Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Darowizna samochodu dla meza

Polecane posty

Gość gość

witam,czy ktos sie orientuje? kupilam samochod.mam go 5 dni,nie przerejestrowalam.ale nie mam znizek,nie mam nic.chcialabym zeby byl zarejestrowany na meza bo ma znizki ale umowa jest tylko na mnie.co zrobic?spisac druga umowe miedzy mezem a tym mezczyzna od ktorego kupilam?Czy spisac miedzy mna a mezem?ale wtedy ja bede placic tez jakis podatek?albo zapisac w darowiznie?ale wtedy tez podatek? skomplikowana sprawa..

Gość Jooolian_28
spisz tylko pismo, że dajesz mężowi jakiś mały ułamek procenta auta, w US pokażesz tylko umowę z tobą i tak nie będą dochodzić jak chcesz z us działać to musisz w ciągu pół roku złożyć druk SD-Z2, teraz z tego co wiem urząd miasta nie daje info do skarbówki, ale lepiej mieć załatwione bo przy sprzedaży wyjdzie i mandaciek, masz na to 2 tygodnie inaczej spotka cie kara(zgłoszenie do us i 2% od książki którą wyjmie Pani urzędnik)

Gość Jooolian_28
acha i jak podejdziesz z tym pisemkiem do rejestracji od męża(musi być pesel) to weź odrazu upoważnienie od męża do wyrobienia i odbioru właściwych dokumentów rejestracyjnych pojazdu :)

Gość gość
A macie wspólnotę majątkową? to samochód jest wspólny, nawet jeśli sama podpisałaś umowę. Tylko że jest mały szczegół - przy ubezpieczeniu trzeba podać, czy będzie z niego korzystała inna osoba, jeśli np. masz za krótko prawo jazdy, to mężowi podwyższą składkę.

Gość Tadziek
Właśnie wspólnota, ja też myślę, ze to może mieć znaczenie. Swoją drogą zobaczcie...tyle zachodu z tak wydawałoby się ...mało skomplikowaną sprawą. Jak chcesz, mogę dać Ci namiar na biuro z doradztwem podatkowym żeby się upewnić czy na pewno wszystko jest przez Ciebie dopilnowane: http://www.planowo.pl/pokaz/13754/Biura_rachunkowe

Gość gość
a nie mogłaś ustalić tego z mężem przed kupieniem samochodu, idiotko?

Gość gość
nie hejtuj - nie chcesz pomóc, nie odzywaj się!

Gość gość
dzięki za kontakt do biura, przyda się :) ja mam podobną sytuację