Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile dziadkowie daja do koperty

Polecane posty

Gość gość

Pewnie temat był już setki razy, ale rodzice mi trują odwłok, abym popytała ile dziadkowie powinni dać do koperty na ślub wnuczka. Ich emerytura jest około 2500 i cały czas pomagają jakimiś drobnymi sumami i jak młody studiował to tez płacili za czesne przez 3 lata na prywatnej uczelni. Ja jestem chrzestną i planuję dać od 1500 do 2000 , zaznaczam, ze nie pracuję, tylko mąż mnie utrzymuje. Pewnie blado wypadnę przy tamtej rodzinie, bo już wszyscy się jarają jak to bogato się żeni... w sumie to się przecież nie zes...am ani nie sprzedam pod latarnią, żeby dac bratankowi :(

Gość gość
Ja jestem chrzestną i planuję dać od 1500 do 2000 , zaznaczam, ze nie pracuję, tylko mąż mnie utrzymuje. xxx więc nie ty dajesz ale twój mąż!

Gość gość
to nie jest wątek o moim bezrobociu !

Gość oburzona11
Każdy daje ile może! Dlaczego wiecznie powstają tematy kto ile powinien dać. Nie taka jest idea ślubu. Ktoś da 300, a ktoś 3000 koniec kropka. Przecież nie weźmiesz kredytu, żeby dać tyle co dziadkowie! 1500 czy 2000 to baaaardzo dużo. Nawet nie spodziewałabym się tyle od swoich chrzestnych/dziadków.

Gość gość
My od chrzestnych dostaliśmy znacznie mnie niż te dwie kwoty wymienione i nie mielismy nic za zle,bo nie każdego stać.Dla nas najważniejsze było przybycie gości i wspólne swietowanie aniżeli liczenie by wesele nam się zwrocilo,jak to teraz młodzi przeliczają i to jest takie smutne..... Uwazam ze jeśli nie pracujesz i chcesz dac 1500-2000 to jest strasznie dużo,a młodzi wiedza ze nie pracujesz?bo chyba nie obraza się jeśli dasz mniej w takiej sytuacji....

Gość gość
no nie mam za dużo kasy, niby mój chłop dobrze zarabia ale jest sknerą, jego chrześniacy też pewnie się spodziewali nie wiem czego a dostali mniej, w ogóle to mnie to wariactwo z kopertami osłabia (za talerzyk + cos tam jeszcze...) może z powodu, ze biedna jestem, niech tak będzie. Ja dwadzieścia lat temu nie nadostawałam za wiele, zresztą nie było takiej mody na zwracanie się wesela :( ZA prezent od chrzestnej kupiłam sobie buty do cywilnego i welon do kościelnego, bo dała mi pare dni wcześniej. Tak wiec takie porównanie. Welon ze stroikiem był normalny a buty dwa razy droższe od średnich wtedy.

Gość gość
odpowiadając na pytanie nie wiem ile dać powinni,moi dali 4 tyś tyle dostałam ja i mój brat pół roku później(mamy już tylko jedną parę dziadków),od chrzestnej dostałam 2tyś brat od chrzestnego tyle samo( dodam że moja chrzestna i chrzestny brata są małżeństwem),od chrzestnego dostałam wczasy w Hiszpanii, brat od chrzestnej 1800zł,pozostali goście bardziej normalnie ale różnie "najmniej" było 100e od gościa singla więc dużo,a tak od par czy rodzin z dziećmi 500-800zł 3 koperty były po 1000zł o i tyle w temacie do dodania mam ja.

Gość gość
No to obciągnij jeszcze chrześniakowi i będzie dobrze :P