Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kassiiia

jakie badania trzeba wykonac w ciazy??

Polecane posty

Gość kassiiia

Jestem w 5 miesiącu ciąży do tej pory miałam robioną tylko morfologie i badanie ogólne moczu i tak co miesiąc gdy pytałam lekarza prowadzącego ciąże o inne badania stwierdził ze nic więcej nie trzeba.Usg mi nie zrobił powiedział ze nie ma jak i skierował mnie na usg do innej przychodni na które muszę czekać 1,5 miesiąca.w karcie ciąży mam tylko 1 wpis. poszłam wiec do prywatnej kliniki gdzie miałam zrobione usg na miejscu i dostałam listę z masa badan do wykonania za które niestety musiała bym sama zapłacić. gryz mój lekarz ich nie wykona. Nie wiem czy warto je robić. Mam wrażenie ze lekarz prowadzący moja ciąże wszystko olewa, nie wiem co dalej robić. już mnie to wszystko meczy.Doradźcie co mam zrobić w tej sytuacja i jakie badania murze wykonać .

Gość gość
Zmien lekarza! Juz dawno powinnas miec badania na toxoplazmoze, glukoze, kile, itd. Wikezozsc badan zwlaszcza tych drozszych zazwyczaj nie jest refundowana wiec nawet jakby ten konowal twoj ci je wypisal musialabys zaplacic. Z tego co piszesz wynika ze nie mialas jeszcze usg - to niedopuszczalne. Skad mozesz wiedziec ze plod rozwija sie prawidlowo. Z pewnoscia wszystko jest ok, ale naprawde poszukaj czym predzej innego lekarza bo ten olewa cie maksymalnie.

Gość kles
Zmień lekarza! Powinnaś mieć zrobione badania w kierunku toksoplazmozy, różyczki, cytomegalii, tarczycy (TSH i fT4), WZW B, WZW C, glukoza, za niedługo także oznaczenie poziomu glukozy we krwi z obciążeniem (krzywa cukrowa). Lepiej zrobić za dużo badań niż za mało. Ja też za większość badan płaciłam z własnej kieszeni, ale byłam spokojna, moja poprzednia ciąża zakończyła się stratą dziecka, bo lekarz też wszystko lekceważył i twierdził, że jestem przewrażliwiona.

Gość gość
Ja mialam 14 badań też jestem w 5 miesiącu.a ust mam co wizyte czyli 2 razy w miesiacu

Gość kassiiia
ok dziękuj***ardzo za odp. Niestety macie racje murze zmienić lekarza bo tak nie możne być dalej chociaż bd to dla mnie trochę trudne bo chodziłam do niego od początku ciąży. Morze znacie jakiegoś dobrego zaufanego lekarza którego możecie mi polecić?? byłabym bardzo wdzięczna :)

Gość gość
A skad jesteś?

Gość gość
Zalezy skad jestes. Bo to jest foru ogolnopolskie, sprobuj znalesc watek z twljego miasta i tam dziewczyny pisza swoje opinie na temat roznych lekarzy

Gość kassiiia
z Krakowa

Ja w ciąży chodziłam tylko 21 tyg ale wypisze ci wszystkie badania jakie miałam robione .Obowiązkowo na dzień dobry Grupa krwi,morfologia mocz,tarczyca, toxoplozmoza ,różyczka,hiv,HCV,odczyn coombsa,wbc,rbc,hct,gbs,stan czystości pochwy,glukoza na czczo.Miałam prenatalne w 14 tc PAAP-A.Wiem ze jednego badania mi brakowało i w szpitalu się doczepili że nie mam tego badania było wielkie halo .

Gość gosc12211
morfologia, mocz og, tsh, hiv, owa, glukoza, grupa krwi, toxoplazmoza, cmv, rozyczka, anty hcv

Gość gość
U nas obowiazkowo wr (kila), hbs, hcv, hiv, toxoplazmoza, cytomegalia, rubella (rozyczka) grupa krwi, morfologia, mocz, glukoza na czczo, odczyn coombsa, tsh, ft3 i ft4. to takie pierwsze badania. Potem co miesiec morfologia i mocz i odczyn coombsa. Cytologia i wymaz z pochwy. Usg i badanie na fotelu co 2 tyg. Tyle ze ja chodze prywatnie do ginekologa. Do tego ok 14 tyg usg genetyczne i test pappa.

Jak chodziłam na Nfz dostałam kartkę z obowiązkowymi badaniami bezpłatnymi i platnymi , tyle że zaczełam chodzic na prywat i za wszystko bardzo duzo placiłam . Przeciez każdy lekarz daje karte ciązy i tam sa wypisane badania

Gość kassiiia
i za wszystkie badania musiałas płacic?

za morfologie i mocz to groszowe sprawy ale dużo z tych badań tak czy tak są płatne. Więc bez róznicy jak dla mnie , najwiecej zaplaciłam raz coś kol 200 zł , ale wtedy był Hiv,Hcv , odczyn coombsa i coś tam jeszcze . a tak to placiłam chyba 10 zł i mialam wyniki w ten sam dzień .i to nie było takie złe

Gość gość
Ja za wszystkie badania placilam bo chodzilam prywatnie. I za ten pierwszy zestaw badan ktory podaja dziewczyny zaplacilam okolo 300 zl.

Ja też bym zaplaciła na raz 300 ale wtedy nie wiedziałam ze sa tak dużo wyjdzie i powiedzialam babce że mam przy sobie 200 zł i za tyle ma badania wybrac a nastepne zrobiłam chyba po tygodniu . Grupe krwi mialam z poprzedniej ciązy ,a grupa krwi kosztuje chyba kolo 35 zł.Ja myslałam ze moj lekarz za duzo zleca tych badan nawet myslalam że chodzi o to zebym kasy wydała jak najwiecej ale w szpitalu jak zobaczyli wyniki to o HBS chyba zrobili szum na cały szpital ze nie mam zrobiony ,wtedy zrozumialam ze te wszystkie badania byly potrzebne

Gość gość
Polecam dr.Juszczyka

Gość gość
morfologia, mocz og, tsh, glukoza, grupa krwi, toxoplazmoza, rozyczka, anty hcv

Gość gość
ja chodziłam na nfz i usg miałam robione co druga wizytę, płaciłam tylko za toxo.