Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Omyłkowy przelew

Polecane posty

Gość gość

2 tygodnie temu przez pomyłke wykonalam przelew na konto wspólnoty wyższy o 2500 zł. Pisałam maile ze prosze o zwrok, w/w kwoty, otrzymałam 1,5 tygodnia temu maila ze przelew został zdefiniowany w systemie bankowym i czeka na aceptacje zarzadu. do dzis ich nie otrzymałam. pieniadze te sa mi potrzebne na spłate raty kredytu, co moge zrobic? kto pokryje odsetki w banku,

Gość gość
Za Twoją pomyłkę wspólnota nie odpowiada, musisz czekac na ich decyzję.

Gość gość
wyslalas na poczcie czy banku? ja kiedys wyslalam i normalnie mozesz to zalatwic na poczcie i sciagna im ta kase z konta

Gość gość
aaa ty pokrywasz koszty operacji tego przelewu, ty wyslalas-ty masz prawo sciagnac je za oplata oczywiscie

Gość gość
ze swojego konta bankowego, nic do nich nie dociera, ignoruja moje telefony i maile, ja nie wiem ale to wg mnie jest bezpodstawne zagarniecie cudzych pieniedzy

Gość gość
Nie zagarnięcie, bo nikt Ci ich nie zabrał. Ewentualnie bezpodstawne wzbogacenie, bo dostali kasę, która im się nie należy. Możesz wytoczyć im proces.

Gość gość
dobrze, jakies pomysly by szybko odzyskac te pieniadze?

Gość morwa trudu powszechnego
Poszedłbym pogadać osobiście i raczej grzecznie, bez awantur.

Gość gość
a co to za wspólnota?

Gość gość
bank sciagnie im z konta, idz do banku i musisz wypelnic takie zaswiadczenie ze chcesz by to wrocilo do ciebie

Gość gość
pomysly takie ze isc do banku, poprosic o powrot pieniedzy do ciebie,

Gość gość
generalnie to, ze pomylilas sie przy przelewie, nie daje tej twojej wspolnocie prawa do przywlaszczenia sobie twoich pieniedzy, mozesz isc z tym do banku, do gazety, na policje;]

Gość gość
Do banku? I co bank zrobi? odbierze pieniądze temu naczyje konto pieniądze wpłynęły? Chyba jesteście niepoważne. O tych pieniądzach ma prawo decydować wyłącznie właściciel konta. Gdyby było inaczej mogłabym coś kupić, zapłacić, dostać towar a potem zwrócić się do banku o zabranie pieniędzy z powrotem. Myslenie nie boli.

Gość gość
Banku i gazet? Raczej policja i sąd, jeśli poinformowałaś o pomyłce i spółdzielnia nie chce oddać pieniędzy. Ale tu raczej chodzi o to, że spółdzielnia chce oddać, tylko zwleka.

Gość gość
POSTRASZ ICH SADEM JA TEZ SIE RAZ POMYLILAM ,WYSTARCZYLA JEDNA OMYLKOWA CYFERKA I PIENIADZE POSZLY DO KOGOS OBCEGO i ta osoba nie myslala ich oddac, postraszylam sadem ona poszla gdzies do radcy prawnego i wkoncu odeslala mi z powrotam , poteacila sobie koszty i 300zl, niby znaleznego, to bylo wstretne chamskie babsko co myslalo ze sobie moze mije pieniadze przywlaszczyc te obce zachodnie zagraniczne banki przy przelewach nie sprawdzaja dane osob i z tad pomylka u mnie a na co przelalas wspolnocie pieniadze, mozesz sie ugadac z nimi ze jezeli co miesiac placisz np. czynsz to niech to oblicza i te pieniadze potraca ,zeby bylo juz pare miesiecy zaplacone

Gość gość
masz potwierdzenie wplaty, ja tez miaal taka sytuacje i zwrocono mi pieniadze bez peroblemu, omylkowo wyslane pieniadze, poszlam z dowodem wplaty, moje dane byly wszystkie na dowodzie wplaty i dostalam pieniazki

Gość gość
najwazniejsze ze masz wszytskie dowody wplaty, ja wszystkie trzymam za czynsz wynajmu np mieszkania, najwyzej zaplacilas juz na przyszlosc i tyle, dowody napewno wplaty masz, zaden problem

Gość gość
ja 7 lat temu zrobilem omylkowy przelew na 10000 do dzis mnie nie zwrocono

Gość gość
a co sadziles sie , to kupa kasy, jak to nie zwrocono ,a komu wyslales

Gość gość
bo nikomu o tym nie powiedziałem - ot, taka moja tajemnica :)

Gość gość
lepiej sprawdzic 10 razy przelew niz potem stracic tyle pieniedzy, szok, uwazajacie ludzie

Gość gość
świetna rada - Nobla musisz dostać

Gość gość
sprawa wyglądała tak, że robiłam duzo przelewów na konto wspólnoty zamiast wpłacic 700 zł przelałam 3200. Od razu napisałam maile z informacją że zaszła pomyłka i ze zależy mi na szybkim zwrocie, padałam nr swojego konta dane i telefon, po kilku dniach znow napisałam maila i dostałam odpowiedz że przelew czeka na akceptacje zarządu. do dziś nie mam kasy na koncie , dzwonie do nich to jestem przełączana od jednej osoby do drugiej, nikt nic nie wie, pisze maile zero odzewu, zaczynam się wkurzać bo mi bank wydzwania że brak spłaconej raty, zaraz cholery dostane

Gość gośćfg
napisz pismo i złóż za pokwitowaniem, poinformuj zarządcę i zarząd, że urząd skarbowy zostanie poinformowany o przetrzymywaniu Twoich pieniędzy i że mają natychmiast zwrócić Twoje pieniądze (podaj kwotę do zwrócenia). To co robi osoba, która ma dostep do konta to jest bezprawne przetrzymywanie pieniędzy i od tego powinni zapłacić podatek. Ale z reguły jest tak, że księgowa robi co szef każe a jak zrobi coś, co nie po jego myśli to jest zwalniana. Osoby zarządzające wspólnotami nie takie wałki robią, więc jak nie kategorycznie nie postawisz sprawy to Cię będa nadal olewać.

Gość gośćfg
poinformuj ich także, że w przypadku gdy poniesiesz straty związane z przetrzymywaniem przez nich Twoich pieniędzy wytoczysz im proces na drodze cywilnej o zwrot kosztów, które spowodowało takie działanie z ich strony. Pamiętaj! Ten, kto zarządza wspólnotą i osoby w zarządzie to są najczęściej niezłe cwaniaczki, które wręcz okradają lokatorów. U nas płacimy 2krotnie za dużo za wodę, bo zarządca liczy jak chce i ukrywa dokumenty i to wszytskie (nie tylko te co do rozliczeń wody).

Gość gośćfg
a to i tak nie są największe przekręty tego pana wraz z zarządem. Niech nie obracają Twoją gotówką, tylko niech niezwłocznie zwrócą C****eniądze. Albo idziesz natychmiast do skarbówki - nie czekaj, postaw sprawę na ostrzu noża. A to i tak będą kombinować i Ciebie będą zastraszać i zbywać.

Gość gośćfg
zrób tak, żeby nie mogli się wykręcić, że nie znali Twojej tożsamości czy coś. Bo na bank ci ludzie będą kombinować. Gdyby byli fair, to im także by zależało na szybki wyjaśnieniu sprawy. A tak zarządca sam zabrania na pewno księgowej zwrócić pieniądze (albo zarząd ich nie zwraca) a Tobie będą mydlić oczy, że to nie ich wina. Pismo za potwierdzeniem odbioru do przew.zarządu i do zarządcy, żebyś miała podkładkę-koniecznie i nie zwlekaj z tym!! Bo będa Cię traktowac jak frajera.

Gość wiktoria741
Jak zrobiłaś ten przelew? Nie wiedziałaś ile wysyłasz? Ja na Twoim miejscu zastanowiłabym się czy nie lepiej korzystać z http://bezpiecznyprzelew.pl/ Pieniądze przesyła się szybko i bezpiecznie.

Gość amber666
a co to ten http://bezpiecznyprzelew.pl/ ? korzystałas z niego czy nie ? jak sie zrobi omylkowy przelew to trzeba poprosic o zwrot ale nie kazdy moze ci sie zgodzic.. wtedy trzeba na policje.