Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

brak pomysłu na siebie........ HELP ME.

Polecane posty

Gość gość

Mam 19 lat, skończyłam już liceum i jestem w trakcie pisania matur. Matury które mam już za sobą poszły gorzej niż się spodziewałam. Najgorsze jest to , że nie wiem co chce dalej robić. Nie chcę już mieszkać z rodzicami bo mieszkamy na wsi i nie ma tu żadnych perspektyw żeby iść w jakiś kierunku, żeby się rozwijać. Myślałam o kosmetologii , ale trzeba pisać maturę z biologii lub chemii a ja tych przedmiotów nie wzięłam na maturze.... więc może na razie studium kosmetyczne, a za rok spróbować napisać maturę z biologii i pójść jeszcze na studia? co o tym myślicie? czy w ogóle opłaca się jeszcze iść na studia czy lepiej zrobić studium, dodatkowo jakieś kursy, starać się o praktyki ?

Gość gość
studia? zalezy jakie

Gość gość
Ja jestem na kosmetologii i jestem rozczarowana trochę tym kierunkiem, no chyba, że ktoś faktycznie lubi kosmetykę i pasuje mu praca kosmetyczki to ok. Nie poddawaj się, maturę zawsze można poprawić a w między czasie studiować inny kierunek by nie tracić czasu. Ja po kosmetologii planuje inne studia, przed którymi też musze poprawić mature, ale nie żałuje, że będę dodatkowo z wykształcenia kosmetologiem i to czego tam się nauczyłam na pewno mi się przyda, chociaż mam nadzieję pracować w innym zawodzie.

Gość gość
Najgorsze jest to , ze nie mam na siebie zadnego pomyslu :/ nie wiem kim chce byc, nie wiem co chce robić. a nie chce tracic czasu na studiach ktore mnie nie interesuja dlatego zastanawiam sie czy nie zrobic sobie przerwy np. rok a w tym czasie moze odkryje co chce robic w zyciu lub chociaz sie ukierunkuje. moze wyjechac za granice lub wlasnie podjac sie chociaz studium kosmetycznego? o kosmetologii pomyslalam poniewaz lubilam uczyc sie biologii w liceum, uczylam sie szybko i zawsze dostawalam dobre oceny. natomiast chemii juz nie bardzo.. no i kierunek wydaje mi sie w miare, bo ktora nie lubi dbac o siebie, uczyc sie roznych zabiegow ktore pomagaja innym w atrakcyjnym wygladzie?

Gość gość
hmm moze wez sobie zrob przerwe w nauce, popracuj tu i tam, zobaczysz jak takie zycie wyglada. Moze znajdziesz wtedy pomysl na siebie. Ja tez po podstawowce nie wiedzialam co ze soba zrobic. A to dawno bylo, wiec pojechaalam do anglii wtedy tam takie pieniadze sie zarabialo. Kilka lat temu wrocilam, z oszczednosci kupilam mieszkanie i chcialam zaczac jakas powazna pracę,ale bez matury to lipa. i ze 2 lata temu zdalam maturę w http://www.liceum-zaoczne.sopot.pl/home.html poszłam na kursy ksiegowe i teraz pracuje w biurze. Wiec jak widać mozna przez wiele lat szukac swojej drogi. Nigdy nie jest za pozno na zmiany.

Gość gość
Kosmetologia w sumie spoko kierunek ale też tracisz dwa lub trzy lata i niestety są też zajęcia z chemii której nie lubisz ;/ mi by się chyba nie chciało tak męczyć.... U mnie było troszkę inaczej skończyłam studia z ekonomi i ostatnio stwierdziłam że spróbuję sił w fryzjerstwie, poszłam na kurs do szkoły select. Rewelka , byłam bardzo zadowolona ;)) 4 tygodnie i non stoper praktyka !;) polecam !;)