Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mowienie do dziecka

Polecane posty

Gość gość

Moje 14 miesieczne dziecko nie mowi mama ? nie rozumie wiekszosci rzeczy . Czy to normalne ?

Gość mar_lenka
masz jakiegoś debila kochana ,mój syn w tym wieku już pracował

Gość gość
Mój w tym wieku już rozprawki filozoficzne pisał i mowy wygłaszał na wiecach we wsi :D

Gość gość
Mój też nie mówi, ale jest nieco młodszy. Starszy też nie mówił... Niestety obaj mają wadę słuchu i problemy autystyczne. W tym kierunku może sprawdź...

Gość gość
do gościa powyżej: a tę wadę słuchu to jak wykryłaś , jeśli można zapytać ?

Gość Mama3ki
Dziecko przykładało zabawki z melodyjkami do jednego ucha.

Gość gość
Moj sie urodzil przez vacuum i mysle ze moze przez to jest opozniony . Jak sie urodzil to przez 2 miesiace byl gluchy ... wiec moze cos w tym jest .

Gość gość
14 mies dziecko powinno w zasadzie wiekszość rzeczy rozumieć, może jeszcze nie mówić, albo mówić po swojemu, ale rozumieć tak

Gość zaniepokojona mama córki
ja nie mowilam do 2 roku zycia a potem rozgadałam się calymi zdaniami, ale idz do lekarza żeby się uspokoić.

Gość gość
ja mówię do swojej córki cały czas - w czerwcu skończy 2 lata. wszyskie słowa powtórzy, rozróznia duzy i mały wysoki - niski, liczy do 10 jestem w szoku. Nie ucze jej specjalnie ale bawimy się, zna dwa wierszyki na pamięc " w pokoiku na stoliku" i " mamo, mamo coś ci dam" sama karze mi mówic te wiersze i nauczyła się , książek nie lubi jak jej czytam natomiast sama musze przypominać sobie lub nauczyc sie jakiegos wierszyka bo lubi jak jej opowiadam. Ogląda tez dore małą podrózniczkę i umizumi - i powtarza angielskie wyrazy. Sama ja jej do niczego nie zmuszam.

Gość gość
toś się pochwaliła, to chyba nie o tym temat, nie powiem ci c umie moje dziecko ale te dwa wierszyki to malutki pikuś ;)

Gość gość
moze za bardzo nalegasz,moze on udaje ze nie slyszy? normalna rozmkwe rozumie? jak ja swojemu mowie,pokaz cos i naciskam na to to on to olewa. ale jak rozmawiam z nim normalnie to zrozumie wszystko.

Gość gość
Na pocieszenie ci powiem, że mój synek nie mówił prawie nic do 2,5 roku. Teraz ma 3,5 i gada jak nakręcony - trochę po swojemu ale wiekszość można zrozumieć. Nie powiem, że się nie denerwowałam, ale uspokajało mnie to, że on jest bardzo kontaktowy (jeśli chodzi o autyzm).

Gość gość
Ogólnie to zaczełabym od wizyty u pediatry a nie dopytywała się na forum.

Gość gość
Molzliwa wada sluchu, idzi do pediatry poskierowanie na badania sluchu, dzieci po urodzeniu maja robione przesiewowe badania sluchu jednak nie wykryja one mniejszego niedosluchu, ktory moze powodowac problem o ktorym piszesz. Jest jeden niezawodny test na badanie sluchu u dziecka. Sadzasz je tylem i mowisz, chcesz cokierka:). Moj syn nigdy nie chcial..... nosi aparacik i jest ok. Badanie jest bezbolesne i krotkie. Nie daj sie lekarzowi zbyc, ze nie mowi, bo ma czas. Lekarze bagatelizuja wiele spraw.