Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lilianeczka ze Śląska

Czym smarujecie brzuchy, uda i piersi w ciąży?

Polecane posty

Jestem w 11 tygodniu i kupiłam sobie Pharmaceris Macierzyństwo. Napisane jednak jest tam, że smarować od 4 miesiąca. Dlaczego to ma znaczenie? Czy są w tym kremie jakieś substancje szkodzące dziecku?

Ale jesteście niedobre ;) Żadna nie odpowie?

Gość gość
Po prostu w 5-6 miesiącu zaczynasz rosnąć. Wcześniej nie potrzeba, bo skóra się tak jeszcze nie rozciąga. Ja zaczęłam dużo wcześniej smarować, cycki szczególnie, tam też się robią rozstępy :)

Gość gość
Ja się smarowałam oliwką z rossmana przez całą ciążę.

Gość gość
Dla mnie Pharmaceris był bardzo mało wydajny, smarowałam dwa razy dziennie: brzuch, piersi, tyłek i nad tyłkiem i uda. Wypróbowałam wiele innych, również aptecznych. Dziś jestem dwa tygodnie przed terminem i nie mam żadnego rozstępu, skóra nie swędzi a systematycznie stosuję kosmetyki Rossmann seria dla mam/; mleczko do kąpieli, oliwka i balsam. Oliwkę wcieram w ciało na mokrą skórę, potem spłukuję nadmiar i lekko wycieram ręcznikiem i efekt super :)

Gość gość
Niczym nie smarowalam. Nie mam ani jednego rozstepu. To sprawa genetyki a nie smarowania.

No właśnie, też tak myślę, że to genetyka :o Mam prawidłowe BMI, a tak mam rozstępy na wewn. stronie ud :o

w pierwszej ciąży smarowałam dermo-mum tołpy, a potem palmersem i mimo przytynia 20kg, skóra pozostała bez zmian. Teraz jestem w 20tc i póki co nie smaruję się niczym, bo nie mam czasu nawet o tym myśleć.

Gość gość
Mnie Palmerys uczulił a Ziajka wysuszyła skórę na brzuc*****a jak się nie posmarowałam w tych ostatnich dwóch miesiącach to mnie skóra na brzuchu swędziała.

Smarowanie wskazane od 4 miesiąca, żeby wcześniej nie wywołać masażem brzucha problemów z ciążą ( tak mi powiedziała Pani w aptece ). Jestem obecnie w 35 tc, smaruję się od 12 tc. Wszystkim po kolei. Zużyłam już oliwkę hipp, Pharmaceris krem na rozstępy, olejek bio oil, balsam nivea q10, Bileda krem na rozstępy sexy mama. Obecnie znowu mam Pharmaceris. Na razie skóra bez ani jednego rozstępu, nie swędzi, ale wiem, że jeszcze wszystko się może zdarzyć.

Gość gość
Ja smaruje się codziennie wieczorem i jeżeli nie zapomnę to rano Elancylem. Dla mnie super, zmniejszył stare rozstepy, nowe się jak na razie nie pojawiły - obecnie 23 tydzień ciąży.

Gość StarającaSię2015
powinno się smarować odrazu jak się dowiesz o ciąży. Smarowałam produktem z firmy Orifame i nie mam żadnych rozstępów.

Gość gość
39 tc i też elancyl. Nawet cellulitu nie mam. Tyłek wielki a jedrny. Zwracam na niego uwagę i smaruję bo w pierwszej ciąży mi się porobily rozstępy właśnie na pupie i biodrach. Teraz nic.

Gość gość
ja sie smaruje Palmersem, raz dziennie po kapieli, jestem w 25tc, mysle zeby kupic jeszcze bio oil lub jakis inny naturalny olej np.kokosowy a tak naprawde to lekarz powiedzial,ze to geny i to prawda.

No to powstrzymam się z tym smarowaniem do 4 miesiąca. Ja też gdzieś czytałam, że wcześniejsze masowanie brzuszka może pobudzać wnętrze i doprowadzić do poronienia. Ale nie wiem czy to prawda :o Co do BioOil, chciałam to teraz sobie kupić ale na innym forum czytałam, że ten olejek ma bodajże witaminę A lub C, która jest szkodliwa dla dziecka :o Wcześniej smarowałam sobie uda, bo miałam kilka rozstępów i faktycznie, pomaga on. Niestety ma taką wadę, że wchłania się strasznie długo i potem ubrania są tłuste :o

Gość gość
A czy elancyl mozna stosowac podczas ciazy? Nie zawoera jakichs niewskazanych w coazy skladnikow? Bede wdzieczna za sprawdzenie ulotki i odpowiedz.

Gość gość
Autorko, bez przesady, zaraz sie okaze, ze jak tylko zobaczysz 2 kreski na tescie, masz polozyc sie do lozka i czekac na bole porodowe przez 9miesiecy. Spokojnie mozesz stosowac pielegnacje jak wczesniej. Torche rozsadku nie zaszkodzi? Brzucha tez masz nie myc pod prysznicem, bo poronisz?

A czy ja napisałam, że chcę leżeć 9 mc-cy? :o Wyczytałam na ulotce, że od 4 miesiąca i dlatego pytam. Producent chyba nie pisze o tym, ot tak sobie, tylko są jakieś ku temu powody. Poza tym brzucha pod prysznicem nie szoruję, bo nie pracuję w kopalni. Masowanie brzucha kremem, to inna sprawa, bo trzeba go wetrzeć i jakieś oddziaływanie to na dziecko przecież ma. Tak samo jak silny orgazm może prowadzić do poronienia.

Gość gość
chodzi o masowanie brzucha podczas wcierania kremow, jak chcesz to smaruj tylek uda a i piersi tez nie powinno sie masowac bo to tez moze wywolac porod, trzeba delikatnie, ja kupilam taki balsam w uk naked mum i tam o tym pisali na opakowaniu.

Gość gość
To jest elancyl dla kobiet w ciąży. Specjalny krem, poszukaj w necie bo oni tego dużo mają. Aa i w necie sporo taniej. A z tym smarowaniem od 4 miesiąca nie chodzi o poronienia od dotykania brzucha, nie histeryzujcie. Po prostu mało który producent atestuje kosmetyki jako bezpieczne poniżej 3 mc ciąży. Tu chodzi o skład i kasę na testy. Tylko o iwylacznie. To że smarowanie kremem na rozstępy poniżej 3 mc nie ma sensu żadnego to inna sprawa.i

Gość gość
o rany witamina A jest szkodliwa dla plodu ale w jedzeniu nie w produktach do smarowania! skad wy te wiedze czerpiecie,?

Witamina A szkodliwa dla płodu w jedzeniu? Napisałam, że chyba wit. A lub C - musiałabym poszukać na forum (jakaś kobieta wypowiadała się).

Gość gość
lilianeczka ty chyba czytac ze zrozumieniem nie umiesz przeciez gosciowi na pewno chodzilo o nadmiar wit A czyli zeby nie spozywac dodatkowo ale chcialas zablysnac ok szkoda ze sie nie udalo

Umiem czytać ze zrozumieniem :) Nadmiar wszystkiemu szkodzi - nie odkryłeś Ameryki :o

Gość gość
ty raczej tez nie odkryjes pytajac na forum o takie oczywiste sprawy :) gdybys byla madrzejsza to wiedzialabys ze przez skore preparty kosmetyczne nie przenikna do plodu pani madralinska

Gość gość
Mozesz sie smarowac kupa kanarka a jak bedziesz miala miec rozstepy to i tak je bedziesz miala, to, ze jakis kosmetym moze temu zapobiec to jedna wielka marketingowa sciema. Przez cala ciaze nie posmarowalam sie ani razu, nie mam ani jednego rozstepu, kolezanka od poczatku smarowala sie oliwkami, ma brzuch poorany jak z horroru.

Gość gość
No wlasnie nie zgodze sie z poprzedniczka, przez skrore wszystko przenika, dlatego wlasnie nie wolno stosowac preparatow na bazie kofeiny czy kremow z retinolem gdy jestesmy w ciazy. Jesli chodzi o to dlaczego jest napisane ze do 4-5 miesiaca nie powinno sie stosowac czesci kremow- bo wtedy ksztaltuja sie narzady dziecka i nawet jesli krem jest bezpieczny to producenci bronia sie przed ewentualnym okskarzeniem ze anomalia powstaly w wyniku stosowania danego preparatu. Najlepiej na poczatku uzywac zwyklej oliwki. Potem okolo 5 miesiaca wlaczyc krem.

Gość gość
nigdzie nie znalazlam informacji,ze przez wszystkie warstwy skory,powloki brwuszne,miesnie ;macice,lozysko przeniknie jakis p:°reparat w ilosci ok mm:) no nie badz smieszna:))))