Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Arabella28

niedoczynność tarczycy jak leczyć?

Polecane posty

Gość Arabella28

witajcie :) z badań hormonalnych wynika, że mam niedoczynność tarczycy. lekarz przepisał leki. Jak wygląda leczenie niedoczynności? wiem, że leki bierze się całe życie, ale jak często badać hormony by znaleźć odpowiednią dawkę. Czy dawki się często zmniejsza/zwiększa całe życie czy tylko na początku a potem ta sama dawka?

to wszystko zależy od reakcji na lek, nikt Ci inaczej nie odpowie.

Gość gość
Dawki sie zmienia w zaleznosci takich jak np wzrost czy spadek wagi, ciaza i wiele innych. Ja badam sie co 6 miesiecy. Ale ostatnio nie biore lekow bo po ciazy mi sie tsh ustabilizowalo i jest w normie. A minely prawie dwa lata od porodu.

Gość gość
dobierając dawkę należy wykonywać badania (tsh i ft4) co ok. 6 tygodni. po ustaleniu odpowiedniej dawki leku badania wykonuje się już rzadziej.Jeśli zajdziesz w ciążę to należy dawkę zwiększyć i kontrolować częściej poziom hormonów (szczególnie ft4 bo tsh reaguje dużo wolniej na zmiany)

Gość gość
u mnie uregulowanie poziomu hormonów zajęło pół roku, potem przez 2 lata brałam tą samą dawkę. W ciąży dawki się zmieniały często, a po porodzie wróciłam do dawki pierwotnej

Gość Arabella28
bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi :) mi się niedoczynność pojawiła po porodzie. Drugiej ciąży nie planuję. pytam bo mieszkam w UK i mój lekarz powiedział, że badania nie są konieczne, najwyżej raz na pół troku co mnie zdziwiło.

Gość czarna komedia
dawki zmienia się w zaleznosci od poziomu tsh, ja zaczynałam od euthyroxu n75, w ciąży doszłam do dawki nawet 180(nie pamiętam dokładnie ) a teraz mam 125 i jem pol tabletki dziennie. chora tarczyca to "przyjemna choroba" bo jesz tylko tabletke i tyle,nic cie nie boli, a zrobić badanie krwi raz na kwartal czy raz na pol roku to nie problem. powodzenia

Gość MIrella 15
dziewczyny z niedoczynnością: a stosujecie dietę polegającą na eliminacji nabiału i glutenu? Ja tez mam niedoczynność, wyszła mi w ciąży ,wcześniej miałam ok. Po ciąży zostało. Aktualnie jestem na euthyroxie 100- planuję drugą ciąże w wakacje . Zastanawiam się nad dietą, chociaż ze względu na planowa ciążę to nie wiem jak z tą dietą. Dodam , ze w I ciąży miałam cukrzyce ciążową :(

Gość czarna komedia
nie mam zadnej diety jem wszytsko co lubie.

Gość gość
nie stosuję diety

Gość gość
up

Gość gość
nabiał trzeba eliminowac przy Hashimoto, przy niedoczynności nie ma takiej potrzeby. Należy unikać za to kapusty, rzepy, brokułów. Soja jest już całkiem zakazana

Gość gość
a jaka jest różnica pomiędzy niedoczynnością a Hashimoto, jestem jeszcze zielona w tym temacie

Gość gość
up

Gość moja droga no to
wejdź na neta i poczytaj! najkrócej Hashimoto to choroba autoimmunoilogiczna, polega na tym ze organizm sam siebie atakuje w tym wypadku tarczyce! poza tym po co to podnoszenie tematu jak dostalas już odpowiedzi-tarczyce leczy się lekami najczęściej euthyroxem lub letroxem jesz rano na czczo pol godz przed jedzeniem tabletke i już !

Gość gość
up

Gość gość
podnoszę i ja :)