Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dwie lewe rece do gotowania

próbuje zrobić rosół i mi nie wychodzi

Polecane posty

Gość dwie lewe rece do gotowania

Dziewczyny pomóżcie. Po raz kolejny postanowilam zrobić rosół ale mi nie wychodzi chyba... ugotowałam udka z kurczaka, zebralam szumowiny, wrzuciłam marchewkę pietruszkę selera pora, dodalam pieprzu, ziola prowansalskie, rozmaryn, trochę vegety, pietruszkę, no i rosol smakuje jak woda...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zapomnialas o kostce rosolowej, zreszta na samych udkach to chydy troche ten rosol. Ja daje porcje rosolowa, ze trzy skrzydelka i ze dwa udka i jest ok. Potem daje kostke rosolowa albo dwie' zalezy jaka wielkosc garnka, lyzke vegety i jak sie zagotuje wrzucam jarzyny, zadnych ziol nie daje bo dla mnie to psucie smaku. Potem tylko troche pieprzu i rosol jak zloto:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No i koniecznie na wolnym ogniu i lekko uchylona pokrywka - i tak z 1,5 godziny najlepiej zeby pobulgotal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
warzywa scierasz na tarce i podsmarzasz je na masle dodajesz udka ( lepiej calego kurczaka ) , zalewasz woda.Dodajesz ziele, listek i przypalona nad ogniem głowke cebuli. Gorujesz na wolnym ogniu bardzo bardzo dlugo. Najlepiej zagotowac, ostydzic i tak kilka razy ! Na drugi dzien wyciagasz kurczaka, szumowiny usuwasz.Przyprawiasz rosól sola, piperzem, lubczykiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dwie lewe rece do gotowania
Chcialam bez kostki rosołowej bo to dla półtora rocznej córki tez... Warzywa sie jeszcze nie ugorowaly wiec moze za wczesnie spróbowałam... Eh normalnie taka ciamajda ze mnie w kuchni :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Cebule opal nad gazem, zeby az zczerniala i w calosci go garnka (pozniej wyrzucisz)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie na skrzydlach i korpusie, dodaje warzywa i wszystko razem zagotowuje a potem gotuje na wolnym ogniu przez kilka godzin, dodaje mieszanke ziol do rosolu, mozna kupic takie gotowe bez zadnej chemii i mi wychodzi fajny, taki delikatny, a jeszcze wczesnie dodaje cala cebule wczesniej opalona przy palniku dla ladnego koloru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Chciałaś bez kostki Rosołowej i zrobiłaś. Wegety dodać nie zapomniałaś za to :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie tak: do garnka wkladam udko, piers lub korpusa+ porcje rosolowa wolowa. Marchewke, pora, selera, piertuszke i gotuje na malutki ogniu. Tak po godzinie zbieram szumowiny i dodaje opalona cebule, kilka ziarenek pieprzu, natke pietruszki lub lupczyku. Jak juz ugotuje sie i miesa beda miekkie to doprawiam sola, pieprzem i przyprawa maggi. Zawsze mi dobry wychodzi tylko trzeba pamietac zeby gotowac go naprawde na wolnym ogniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dla dzieci na skrzydelkach sie nie gotuje bo one maja za duzo hormonow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dwie lewe rece do gotowania
Dodalam tej kostki rosolowej... Cebuli nie mam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I na samych udka to troche cieniutki bedzie, ja daje wiecej drobiu, maly kawalek wolowiny, garsc zoladkow, albo jeszcze lepiej serduszek (jak kros lubi) Z przypraw daje zasadniczo sol i pieprz, plus wyzej wspomniana cebula

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja gotuje bez kostek, bez vegety i gotuje od początku wszystko razem. Rosolek pyrka sobie z 3 godzinki na bardzo malym ogniu. Czasem dodaje też lekko opieczona cebulę. Pod sam koniec sole i dodaje pieprzu (ewentualnie świeżego lubczyku) i zawsze wychodzi idealny- żółty z super zapachem. Najczęściej gotuje z 1 dużego udka albo 2 małych albo z porcji rosołowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zapomniała o lisciu laurowym i zielu angielskim !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Martyna1982gggg
-myjesz dokładnie kure, najlepiej ekologiczna :) -gotujesz w dużym garnku wode -do wrzątku dajesz kure -przyprawy-sol, pieprz, ja nie daje nigdy do niczego wegety czy kostki rosołowej, bo to glutaminian sodu-goowno chemiczne :O -sredniej wielkości cebule opiekasz na ogniu, żeby była spieczona cala skorka z wierzchu i te cebule tez do garnka -gotujesz na najmniejszym palniku i najmniejszy ogien, czyli bardzo długo -gdy mieso ugotowane-dodajesz warzywa-marchew, seler, pietruszka, por związany sznurkiem -na koniec możesz jeszcze doprawić -najlepszy rosol z domowym makaronem -na talerzu dodajesz natke pietruszi swiezej i swiezy lubczyk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hahahaha ciekawe skąd ktoś ma wiedzę że hormony w skrzydelkach? Takie madre te hormony że tylko tam się zbierają ?! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka z wyksztalceniem
ja robie tak: kosc wieprzowa do wody zagotowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka z wyksztalceniem
dodac marchew, pietruszke, seler na litr wody 1 kostke rosolowa (zalezy ile gotujesz)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
sekretem dobrego rosołu jest lubczyk,ja mam już świeży

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bajaderka 160
Kobiety rosół na udkach LITOŚCI na skrzydełkach najlepiej wyjdzie ;) pracowałam swego czasu w takim dworku wię wiem że z takiego mięska napewno nie wyjdzie NIC....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Martyna1982gggg
i jeszcze w trakcie gotowania zbierasz szumowiny, spieczona cebula może komus wydawac się dziwnym dodatkiem do rosolu, ale to daje rosołowi specyficzny smak, jest to sposób z bardzo starej książki kucharskiej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka z wyksztalceniem
doprawic wegeta magi pieprzem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
obrzydliwe i leniwe jestescie. moj rosol robi furore wsrod dzieci i znajomych, a kostki nie ma w nim ani grama, tak samo vegety!!! sekretem dobrego rosolu jest ... rodzaj miesa-zawsze wołowe, najlepiej pręga ze szpikiem oraz drugi rodzaj, może być indyk bardzo długie gotowanie rosołu na małym ogniu proszę nie przesadzać z iloscia dodanych marchewek, bo smak zniknie i będzie slodka woda zamiast rosolu!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja ugotowałam raz w życiu dobry rosół bez kostki, miałam jedną taką wiejską nogę od kury, bardzo długo się gotowała, do tego dałam 2 zwykłe ćwiartki i kawałek piersi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Martyna1982gggg
Na rosół najlepsza cała kura ze wsi. Tak jest najzdrowiej, gotowane kości wołowe są rakotwórcze, tak samo wieprzowe, trzeba być głupią, żeby to dzieciom dawać. i co ma lenistwo i obrzydliwość tu do rzeczy wariatko !!??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
warzywa scierasz na tarce i podsmarzasz je na masle x co??? chyba ci sie przepisy pomyliły albi pojęcia o rosole nie masz ;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ku.... wasze matki dawaly wam wszystko, nie patrzac czy wiejskie czy glutaminian sodu czy miexo gotowane rakotworcze. Powalone te czasy, trzesiecie sie nad dzieciakami, a gowniarz skonczy 15 lat, kupi dopalacza i nawciaga sie lub nalyka chemii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Po co rozmaryn i zioła prowansalskie? Przepis na rosół wrzuć do gara 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 udka, liść laurowy ziele angielskie, 2 udka gotuj do miękkości ok 1,5 - 2 godz na wolnym ogniu. Na koniec dodaj kostkę rosołową (lepszy smak) i na koniec jeśli czegoś brakuje pieprz i odrobina soli. U nas taki rosół w każdy niedzielny poranek. Taka ,,tradycja" wybieramy się do kościoła wstawiam rosół po powrocie gotuję kluchy i jemy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rozmaryn i zioła prowansalskie do rosołu? :o w życiu! Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, opalona cebula, włoszczyzna, kura cała lub z wołowiną i długie gotowanie na wolnym ogniu, na talerzu posypać natką pietruszki. Żadnych kostek i veget okropnych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dlaczego najwiecej hormonow jest w skrzydelkach? bo tam jest najwiecej tluszczu a najmniej miesaa i hornony i leki-antybiotyki najlepiej z.tluszczem sie wiaza. a co do rosolu,to myjesz kure,albo jakies mieso z kury czy tez korpus,udka czy co tam masz,wstawiasz,gotujesz,tylko musisz miec odpowiednia ilosc miesa do wody. nie mysl ze wyjdzie ci wielki gar rosolu z jednego udka. dodajesz duosc duzo marchwii,pietruszke,seler,por,ziel angielskie,lisc laurowy. gotujesz dlugo,na wolnym ogniu. w trakcie opalasz cebule nad plomieniem palnika , i dorzucasz. i dalej gotujesz pod przykryciem. tak ze 3 h najlepiej.oczywiscie trzeba posolic,dorzucic pieprzu. nogdy mi nie wyszedl rosl woda. nigdy nie dodawalam vegety czy kostki rosolowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×