Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ginekolog 16 17 letnia dziewczyna u ginekologa

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanko jak wygląda pierwsza wizyta u ginekologa? O co pyta ginekolog? I co jest w takiej. Sytuacji jak np 16 letnia dziewczyna przychodzi do ginekologa poraz pierwszy i dowiaduje się ze jest w ciąży? Czy ginekolog ma obowiązek np powiadomienia rodziców czy nie? Czy jak dziewczyna Nie wie który to tydzień to czy ginekolog może to określić? Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Gość gość
może określić który tydzień. co do powiadomienia rodziców nie wiem jak to jest.

Gość gość
przede wszystkim 16letnia dziewczyna musi przyjść z rodzicem do ginekologa. Rodzic nie musi być przy badaniu, ale dowie się o ciąży

Gość gość
Zależy jaki lekarz. Ja jak weszłam jako 17 latka w ciąży (prawie 18) to się stesowałam, ale mój lekarz usiadł na przeciw mnie i zaczelismy rozmawiać. Pytał kiedy była ostatnia miesiączka czy nie było innych ciąż i poronień. Potem było badanie na 'samolocie' pobrał próbki na toxo i było USG dopochwowe ustalił wiek płodu. Zalecenie na witaminy i zdrowe jedzienie. Wytłumaczenie co to jest ciąża jak przebiega, dostałam dużo materiałów do przeczytania, jakieś probki kremów. Ogólnie w gabinecie byłam ok godziny. Dostałam skierowania na badanie krwi i czegoś tam jeszcze. I mówił abym przed każdą wizytą się upomniała o zważenie i zmierzenie ciśnienia. :) Co jeszcze chcesz wiedzieć?

Gość gość
Nie musi być z rodzicem. Ja do ginekologa chodzę od 14 roku życia i jakoś rodziców być nie musiało. Tylko jak miałam infekcję to musiałam być z mamą bo tabletki na sterydach wypisywała.

Gość gość
Acha i ciąże sama możesz mniej więcej policzyć. Od ostatniego dnia rozpoczęcia miesiączki odejmij 3 miesiące i dodaj tydzień :) Będziesz miała termin porodu. Więc łatwiej będzie Ci policzyć wiek ciąży mniej więcej.

Gość gość
masz 16 l i jestes w ciazy?

Gość gość
Ja mam 20 i półtora roczną córkę i co Wam do tego ?

Gość gość
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, fajnie że jest jeszcze ktoś kto nie pisze średnie typu 16 latka i w ciąży :( dzięki za zrozumienie

Gość gość
14 latka sama u gina? Ja nawet do pediatry musialam z matka, wiec cos z tym twoim lekarzem jest nie tak

Gość gość
no I co z tego ze 14 lat I sama u gina? lekarz jak lekarz przeciez, nie rozumiem a czy oglada ucho czy ciippke to co za roznica? poza tym ze lekarz ma wieksza ucieche ogladac taka 14-tke niz 30-tke

Gość gość
dziwne z tą 14 latką. wg polskiego prawa osoby,który nie ukończyły 16 lat muszą mieć opiekę rodzica/opiekuna prawnego podczas badania

Gość gość
Ja do pediatry latałam już w 6 klasie podstawówki sama. Niestety moi rodzice ciągle byli poza domem więc nie miałam wyjścia. :) Dokładknie robiąc mi cesarkę usłyszałam od mojego lekarza i jego stażysty 'noo takie młode to fajne co?' :D myślałam, że padnę ze śmiec********ak się obawiasz to zawsze możesz iść prywatnie do lekarza :)

Gość gość
ale w jakim celu ta obecnosc rodzica? uwazasz ze to normalne ze ojciec lub matka idzie z 14 latka do gina I przyglada sie badaniu?

Gość gość
Hm... Chyba rzeczywiście zależy od lekarza. Jak siostrzenica męża prosiła mnie jako ciotkę, żebym poszła z nią do ginekologa to dzwoniłam się dowiadywać. Miała wtedy 17 lat i musiała przyjść z rodzicem lub opiekunem prawnym. Przy rejestracji wypełnia się jakieś deklaracje i do tego potrzebny jest rodzic/opiekun i jego podpis.

Gość gość
Ciekawe kto się stosuje do jakiegokolwiek prawa u Nas w Polsce. :)

Gość gość
Hehe, nie, nie przygląda się badaniu ;) Albo czeka na korytarzu, albo za "kotarką" ;)

Gość gość
przy samym badaniu nie musi być rodzica (chyba że dziewczyna chce), ale przy samej pogadance tak, musi być

Gość gość
To jest nie prawda, że musi być przy pogadance. Jak lekarz chce to poprosi aby przyjechali rodzice, ale tak Ona ma już 16 lat więc może być sama ew. może lekarz poprosić o przyprowadzenie rodzica, ale wcale nie musi tego robić. W gruncie rzeczy nie rozumiem po co ukrywać ciąże prędzej czy później się dowiedzą, a lepiej wcześniej niż w 6 miesiącu :)

Gość gość
jak urodzisz przed 18stką to i tak nie będziesz miała władzy rodzicielskiej

Gość gość
To jest prawda i albo rodzice Twoi czy ojca dziecka wezmą dobrowolną odpowiedzialność albo odbiorą Ci dziecko.

Gość gość
Chciałam, aby lekarz zapisał mi tabletki anty więc poszłam do gin. na NFZ nie zapisał bo podobno musi być zgoda rodzica na to (miałam 17lat ), ja chcialam żeby to była moja prywatna sprawa, więc poszłam prywatnie i tam lekarz już nie miał żadnych obiekcji, także to wszystko zależy od lekarza

Gość gość
hej ja chciałam zapytać czy jak mam 17 lat i jestem w ciąży to czy moge isc sama do ginekologa na fundusz bez rodzica??

Gość gość
Pracowałam kiedyś jako rejestratorka medyczna i jak kiedyś niechcący, w pośpiechu wpuściłam do ginekologa bez rodzica dziewczynę przed 16 rokiem życia to omal mnie dyscyplinarnie nie zwolnili. Gdyby była w ciąży to byłoby przestępstwo.

Gość gość
Zadzwoń i się zapisz na wizytę.Moim zdaniem nie musi być.