Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pomysłł

Problem z metabolizmem

Polecane posty

Gość gość
no miałaś napisać co konkretnie jesz w ciągu dnia, taki jadłospis dokładnie co i jak i w jakich odstępach czasu oraz to co pijesz bez tego ani rusz jeśli jesz ZA MAŁO, to nawet nie licz, że metabolizm ruszy dlatego muszę wiedzieć co i kiedy jesz żeby Ci cokolwiek poradzić

rano jajko na twardo wasa i pomidor + herbata zielona w południe jakiś owoce o 16 chuda wędlina 2 lub 4 plasterki + ogórek zielony bądź brokuła i herbata zielona wieczorem jabłko oraz woda z cytryna rano pije ja nad czczo w ciągu dnia piję wode niegazowaną

Gość gość
i Ty się dziwisz, że nie możesz się wypróżnić? a gdzie CIEPŁY POSIŁEK? niestety, ale jedząc w ten sposób na pewno nie będziesz wypróżniać się regularnie zacznij jeść normalnie

Od czasu do czasu jem ciepły posiłek a u mnie tkwi problem że mam niedoczynność tarczycy i stąd problem z metabolizmem:-(

Gość gość
musisz zacząć normalnie jeść! czym ty chcesz sr/a.ć skoro prawie nie jesz?

Gość gość
ale to właśnie tym DIETOWANIEM osłabiasz PRACĘ TARCZYCY! nie wolno się tak odżywiać, bo wykończysz swoja tarczycę! zacznij jeść normalnie, bo wpędzasz się w błędne koło

Biorę tabletki na tarczyce i nie pisz mi żebym normalnie zaczeła jeść bo gdy tak bede robić to znów przytyje a i tak jeszcze sporo mi zostało do zrzucenia kg

Gość gość
nie bardzo rozumiem zatem po co pytasz? prosisz o radę, a potem się obruszasz:O wyobraź sobie, że ja też choruję na niedoczynność tarczycy, leczę się i ważę 51 kg przy 169 cm wzrostu i JEM NORMALNIE, a na pewno nie głodzę się jak Ty i nie mam żadnego problemu z przemianą materii zrozum, że takim sposobem żywienia się robisz sobie ogromną krzywdę z tarczycą będzie coraz gorzej i przemiana materii nigdy nie ruszy u Ciebie

Gość astmatyczka autorka tego topik
żeby schudnąć TRZEBA jeść.

Oj kurcze ja się nie obraziłam każda z Was pisze żeby jeść jak jadłam normalnie to przytyłam ponad 15kg ważyłam 85kg przy wzroscie 170 teraz gdy jem mniej pije codziennie wode z cytryną chodze regularnie do wc a moja waga na chwile obecna 74,5 kg a jaki bierzesz lek i w jakiej dawce?

Gość gość
dawka nie ma tu nic do rzeczy, każdy pacjent przyjmuje ją według swoich wyników i samopoczucia, każdy czuje się dobrze przy innym TSH obecnie przyjmuję dawkę 75 euthyroxu a co jem? np. rano uzupełniam selen po przyjęciu euthyroxu i jem 4 orzechy brazylijskie potem na śniadanie jem kaszę jaglaną z dodatkiem owoców goji i otrębów, dorzucam czasem żurawinę i nasiona siemienia lanianego i amarantus ekspondowany na drugie śniadanie jem jajko, kiełki brokuła i np. 3 kawałki wafli ryżowych z serkiem? wędliną bądź też 2 kanapki chleba razowego z masłem i serkiem czy wędliną albo z pasztetem sojowym potem jem owoce jakieś: jabłko, banana czy suszone morele albo śliwki suszone albo orzechy na obiad rybę na parze albo mięso duszone z warzywami (brokuł, kalafior, fasolka) czy surówką (buraczki, seler czy jakakolwiek inna) na kolację często jem płatki pełnoziarniste zalane napojem sojowym to taki przykładowy, normalny dzień nierzadko piję piwo wieczorem czy jem chipsy i NIE TYJĘ piję jedną kawę rozpuszczalną z mlekiem (dziennie) herbat, gdy jest zima czy jesień piję więcej niż teraz, przy upałach, bo teraz zdecydowanie więcej wody mineralnej tak mniej więcej to około 2,5- 3 litrów płynów na dobę uzbiera się postaw na CIEPŁE i niezbyt duże posiłki w niedużych odstępach czasowych (5-6 małych posiłków na dobę w odstępach 2,5-3 h, nie rzadziej) musisz podkręcić metabolizm mam nadzieję, że przyjmujesz witaminę D3 w dawce 2000 jednostek i obowiązkowo magnez

Bardzo dziękuje za przykładowe menu:-) biorę eutyrox50mg a moje TSH 1,92 endo powiedział że mój organizm zatrzymuje wodę jedna znajoma mowiła żebym brał dużo witamin z grupy B a Ty piszesz o D3 i o magnezie już nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć kogo słuchać i co brać:-(((

Gość emmka123
jak bierzesz euthyrox to zapytaj lekarza, na przyspieszenie metabiolizmu ma też wpływ ruch fizyczny, który nie zaszkodzi, nawet jak się ma problemy z tarczycą, pij wodę, ruszaj się dużo, możesz też uzupełniać płyny pijąc orsalit rozpuszczony w wodzie, a przy zatrzymywaniu wody w organizmie i spuchniętych nogach latem pomagał mi aquafemin, ale ja nie mam problemów z tarczycą

Gość gość
emmka123 , g003wnalit, spamerko! ten szajs się pije przy ciężkich biegunkach co najwyżej, nie wciskaj tego zdrowemu człowiekowi!

Jeśli chcesz rozkręcić swój metabolizm przede wszystkim musisz jeść 5 regularnych posiłków. Metabolizm przyspiesza także sport, dlatego ruszaj się jak najwięcej. Pamiętaj o śniadaniu, pij odpowiednią ilość wody i używaj przypraw! Chilli, pieprz czarny, curry i inne ostre przyprawy korzenne przyspieszają spalanie tłuszczu.