Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak gotować i nie nabrudzić?

Polecane posty

Gość gość

Nie potrafię gotować i piec tak by nie nabrudzić i robić to tak z...gracją. Czasami jak jestem u znajomych to ich obserwuję jak robią jakieś dania, ciasto itp. przy tym nie brudzą, wszystko idzie im tam "zgrabnie". Ja robiąc te same dania wszędzie mam brudno(nie liczę tu naczyń), ściany opryskane, tłuszcz, brudna podłoga....i wszystko idzie mi tak mozolnie....Jak sobie z tym radzicie?

Gość gość
?????

Gość gość
Wiesz nie wiem czy jest na to rada.Moja mama gdy przyjeżdża do mnie to bacznie podgląda mnie jak ja to robię że jakoś sprytnie robię obiad ,często na chybcika piekę i jeszcze z nią rozmawiam a w kuchni jest całkiem ,całkiem .Dodam że mam męża i dwójkę dzieciaków.A u mamy jak pamiętam gdy ona robiła obiad to tyle było naczyń narozkładanych że naprawdę ciężko było do kuchni wejść i trwało to długo a ile trudu ją to kosztowało.Tak że obie wiemy że pod tym względem bardzo się różnimy i stwierdziłyśmy że to są jakieś bezwarunkowe predyspozycje na które żadna z nas nie ma wpływu.Tak że nie przejmuj się tym ,w czymś innym jesteś lepsza od znajomych ,nie można być we wszystkim super.

Gość gość
Ale to nie chodzi,że chcę być lepsza;-)chcę mieć porządek po prostu;-)i tracić mniej czasu;-)Ale dobrze,że mnie chociaż rozumiesz o co mi chodzi;-)Czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia?

Gość Ale to już było
Nie mam z tym problemu.Na bieżąco zmywam, nie mam naczyń w zlewie, natychmiast sprzątam i zmywam. Nie składam naczyń, garnków i innych przyrządów kuchennych.Podłoga, ściany nie są brudne.Zawsze mam porządek w kuchni.

Gość a mi szkoda
hm... mi się czasem udaje nie nabrudzić, czasem - nie :) pomaga, jak się staram;) można sobie trochę pomagać; np. są takie przykrywki na patelnię, które ograniczają pryskanie tłuszczu (w tych katalogach Betterware czy jak to się tam nazywa); dobrze jest też, zanim się zacznie gotowanie - dokładnie rozejrzeć się po kuchni i posprzątać wszystkie niepotrzebne rzeczy; mieć np. jakiś talerzyk czy coś, gdzie się będzie odkładało brudną łyżkę, itp; natychmiast wyrzucać do śmieci to, co niepotrzebne, opakowania, itd; no i po prostu - STARAĆ SIĘ - zachować porządek w trakcie gotowania; jak się dużo ćwiczy, to przez jakiś czas się udaje :D

Gość gość
Trzeba mieć przestrzeń ,ja tak miałam napierdzielone wszędzie tu mikrofala tak sokowirówka jakieś koszyki z książkami i wówczas coś robiłam i gary miski latały po całej kuchni bo nie miałam gdzie odstawić ,poprzestawiałam tak ze blat roboczy duży i pusty tylko łyżki drewniane sobie zostawiłam w stojaku i mam go tam gdzie zlew ,kuchenka i śmietnik i tak mam w miarę porządek bo gary od razu do zlewu albo do zmywarki ,jak sypie mi sie coś np z warzyw to od razu na szybko zgarniam do zlewu albo do śmieci .Ale przede wszystkim trzeba mieć czysto na blacie w zlewie zanim zacznie się coś robić bo wtedy robi się syf nawet kubek jak w zlewie mam to zaraz bałagan a bo mi przeszkadza w umyciu czegoś tam . Robię ciasto mikser sam uciera a ja w między czasie zmywam to co już zabrudziłam ,blachę sobie wcześniej przygotowuje i jest porządek da się ogarnąć wszystko tylko trzeba spokojnie nie na wariata bo wówczas mieszasz wszystko ,brakuje ci miejsca i robisz burdel ,a to że tłuszcz ci chlapnie bo za szybko robisz ,podłoga no cóż moja nie jest jakoś specjalnie brudna po przygotowaniu obiadu ale zawsze coś mi tam skapnie ,mop raz dwa i czysto ,po obiedzie rodzinnym naczynia zaraz wstawiam do zmywarki i jest porządek .

Gość gość
A jakie macie jeszcze sposoby na ten porządek?A ten mop to cały dzień masz wilgotny w gotowości czy jak?A jak obieracie warzywa to np. od razu do kosza nad koszem skrobiecie łupiny czy na pokrywkę czy jak?Ja mam kuchenkę też zawsze brudną,nie panuje nad tym, nie chodzi o wykipienie czegoś tylko o to,że zawsze mi wszystko pryszcze itp...

Gość gość
kuchenke myje przed gotowaniem.Kuchnie mam mala,robi sie balagan jak gotuje kilka rzeczy na raz.Mam taki nawyk ze myje od razu nawet jeden talerz,w ten sposob balaganu nie ma.Kazda rzecz stawiam na miejsce.Nauczylam sie ze jak np;panieruje kotlety to w duzym naczyniu zeby nie pobrudzic.Nastepnie przed smazeniem scieram okruchy,niepotrzebne naczynia chowam do szafki.Patelnia musi byc duza,raz pryskala mi watrobka.teraz smaze pod przykryciem

Gość gość
nie zostawiac brudnych naczyn na noc

Gość gość
Strasznie nie lubilam myc sterty naczyn, jestem leniwa. Troche to trwalo nim doszlam do rozumu by nie odkladac na pozniej zmywania. Im mniej tym szybciej idzie i czlowiek sie tak nie umeczy. Wlaczam muzyczke i gotuje i od razu zmywam co jest latwiejsze bo nie zasycha. Zauwazylam ak sie w malych drobnych sprawach czlowiek organizuje to wieksze same sie organizuja bez wysilku :)

Gość gość
Przed umyciem zaschnietej kuchenki zalewam woda by odmiekla.

Gość gość
Jak smażysz - posól olej - mniej pryska. Poza tym przykrywki takie z dziurkami do smażenia są fajne. Gotuj w większych garnkach - z małych zawsze coś pryska, chlapie i kipi. Reszta rado tu podanych jest super. 1.Ważne żeby mieć posprzątane przed gotowaniem i ogarniać na bieżąco. 2. Organizacja kuchni - miejsce do pracy, gdzie masz garnki, sztućce, produkty itp. Żeby nie przewalać wszystkiego i nie miotać się po kuchni. Np przyprawy w koszyczkach w szafce - przyprawiasz coś, wyjmujesz koszyczek, kończysz, chowasz do szafki. Itp 3. Planowanie posiłków - szybciej ci wszystko pójdzie, jak będziesz miała zaplanowane. np kupujesz 2 filety z kurczaka - jeden na dziś drugi na kolejny obiad za dwa dni (przykładowo - bo można zamrozić na później). bierzesz dwa pojemniki- do jednego przygotowujesz mięso na dziś - kroisz przyprawiasz i tp. do drugiego na kolejny dzień. Ten drugi chowasz do lodówki lub zamrażalnika. Później tylko wyjmiesz sobie pojemnik - marynowane mięso robi się błyskawicznie i jest pyszniejsze. 4. Kup sobie jednorazowe ściereczki do czyszczenia - nasączane. coś ci chlapnie - wytrzesz i wyrzucisz ściereczkę.

• NAJŚWIEŻSZE

• 3
      Hej