Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość frauklaudia

ropa po zabiegu

Polecane posty

Gość frauklaudia

Witam. W styczniu miałam robiony zabieg w Polsce - usunięcie torbieli tłuszczowej ze skroni przy lewym oku. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że został miałam samowchłanialny szew, za który po dwóch tygodniach miałam pociągnąć i wyjąć. Prosta sprawa. No niestety nie u mnie. Problem był i poradziłam się tutaj. Dostałam kilka odpowiedzi. Albo musze zrobić to mocniej albo szew wyjdzie w końcu z ropką. No więc zebrałam siły i pociągnęłam jak mogłam. Usłyszałam 'pyk' zrobiło mi się słabo,spojrzałam w lustro. ..wyszło około dwa cm. Reszta została. Dlaczego to się nie wchłonęło... obcięłam ten szew i zostawiłam coby sam wyszedł, bo już nie miałam sił. Po miesiącu dostałam takiej opuchlizny, że musiałam przejść znów następny zabieg usunięcia szwu i wyczyszczenia po ropie. Dwie porcje znieczulenia nie pomogły,może to przez stan zapalny,napisze tylko że wylam jak dziecko. Po tym niby wszystko było dobrze póki nie zaczęło mi znów puchnąć. Pierwsze co pomyślałam - mój pech, odrasta mi ta torbiel. Ale gdy raz dostałam lekkiego pulsującego bólu,chciałam lekko wyczuć palcem gdzie dokładnie mnie boli,pod naciskiem z rany wytrysnęło mi tyyyle ziarnistej ropy, że spłynėło mi po twarzy, potem ubrudziłam cały zlew... byłam u lekarza ale zwrotów medycznych w ogóle jeszcze nie rozumiem,jestem w Niemczech. Probowalam przetłumaczyć skierowanie na radiologie ale są tam same skróty. Codziennie wyciskam rope. Na początku była gęsta ziarnista beżowa. Potem wiecej krwi. Teraz to tylko lekki pomarańczowy płyn. Chcialabym wiedzieć co oznacza taki rodzaj ropy? Dlaczego te problemy ciągną się już 5 miesięcy? e piątek mam rentgen,ale zapewne niezbyt dużo zrozumiem. ..

Gość frauklaudia
I jeszcze jedno pytanie. Jeśli znów będą musieli mnie ciąć,to czy da rade wyprosic jakiegoś głupiego jaśka? Mam traumę po ostatnim zabiegu,jeśli znów zastrzyki nie pomogą to chyba umrę. .. no i to jest na twarzy przy oku i uchu, na samo uczucie i dźwięki można dostać trzęsawki, a co gdy jeszcze wszystko czuć. ..

Gość gość
Ropa najcześciej jest spowodowana zakażeniem,zwylke to gronkowce,paciorkowce etc.Potrzebny dobry antybiotyk,wyczyszenie tego miejsca bądz sączek który będzie to odprowadzał.

Gość frauklaudia
Przy ostatnim wycieciu szwu i wyczyszczeniu dostałam antybiotyk. Nie pomógł.

Gość gość
Trzeba pobrać materiał na posiew i w zależności od wyniku i antybiogramu dobrać antybiotyk