Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szef zlodziejnie chce mi wyplacic pieniedzy

Polecane posty

Gość gość

mam umowe zlecenie. w jaki sposob moge odzyskac kase?

Gość amanda cuuudna
To zależy jakie masz dowody na wykonana prace.

Gość gość
a jakie musze miec dowody?

Gość chciałam być miła
przeczytaj umowę - w umowie masz na pewno punkt że zleceniodawca musi zaakceptować wykonanie zlecenia przez zleceniobiorcę. może szef nie złodzij tylko pracy nie wykonałaś należycie?

Gość gość
dobrze wykonalam. buynajmniej jakos zadnych zastrzeezn nie mial. a jak przyszedl dzien wyplaty - oznajmil ze niema. i mnie4 zbywa.

Gość chciałam być miła
nie bynajmniej a przynajmniej, to raz, a dwa to nie ma - to tak na przyszłość. a czemu nie chce zapłacić? jakoś musiał to uzasadnić?

Gość gość
wezwij go do zapłaty (listem poleconym) - wskaż termin do którego ma wpłacić pieniądze na konto po czym postrasz droga sądową

Gość gość
stwierdzil ze nie ma kasy.

Gość chciałam być miła
a do kiedy powinien ci zapłacić wg umowy i jak wygląda regulamin pracy w firmie - na kiedy przypada tam płatność? dowody wykonania pracy mogą być różne w zależności od tego co robiłaś...

Gość gość
wyplata do 5 kazdego miesiaca. ten czlowiek ma jakies tam swoje zasady.robi co chce jak probowal mi mowic- na umowie zlecenie nie moze mi przelac kasy na konto. tylko do reki.

Gość chciałam być miła
to być może spisał z tobą umowę a wcale Ciebie nie zgłosił - jak możesz to jedź po te pieniądze i będzie po problemie. a jak nie zapłaci to masz 2 wyjścia -pip lub sąd pracy.

Gość gość
moze i nie zglosil. bylam po kase ale gon nie ma a jak dzownie nie odbiera. ale czy pip tez sie zajmuje umowami zlecenia? zostalam prezez zlodzieja bez srodkow do zycia. jak nie zaplace za wynajem wyladuje pod mostemk.

Gość chciałam być miła
zależy co robiłaś, bo jeśli charakter wykonywanych czynności nosił znamiona połączenia stron stosunkiem pracy, to pip zareaguje. czyli jeśli np byłaś ekspedientką i szef wydawał polecenia, pracowałaś w sklepie, nikt nie mógł ciebie zastąpić to zgodnie z wyrokiem sądu najwyższego można to zakwalifikować jako stosunek pracy bez względu na nazwanie umowy umową zlecenie.

Gość chciałam być miła
Podstawa prawna Zgodnie bowiem z art. 22 § 1(1) Kodeksu pracy, zatrudnienie w warunkach określonych w § 1, tj. gdy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju, na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, jest zatrudnieniem na podstawie stosunku pracy, bez względu na nazwę zawartej przez strony umowy. W doktrynie zwraca się uwagę na następujące cechy stosunku pracy: osobiste świadczenie pracy (bez możliwości przedstawienia zastępstwa), podporządkowanie pracownika (kierownictwo pracodawcy), wyrażające się przede wszystkim w możliwości wydawania pracownikowi poleceń dotyczących pracy, ciągłość świadczenia pracy, polegającą na tym, że pracownik nie zobowiązuje się do wykonania określonych czynności, lecz do starannego działania w procesie pracy w miejscu i czasie określonym przez pracodawcę. W szczególności przemawia za istnieniem stosunku pracy sytuacja, w której inni zatrudnieni, wykonujący pracę o takim samym charakterze, zawarli z pracodawcą umowy o pracę.

Gość gość
roznosila gazety reklamowe

Gość ex_debill_zaryczy_soon
do takich typków przemawia jedno - większe od niego typki - jak masz odpowiednio rosłych i 'miłych' kolegów to może poproś ich, żeby przekazali szefowi wyrazy uszanowania, opcjonalnie można sprawdzić, czy się znajdą pieniadze na nową oponę jak się stara niechcący przebije

Gość chciałam być miła
jeśli roznosiłaś gazety, to niestety pip nic nie da, bo nie miałaś nadzoru szefa :( chyba rada ex_debill.... będzie najlepsza. możesz mu nasłać generalnie wszelkie możliwe inspekcje - dowiedz się w ZUSie i US czy Ciebie zgłosił - jeśli nie możesz zagrozić nasłaniem inspekcji jeśli Ci nie wypłaci....