Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bo kiedys to kobiety w polu rodzily a teraz takie delikatne

Polecane posty

Gość gość
oj tam w Holadni 70 % porodow odbywa sie w domu.Oni wychodzą z założenia ze szpital jest dla chorych a nie dla zdrowej kobiety i dziecka .

Gość gość
Moja babcia urodzila 3 synow w domu. Wszystkie porody grubo po 30-stce, dzieci z odstepem 1 i 2 lata. Moja druga babcia 7 dzieci urodzila, 4 pierwszych w domu, 3 na pogotowiu. Moja prababcia miala 12 dzieci z dwoma roznymi mezami (jak pierwszy umarl, wyszla za maz drugi raz), wszystkie urodzila w domu, w tym 2 ciaze byly blizniacze. Herszt baba z niej byla, ze hej.

Gość gość
Bo niektóre baby jak ruskie czołgi...nie do zajechania.

Gość gość
nie rozumiem tego uniesienia z porodami w domu.Ja tez chcialam w domu rodzic.mieszkam w niemczech.Dokladnie mi wszystko wytlumaczono.Szpital powiadomiony i w razie komplikacji karetka jest w piec minut w nastepnych 5ciu jestem w szpitalu.wiec nie wiem o co co niektorym chodzi.

Gość gość
Bo to u nas nie jest stosowane dlatego wydaje nam sie takie dziwne . W wielu krajach duzo kobiet rodzi w domu.

Gość gość
hgg A myślisz, że w szpitalu dzieci i kobiety nie umierają?

Gość gość
Zreszta takie sobie zgotowalismy czasy i swiat. nie zmierzamy ku dobremu. Jak pisalam, prababka 12 dzieci urodzila i napisze wiecej, to pokolenie, ktore przezylo przeciez wojne zaczelo padac w wwieku 80-90 lat dopiero (wszyscy wujowie i ciotki mojego taty).

Gość gość
dokladnie,jak wszystko sie zapowiada ok to jezeli matka.chce to powinna miec mozliwosc porodu w domu. i szpital powinien w razie czego wiedziec i moc w pore zareagowac. a nie dzis jak ktos chce w domu urodzic to musi "na lewo". zaczac rodzic i jak pojdzie wszystko ok to dobrze a jak nie to wzywac karetke i zatajac ze chcialo sie rodzic w domu i mowic,ze sie nie zdazylo. i polozna musi wtedy umywac rece. powinno byc oficjalnie,ze kobieta ma prawo rodzic a szpital w razie komplikacji szybko powinien reagowac. to polozna w szpitalu i tak odbiera porod. lekarz tylko jest w pogotowiu. oczywiscie nie kazdy porod moze byc zakwalifikowany do tego by mogl sie odbyc w domu.

Gość gość
Ta jasne rodziły i do pracy zaraz wracały , chyba tylko nieliczne przypadki takie były .Jak ktos napisał tutaj kobieta po porodzie byla pod opieką rodziny i wszyscy chodzili przy niej .Moja babcia ma prawie 90 lat , i opowiadała jak to było :)

Gość gość
gosc 17.22 wlasnie..ja sie nie zdecydowalam jednak na porod domowy bo po rozmowach z lekarzem i polozna doszlam do wniosku,ze wole wziasc ZZO ktore mi przysluguje,a w domu go nie dostane,bo robi to anestezjolog.a potem sie okazalo,ze i tak krotko przed porodem mialam male komplikacje,wiec porod w domu odpadl

Gość gość
już widzę polskie szpitale czekające w gotowości, jak któraś w domu rodzi...

Gość gość
" a nie dzis jak ktos chce w domu urodzic to musi "na lewo". zaczac rodzic i jak pojdzie wszystko ok to dobrze a jak nie to wzywac karetke i zatajac ze chcialo sie rodzic w domu" Pieprzysz głupoty, nie ma przecież prawnie zabronionych porodów domowych, chodzi tylko o to że nie są finansowane z NFZ. Żyjemy w wolnym kraju i jesteśmy wolnymi ludźmi. Przynajmniej ja.

Co za skonczony kretynizm, w ogole nie myslicie :o ciaza i porod to moze i nie choroba, ale jednak bardzo powazny stan organizmu kobiety przy ktorym moga wystapic powazne komplikacje zagrazajace zyciu :o W te 5 minut do karetki i 5 minut do szpitala to moze juz ciebie i dzieciaka nie byc kochana.

Gość gość
A kiedys,to i faceci inni byli :D

Gość gość
prawnie nie sa zabronione ale nikt na to dobrze nie patrzy. wiem,bo mam kilka dobrych znajomych poloznych. jak ktos chce rodzic w domu to dostaje"wytyczne w razie awarii". nalezy zadzwonic na pogotowie,ze zaczal sie porod i szybko postepuje,zadnego wspominania,ze chcialo sie w domu urodzic. bo inaczej dostaje sie niezly wyklad od lekrzy,kreca oni nosem i takie tam. za granica.takich cyrkow niebma. jak chce sie rodzic w.domu to jeszcze w czasie ciazy kobieta jest objeta szersza opieka,musi wykonac dodatkowe badania ktore przedstawia poloznej do ktoregos tygodnia. jak tego nie zrobi to nici z porod w domu.

Gość gość
Nastepne pokolenie to dopiero bedzie tragedia :D Te wymoczki, chowane pod kloszem beda padac juz po 40. Zmierza sie z prawdziwym zyciem i szlag je bedzie trafial.

Gość gość
A ja uważam, że facetowi, który skrzeczy o rodzeniu w polu powinno się dać duuuużo na przeczyszczenie (a wcześniej naprawdę porządnie nakarmić), po czym zaszyć mu tyłek na głucho i niech sobie leci na pole, skoro taki mądry. :O

Gość gość
moja babcia ma 85 lat i urodziła 5 dzieci, fakt że do konca ciązy robiła w polu ale w połogu była w domu i pierwszy tydzień po porodzie leżała.... nikt w polu nie rodził.

Gość gość
Ja zawsze powtarzam że kiedyś to i dinozaury żyły.

Gość Fiolerellla
Bo kiedyś nie miały innego wyjścia! Kiedyś chłopi orali pole pługiem i zborze ścinali sierpem.

Gość ex_debill_zaryczy_soon
miałoby sens to twierdzenie gdyby dotyczyło uciekania kobiet na L4 natychmiast po pozytywnym teście ciążowym, sam poród nie ma za wiele wspólnego z delikatności - jego przebieg rzadko kiedy zależy od woli rodzącej

Gość gość
Niby kiedy te kobity rodziły w polu ? Nigdy nie było czegoś takiego wręcz przeciwnie po porodzie dlugo leżały w łóżku . W tym czasie inne kobiety z rodziny pomagały w prowadzeniu domu.