Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Baziankaaa

zadanie z geografii proszę o pomoc

Polecane posty

Gość Baziankaaa

Proszę o pomoc w zadaniu, konkretnie punkt B: a) Po zwycięstwie w Willingen (51 stopni 18 minut N, 8 stopni 36 minut E) Adam Małysz udał się na kolejne zawody Pucharu Świata do Sapporo (43 stopnie 04 minuty N, 141 stopni 21 minut E). Wystartował 2 stycznia o godzinie 20.00 czasu miejscowego i leciał 12 godzin 30 minut. Oblicz datę i godzine lądowania samolotu w Sapporo według czasu miejscowego. b)Następne zawody odbywały się w Salt Lake City (40 stopni 45 minut N, 111 stopni 53 minuty W). Adam Małysz dotarł tam 12 stycznia o godzinie 7.20 czasu miejscowego po 10 godzinach 15 minutach lotu. Którego dnia i o której godzinie czasu strefowego Adam Małysz odleciał z Sapporo?

Gość Baziankaaa
ponawiam:)

Gość Baziankaaa
ponawiam, bardzo proszę o pomoc

Gość gość
Lenię się liczyć. Nie masz zeszytu z jakimś przykładem? Generalnie zadania tego typu robi się na jedno kopyto.

Gość gość
A Adam Małysz został dłużej na d***** i koks czy nie? To ważne do obliczeń.

Gość gość
To zależy czy wpadł w dziurę czasowa

Gość Baziankaaa
Jakbym wiedziała jak zrobić, to bym tutaj nie pytała. Widzę, że Wy również nie wiecie jak to zrobić. Skoro nie wiecie to po co te zbędne komentarze...

Gość gość
Przeciętny Polak podróżuje samolotem raz w roku, poza tym na rozpisce jest godzina wylotu i końcowa.

Gość gość
Na 100% wpadł w dziurę czasową, bo przecież teraz nie skacze, więc i się nie wozi jak szalony po zawodach. To nie są zbędne komentarze, podbijamy ci, mimo że to nie forum z pracami domowymi dla gimnazjalistów

Gość gość
Spytaj się Małysza. Moze będzie pamietal

Gość Baziankaaa
Dzięki za podbijanie:P Ps to nie dla mnie, nie jestem gimnazjalistką:P gimnazjum bardzo dawno temu skończyłam, nie pamiętam takich rzeczy:P:p ja zawsze na forum pomagałam ludziom z polskiego czy angielskiego pomoc to pomoc

Gość gość
Szkoda ze nie wiadomo z jaka predkoscia leci samolot, w sumie niewazne

Gość Baziankaaa
Zresztą to dyskusja ogólna więc wszelkie tematy są dozwolone.;p

Gość gość
Po co prędkość, skoro mamy podany czas i dane niezbędne do określenia odległości ? A prędkość to odległość/czas, ale ona nie jest potrzebna do zadania :) bym poszukała zadań przykładowych w necie, bo też nie pamiętam toku obliczeń, ale bardzo mi się nie chcę, wybaczcie :D

Gość gość
Ale przecież Adam Małysz skakał też w Turynie i Vancouver.

Gość gość
z Sapporo Małysz leciał na wschód z przekroczeniem linii zmiany daty. Przemieścił się o 150' długości geog., więc teoretycznie pomiędzy Salt Lake City powinno być 10 (150:15) godzin różnicy w czasie, w rzeczywistości zimą jest to różnica 16 godzin. Jeśli przyleciał o godz 7.20, 12 stycznia, a leciał 10h15m, to znaczy, że kiedy wylatywał z Japonii, w SLC była godzina 21.05, 11 stycznia. Dodając 16 godzin różnicy czasu i zmieniając datę po przekroczeniu 180 południka, Małysz wyleciał z Japonii 12 stycznia o godzinie 13.05.

Gość to jest robota
uważaj to zadanie jest podchwytliwe bo Adam Małysz zakonczyl karierę skoczka :classic_cool:

Gość Baziankaaa
[zgłoś do usunięcia] "gość z Sapporo Małysz leciał na wschód z przekroczeniem linii zmiany daty. Przemieścił się o 150' długości geog., więc teoretycznie pomiędzy Salt Lake City powinno być 10 (150:15) godzin różnicy w czasie, w rzeczywistości zimą jest to różnica 16 godzin. Jeśli przyleciał o godz 7.20, 12 stycznia, a leciał 10h15m, to znaczy, że kiedy wylatywał z Japonii, w SLC była godzina 21.05, 11 stycznia. Dodając 16 godzin różnicy czasu i zmieniając datę po przekroczeniu 180 południka, Małysz wyleciał z Japonii 12 stycznia o godzinie 13.05." dziękuję:)

Gość geografik zzzz12
Czy nie trzeba tu uwzględnić przypadkiem zmian godziny, z czasu miejscowego na strefowy?