Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama  Oli

czy moje dziecko jest opóźnione?

Polecane posty

Gość mama  Oli

dopiero jak przeczytałam kilkanaście różnych tematów na kafe to zaczęłam się zastanawiać czy moja córka nie jest opóźniona a może to moje zaniedbanie? Jak poznać czy dziecko rozwija się prawidłowo?

Gość gość
W ksiażeczce i książkach o rozwoju dzieci jest wszystko opisane. Rozwój motoryczny i inne aspekty

Gość gość
na pewno nie powinnaś czerpać swojej wiedzy z przechwałek kafematek

Gość mama  Oli
tak wiem, ale jak to w praktyce "zdiagnozować"? wiem, że nie powinno sie porównywać dzieci ale jednak każda matka chyba nieświadomie porównuje. Moje dziecko jest daleko w tyle w pewnych dziedzinach

Gość gość
Moje też w pewnych dziedzinach jest daleko w tyle, a w innych daleko z przodu, sama mam 27 lat, w życiu nie podpięłabym np. gniazdka, nie potrafię równo szyć, kompletnie nie nadaję się do prowadzenia samochodu, nie potrafię tańczyć ani śpiewać, rysuję jak dziesięciolatka- też jestem opóźniona? Nie znam nikogo kto we wszystkim byłby dobry- średnio, w niczym wybitnie zdolny i w niczym opóźniony... Moje dziecko to samo, ma 3 lata, pod pewnymi względami zdolny, pod innymi- do tyłu, a na dodatek jeszcze momentami się ostro zgrywa i umiejętności nie pokazuje (miał np. badanie skalą rozwojową dla dzieci i udawał że nie zna kolorów, a sama wiem że zna je dobrze).

Gość gość
Ale czego to opóźnienie Twoim zadaniem dotyczy? Moim zdaniem moje dziecko w zakresie motoryki dużej i małej jest do tylu za to mowa czynna i bierna do przodu. Wierze że nadrobi bo jest bystra i żywa tylko nie rozwija się super harmonijnie.