Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlekołaczek

olejek na rozstępy

Polecane posty

Gość mlekołaczek

czy znajdą się tu osoby produkujące własne mazidełka? :) ja jeszcze tego nigdy nie robiłam, a chciałabym :) i tak pozbierałam różne informacje na temat walki z rozstępami i chciałam zapytać czy można tak po prostu pomieszać olej ze słodkich migdałów i awokado i do tego dorzucić ekstrakt z wąkroty azjatyckiej?

Gość gość
A w jakiej postaci masz ten ekstrakt?

Gość gość
Twoja wąkrota jest już rozpuszczona w wodzie i glicerynie, a jak to się będzie łączyć z olejem nie wiem, może potrzebne coś co połączy fazę wodną i olejową. Wosk pszczeli np.

Gość gość
Kwas hialuronowy wystarczy dodać, powstanie serum olejowe, ja tak robię do twarzy :)

Gość gość
to by można masełko zrobić. a skoro jest tu ktoś kto ogarnia temat - chcę sobie zrobić domową wersję egyptian magic, i właśnie wosk pszczeli tam jest. lepszy biały czy żółty? jest jakaś różnica w ogóle? jeśli wiesz to napisz proszę, będę wdzięczna za informację.

Gość gość
a jaki kwas hialuronowy dodajesz? ten w proszku czy żel?

Gość gość
Żel, kupuję mieszankę o różnej wielkości cząstek, z proszkiem nie chce mi się w tym wypadku bawić :) A wosk kupuję żółty bo pachnie miodem a biały nie (w działaniu wielkich różnic nie zauważyłam) ;)

Gość mlekołaczek
hialuronowy w sumie też by tu nie zaszkodził ;) a to wystarczy wrzucić do jednej butelki, zmieszać i tyle? wosk pewnie rozpuścić w kąpieli? sto pytań do, le ja jestem zielona w temacie, a chęci mam ;)

Gość gość
Wystarczy zmieszać, a przed użyciem dodaktowo wstrząsasz. Ja bym się tu nawet z woskiem nie bawiła nawet, tylko olej, hialuron i składniki aktywne :)

Gość mlekołaczek
czyli dajmy na to: 50 ml oleju awokado, 50 ml oleju ze słodkich migdałów, 10 ml ekstraktu z wąkroty i 1 g kwasu hial. to dobra proporcja???

Gość gość
a gdyby to robić z woskiem jeszcze (dobra opcja dla atopowców ;) ) to rozumiem, że najpierw w kąpieli wymieszać oleje a potem dodać hialuron? bo w sumie to nie wiem jak się hialuron zachowuje po podgrzaniu, chyba się nie powinno , nie?

Gość gość
Kwasu hialuronowego zobaczysz ile, to zależy od tego, czy chcesz mieć konsystencję lżejszą czy bardziej oleistą :) Reszta OK.

Gość mlekołaczek
dziękuję za rady :) będę mieszać :)

Gość mlekołaczek
jeszcze jedno mam pytanie. Jak długo taka mieszanka może być przechowywana w lodówce?

Gość gość
mlekołaczek a dużo masz rozstępów? czego do tej pory używałaś? i czy używałaś np. arganu albo tych balsamów z palmersa na rozstępy? dawało to radę? bo ja mam mnóstwo i takich maleńkich i takich większych :( wstyd się rozebrać :(

Gość mlekołaczek
niedawno po raz drugi zostałam mamą i po ciążach mój brzuch jest jak po spotkaniu z tygrysem :P po drugiej rozstępy są jeszcze świeże i czerwone, dlatego chciałabym jak najszybciej zacząć je smarować, może coś to pomoże... po pierwszej ciąży używałam kremu Evolet i wydaje mi się, że dawał radę. Kosmetyki Palmers nie przypadły mi do gustu. Zależy mi na poprawieniu jędrności skóry, jeszcze nie mogę ćwiczyć, bo za mało czasu minęło od porodu, ale mam nadzieję, że smarowanie, masaż i wkrótce ćwiczenie brzucha przyniesie efekty. Ostatnio przerzucam się na naturalne kosmetyki, stąd ten temat.

Gość gość
eh, to inna sytuacja. ja mam już takie białe te rozstępy, od wielu lat mam. a takie świeże to co innego jednak. ale też chyba tej wąjrotki pewnego dnia wypróbuję.

Gość mlekołaczek
Ponawiam pytanie: Jak długo taka mieszanka może być przechowywana w lodówce? :)

Gość gość
Różnie bywa z kosmetykami kręconymi samemu. Ja jak już coś kręce to przygotowuje małe porcje tygodniowe, do dwóch tygodni nie powinno się nic zadziać ale skoro ma być naturalnie, to tak jedzenie lepsze świeże, tak i mazidła, toniki i sera... Tak na chłopski rozum:-) Nie jestem ekspertem.