Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ząbki ząbki

późne ząbkowanie dziecko ma 17 mcy i 2 zęby

Polecane posty

Gość ząbki ząbki

Jak w temacie pierwsze ząbki pojawily sie w 11 m-cu życia, teraz córka ma 17 m-cy i nadal cisza, ma tylko te 2 zęby. Czy któraś mama spotkała sie z takim późnym ząbkowaniem? Lekarka zasugerowała wizyte u stomatologa dzieciecego, ale powiedziała, że z doswiadczenia wie, że wyjdą ...pytanie tylko kiedy... pytałam do kiedy mamy czas z odwlekaniem tej wizyty, ale nie dostałam odpowiedzi. no i nie wiem co robić. mamy - czy któreś z waszych dzieci też ząbkowało późno? czy moja mała przegina czy ma jeszcze czas...?

Gość gość
Mojemu synowi pierwszy ząb wyszedł jak miał 15 miesięcy. Teraz ma 2,5 roku i 16 zębów. Byliśmy na wizycie u lekarza 2 tygodnie przed tym pierwszym zebem i lekarka dzwoniła do dentysty dziecięcego żeby go na wizytę umówić ale powiedział że jak sie bardzo martwimy to możemy przyjechać ale proponował poczekać nawet do 2 urodzin. Wolelismy poczekać i po 2 tygodniach wyskoczyly dwie jedynki:)

Gość gość
Mój ma dwa lata i ma tyle zębów ile powinien mieć w tym wieku,ale nie wyszła mu górna lewa dwójka:( prawa wyszła 7 miesięcy temu i tracę nadzieję,że tamta kiedykolwiek wyjdzie:(

Gość ząbki ząbki
a no to i my poczekamy ;) ja się nie stresuję, bo wiem, że brak zalążków dotyka tylko niewielkiego % dzieci i jest często dziedziczny. U nas nic takiego nie wystepowało. Ja też miałam późno zęby - ale nie aż tak też ;) szkoda mi jej, bo ma problemy z jedzeniem. No i boje sie, że jak zaczna wychodzić to hurtowo.....

Gość gość
u mnie wyszło że mały ma niedobór wit d3 i czyt że jednym z objawów jej niedoboru jest późne ząbkowanie jak u mojego, także nie chcę siać paniki ale warto zrobić, tylko trzeba prywatnie, koło 5 dych koszt:)

Gość ząbki ząbki
tak, pytano mnie czy młoda dostaje wit d, ale ja podaję regularnie wiec nie powinno być problemów....

Gość gość
Moja córeczka 21 m ma11 ząbków bylo podejrzenie ze nie ma zalążków dolnych dwójek nawet dzisiaj bylam na szczepieniu i z lekarka rozmawialam a po powrocie do domu przebila sie prawa dolna dwójka

Gość gość
czy ma jakieś inne objawy, przy niedoczynności tarczycy dzieci mogą późno ząbkować. jak ze wzrostem dziecka ?

Gość gość
A moja ma dzisiaj 11 miesięcy i dopiero 3 zęby. A żeby było śmiesznie dwie dolne jedynki i jedną górną dwójkę!!!!! A jedynek za cholerkę nie widać:(Ale też kazali czekać do półtora roku a potem mamy ew. stawić się u stomatologa.

Gość ząbki ząbki
córka miała anemię, przez ok 6 m-cy od 6 do 12 mca życia. ale to jest częste akurat. Wzrost ok - jest równa z dziećmi w jej wieku, ale ja mam 158 cm wzrostu, więc nie oczekuje że będzie wielka. obecnie wagowo też 50centyl. ciemiączko twarde, nózki proste, tylko ząbków brak. Naprawdę myslicie, że to już podejrzane? tylko 2 zęby?