Jednak dla pewności radziłabym Ci zrobić usg, bo jak pewnie czytałas łącza ten objaw rownież z wodoglowiem (ale to głownie przypadki gdy objaw występuje stale).

Gość gość
.