Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

uzywalyscie specjalnej pasty do zebow w ciazy?

Polecane posty

Gość gość

jak w temacie

Gość gość
Czego to ludzie nie wymyślą... Nie, nie używałam, bo nawet nie wiedziałam, że takie "cuś" istnieje.

Gość gość
nie jeszcze na głowę nie upadlam. Ze niby fluor trujący? a co się go je w ogromnych ilościach czy jak? ja tam pasty nie jem to niby czemu maialbym używać specjalnej?

Gość gość
a ja jadłam tylko te ziemniak,i które sama wydobyłam z pola

Gość gość
ja używam meridolu - strasznie mi dziąsła karwią- ponoć to norma w ciąży.

Gość gość
ja przez pierwsze pare tygodni uzywalam pasty dla dzieci bo od smaku zwyklej pasty ciagnelo mnie na wymioty

Gość gość
Specjalnej moze nie, ale mietowa wywolywala u mnie wymioty. Nawet, gdy maz myl zeby w zamknietej lazience, to ja czulam ta miete i az mnie napinalo. Kupilam paste cytrynowa, ale bylo to samo, dopiero taka o smaku miodowym mi nie przeszkadzala.

Gość gość
Meridol bo mi bardzo dziasla krwawily

Używam pasty Meridol z fluorkiem cynawym 🖐️

Dziąsła w ciąży Obrzęknięte, zaczerwienione i tkliwe dziąsła, które krwawią podczas czyszczenia zębów nicią dentystyczną lub szczotkowania to zwykle oznaka ciążowego zapalenia dziąseł. Jest to powszechna przypadłość wśród kobiet spodziewających się dziecka. Według danych szacunkowych nawet połowa ciężarnych kobiet zmaga się z objawami zapalenia dziąseł. Stan zapalny dziąseł jest spowodowany wyższym poziomem progesteronu, który sprawia, że dziąsła są bardziej podatne na działanie bakterii w płytce nazębnej, a także zwiększonym przepływem krwi do jamy ustnej. Choroby dziąseł a ciąża Oprócz zapalenia dziąseł u ciężarnej kobiety może dojść do rozwoju łagodnych guzków na dziąsłach, które krwawią podczas szczotkowania zębów. Są to tak zwane ciążowe guzy, które mimo poważnie brzmiącej nazwy są zupełnie niegroźne i zazwyczaj całkowicie bezbolesne. Ciążowe guzy mogą pojawić się w dowolnym miejscu na ciele kobiety, ale najczęściej występują w ustach. Mogą osiągać nawet 1,8 cm i pojawiają się zwykle w miejscach dotkniętych zapaleniem dziąseł. W większości przypadków guzy ciążowe znikają po urodzeniu dziecka, jeśli jednak tak się nie stanie, należy je usunąć. Guzki mogą bowiem powodować dyskomfort, utrudniać przeżuwanie pokarmu lub szczotkowanie zębów. Jak dbać o dziąsła w ciąży? Jak dbać o dziąsła w ciąży? Myjąc zęby, należy pamiętać o wyczyszczeniu również dziąseł. Wiele kobiet zastanawia się, czy choroby dziąseł mają wpływ na ciążę. Wyniki kilku przeprowadzonych dawniej badań sugerują, że ciężarne kobiety z ciężką postacią choroby dziąseł mogą być bardziej narażone na przedwczesny poród oraz stan przedrzucawkowy. Jednak nowsze badania nie dowiodły związku pomiędzy chorobami dziąseł i powikłaniami w ciąży. Mimo to warto dbać o zęby i dziąsła w czasie ciąży. Przy braku podjęcia leczenia zapalenie dziąseł może pogorszyć się i rozwinąć w zapalenie ozębnej. Jest to poważniejsza odmiana choroby dziąseł. Zapalenie ozębnej objawia się przedostaniem infekcji z dziąseł do kości i innych tkanek podtrzymujących zęby. Jak dbać o dziąsła w ciąży? W przypadku zdrowia dziąseł najważniejsza jest profilaktyka. Staranna pielęgnacja jamy ustnej oraz regularne wizyty u dentysty to podstawa, by cieszyć się zdrowymi i mocnymi zębami oraz dziąsłami. Zęby należy szczotkować przynajmniej dwa razy dziennie za pomocą miękkiej szczoteczki oraz pasty z fluorem. Najlepiej jest czyścić zęby po każdym posiłku. Ponadto należy korzystać z nici dentystycznej. Oczyszczenie przestrzeni międzyzębowych z resztek jedzenia jest bowiem kluczowe w profilaktyce próchnicy i chorób dziąseł. Należy także systematycznie badać zęby i dziąsła u stomatologa. Podczas wizyty u dentysty można oczyścić zęby z kamienia i płytki nazębnej. Jeśli ciąża nie jest jeszcze widoczna, warto poinformować dentystę o swoim stanie. Stomatolog może bowiem zalecić więcej niż jedną wizytę podczas ciąży, zwłaszcza jeśli kobieta ma chorobę dziąseł. W czasie ciąży istniejące już problemy ze zdrowiem jamy ustnej mogą się bowiem pogorszyć. W żadnym wypadku nie należy odkładać leczenia zębów i dziąseł. Jeśli konieczne jest użycie znieczulenia miejscowego lub antybiotyku, dentysta ma możliwość wybrania takiego preparatu, który jest bezpieczny dla ciężarnej i jej dziecka. Oprócz regularnych badań nie należy zaniedbywać wizyt u dentysty w razie wystąpienia niepokojących dolegliwości. Wskazaniem do szybkiej konsultacji ze stomatologiem są: ból zębów, częste i bolesne krwawienie z dziąseł, obrzęk dziąseł, tkliwość, cofanie się dziąseł, utrzymujący się nieświeży oddech, utrata zęba lub narośl w jamie ustnej (nawet jeśli nie wywołuje bólu).

Pasta do zębów Meridol łagodzi stany zapalne dziąseł, zmniejsza ich obrzęk i krwawienie. Dzięki unikalnemu połączeniu dwóch składników czynnych: aminofluorku i fluorku cynawego, trwale zatrzymuje aktywność bakterii w pozostałe po szczotkowaniu zębów płytce nazębnej. Wysoce adhezyjne składniki czynne wstrzymują rozwój nowej płytki nazębnej oraz skutecznie zapobiegają zapaleniu dziąseł. Pasta wspomaga regenerację podrażnionych dziąseł, a podwójny związek fluoru zapewnia efektywna ochronę przed próchnicą, przy codziennym stosowaniu. Przebadana klinicznie. Fluorek cynawy może powodować przebarwienia zębów i języka.

Gość gość
Ajona wystarczy - bez fluoru i triclosanu. Jedno i drugie może być szkodliwe, jednego i drugiego powinniście unikać. Zresztą... ja poza ciążą również nie używam takich past, nie widzę takiej potrzeby.

Gość gość
Przede wszystkim pasta do zębów ma być bez fluoru, kolejny temat to brak triclosanu i dziekio temu powinno się udać w krótkim czasie totalnie odmienić sytuację - tak przynajmniej to wygląda u mnie.

Gość gość
W ciazy mozna uzywac normalnie pasty do zebow kazdej ze sklepu. Jak bylam u dentysty to mnie wysmial ze pytam o takie rzeczy. Najlepiej odrazu z domu nie wychodzic bo w Polsce mamy powietrze zanieczyszczone.

Gość gość
Kochane, każda z nas wybiera samodzielnie czy pasta z fluorem czy bez fluoru. Ja uważam, że warto wybrać pastę dla kobiet w ciąży bez fluoru z ksylitolem i prawidłowo myć zęby oraz minimalizować ilość spożywanych słodkości no i oczywiście chodzić okresowo do stomatologa. Sama korzystam również z płynu do płukania ust bez fluoru bo lubię dbać o zęby no i czuć się świeżo. Używam organicznej pasty dla kobiet w ciąży i organicznego płynu do płukania ust dla kobiet w ciąży firmy Azeta Bio i polecam